Emma Elfström var tidigare ihop med Björn Olsen, som nu har dömts för att ha huggit ihjäl Therese Palmqvist med en yxa. Han stod även åtalad för en yxattack mot Emma, men friades. Foto: PRIVATEmma Elfström var tidigare ihop med Björn Olsen, som nu har dömts för att ha huggit ihjäl Therese Palmqvist med en yxa. Han stod även åtalad för en yxattack mot Emma, men friades. Foto: PRIVAT
Emma Elfström var tidigare ihop med Björn Olsen, som nu har dömts för att ha huggit ihjäl Therese Palmqvist med en yxa. Han stod även åtalad för en yxattack mot Emma, men friades. Foto: PRIVAT
Björn Olsen har dömts till 16 års fängelse för att ha mördat sin sambo Therese Palmqvist med en yxa. Foto: TTBjörn Olsen har dömts till 16 års fängelse för att ha mördat sin sambo Therese Palmqvist med en yxa. Foto: TT
Björn Olsen har dömts till 16 års fängelse för att ha mördat sin sambo Therese Palmqvist med en yxa. Foto: TT
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: ALEX LJUNGDAHLTherese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Yxmördarens ex-flickvän: Högg mig också med yxa

Publicerad

Björn Olsen, 31, dömdes förra veckan föra att ha mördat sin sambo Therese Palmqvist med en yxa.

Tidigare stod han åtalad för en yxattack mot sin dåvarande flickvän Emma Elfström men friades i brist på bevis.

– Hade han dömts efter det han gjorde mot mig så hade nog den här tjejen levt i dag, säger hon.

Björn Olsen uppger själv att han högg ihjäl Therese Palmqvist på förmiddagen den 20 november 2016. 

Han har berättat att han stod i pannrummet i deras gemensamma bostad i Långshyttan och högg ved när Therese kom ner i källaren. Hon var sur för att han hade sovit så länge på morgonen och för att han hade glömt bort att de skulle åka på en hälsomässa tillsammans.

Han svarade med att kalla henne "bitchig".

De började gräla och enligt Björn Olsen slog hon honom med en sopborste mot axeln så att skaftet gick av. 

Han höjde yxan och uppfattade att hon höjde på ögonbrynet och hann vända sig om och ta ett kliv bort från honom innan han slog till henne i huvudet med yxan. Therese föll ner på sidan på golvet, varpå han slog henne i huvudet igen. 

"Han kan inte förneka att det av utredningen ser ut som att han slagit fler än ett slag med yxan när Therese Palmqvist låg på golvet", står det i Falu tingsrätts dom. 

Efter några dagar täckte han hennes kropp med en matta och staplade ved ovanpå. Först fyra månader senare hittade polisen Thereses kropp. Björn Olsen efterlystes misstänkt för mord och greps en vecka senare.

Björn Olsen har dömts till 16 års fängelse för att ha mördat sin sambo Therese Palmqvist med en yxa.Foto: TT

”Jag fick kalla kårar”

Hans tidigare flickvän Emma Elfström var ute på promenad när hon nåddes av nyheten om mordet i Långshyttan.

– Jag fick kalla kårar och tänkte: nu har han gjort det, säger hon.

När hon träffade Björn Olsen hade hon själv ett stökigt liv med missbruksproblem, precis som han. Den dömde mördaren har beskrivits som iskall men kan också visa upp en charmig sida, berättar hon.

– Han hade ett väldigt fint leende, var snäll och pysslade om en. 

Men snart började han visa ett annat ansikte. Han blev svartsjuk, började titta i hennes telefon för att kontrollera vilka hon hade pratat med och ville inte att hon skulle träffa sin familj.

Sedan kom våldet. 

– Hans humör ändrades väldigt snabbt. Han blev aggressiv och kastade en i backen. Sen kom smällarna, och så blev det bara värre och värre.

Foton på Björn Olsen som barn.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anmälde Olsen för yxattack

Den 15 april 2013 fördes Emma med ambulans till sjukhus med en fraktur i vänstra pannbenet, blödning och skador på hjärnan. Skadorna hade hon fått i Björn Olsens dåvarande bostad i Järbo.

I den första polisanmälan sa hon att en väninna slagit henne med en hammare och senare pekade hon ut en annan man. Hon var ännu inte redo att anmäla sin pojkvän, som enligt henne var den verklige gärningsmannen.

När Björn Olsen hämtade henne på sjukhuset var han ångerfull, säger hon.

– Det var det där manipulativa beteendet: "Det kommer att bli bra. Jag älskar ju faktiskt dig”.

När hon insåg att han inte förändrats fattade hon beslutet att lämna honom, och ett halvår senare gjorde hon en tilläggsanmälan där hon berättade att det var Björn Olsen som slagit henne med en yxa.

Olsen åtalades för grov misshandel. Tingsrätten ansåg att det fanns "för Björn Olsen vissa graverande uppgifter i målet" men ansåg inte att bevisningen höll för en fällande dom.

Villan i Långshyttan där Therese Palmkvist, 31, hittades mördad.Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Man slutar tro på rättssamhället”

Av domen framgår att Björn Olsen blev skäligen misstänkt redan samma kväll som Emma misshandlades.

En husrannsakan genomfördes, men inga föremål hittades. Det framgår inte av protokollet var i huset polisen letade. Tingsrättens beskrivning av de första utredningsåtgärderna är syrlig:

"Jouråklagaren har, av handlingarna att döma, satt upp den tilltalade som skäligen misstänkt utan, såvitt rätten känner till, besluta om avspärrning av den ifrågasatta brottsplatsen och utan att besluta om en grundligare husrannsakan eller brottsplastundersökning med tekniker på plats innan bostaden åter kunde tillåtas användas".

Dagen därpå gjordes en ny husrannsakan i bostaden. Då hittade två yxor i källaren. Polisen tittade på yxorna men kunde inte se något blod. 

När utredare senare tittade på fotografier av yxorna kunde de se blodliknande besudlingar på skaften. Nationellt forensiskt centrum säkrade blod på yxskaften som visade sig tillhöra Emma Elfström, om man bortser från möjligheten att det skulle komma från en nära släkting till henne. 

Björn Olsens teckning över platsen där han mördade Therese Palmqvist.Foto: Polisen

Björn Olsen förnekade brott och hävdade att blodet kunde ha hamnat där när Emma Elfström späntade ved, och någon närmare slutsats om huruvida de i beslag tagna yxorna kan ha använts mot målsäganden på sätt som åklagaren påstått nåddes inte.

– Man slutar tro på rättssamhället, säger Emma Elfström, som berättar att Björn Olsen hånskrattade åt henne under rättegången.

– Hade han dömts efter det han gjorde mot mig så hade nog den här tjejen levt i dag. Jag tycker att det är för jävligt att det skulle behöva gå så långt att hon miste livet på grund av honom.

”Kommer att göra det igen”

Emma Elfström berättar att hon nu har fått ordning på sitt liv. Hon har varit drogfri i två år, och för åtta månader sedan fick hon en son.

Men förra fredagen fick hon en påminnelse från sitt tidigare liv, när Falu tingsrätt dömde Björn Olsen till 16 års fängelse för mordet på Therese Palmqvist.

– När han kommer ut kommer han att göra det igen. Det här är inget som han lär sig av, säger Emma Elfström.

Expressen har sökt Björn Olsen via hans advokat Leif Silbersky men inte fått något svar.

 

LÄS MER: Björn Olsens förvandling – från tuffa barndomen till yxmördare 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag