Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yxmannens gömställe: Husvagn i skogen

Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.
Thereses hus, där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE

Han har varit på flykt sedan en kropp som tros tillhöra Therese Palmkvist hittades för en dryg vecka sedan.

Nu har den jagade yxmannen i 30-årsåldern gripits. Hans gömställe: En husvagn i skogen i Gästrikland.

Therese Palmkvist, 31, anmäldes försvunnen för snart tre veckor sedan. I måndags förra veckan hittades en kropp i hennes källare. Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.

– Går härifrån, annars kommer jag att hugga er med yxa, skrek mannen enligt en av poliserna.

Therese hade på nytt tagit upp kontakten med mannen, som hon känt en längre tid, och ville få in honom på en bättre bana och bort från kriminaliteten. Det har en nära vän berättat för Expressen.

Samtidigt fruktade hon för kriminella kontakter som yxmannen hade. Till den grad att hon höll sin adress hemlig.

Sökte med helikopter

Veckan sedan fyndet i Therese hus har polisen arbetat intensivt för att hitta yxmannen. På tisdagen greps han slutligen. Nu berättar polis att han gömde sig i en husvagn i skogen i Gästrikland.

– Vi hade fått indikationer om att han befann sig i det området. Vi fokuserade där i går, med bland annat helikopter, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Vid ett tidigare gripande har mannen alltså uppträtt hotfullt med yxa, men den här gången gick allt lugnt till, enligt Dangardt.

Verkar han ha befunnit sig i husvagnen länge?

– Vi kan inte utesluta det. Vi tror inte att han har varit utomlands eller så i alla fall, säger Stefan Dangardt.

Therese Palmkvist, 31, anmäldes försvunnen för snart tre veckor sedan. I måndags förra veckan hittades en kropp i hennes källare. Foto: Privat

Bekant: "Han är kapabel till det här"

Yxmannen misstänks nu för mord. Definitivt obduktionssvar har ännu inte kommit, men polis och åklagare misstänker att kroppen som hittades gömd tillhör Therese Palmkvist.

Expressen har tidigare talat med en bekant till yxmannen. Han säger att yxmannen för en tid sedan kontaktade honom "som för att säga hej då". Han är inte förvånad över att yxmannen nu misstänks för mord.

– Han är kapabel att göra något sådant här.

Ett kort förhör hölls med yxmannen på tisdagen. Han nekar till brott men ville inte lämna fler kommentarer utan en advokat närvarande. I morgon torsdag ska ett nytt förhör, då med försvarare på plats, hållas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!