Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.
Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.
Thereses hus, där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKEThereses hus, där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Thereses hus, där kroppen hittades.  Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE

Yxmannens gömställe: Husvagn i skogen

Publicerad

Han har varit på flykt sedan en kropp som tros tillhöra Therese Palmkvist hittades för en dryg vecka sedan.

Nu har den jagade yxmannen i 30-årsåldern gripits. Hans gömställe: En husvagn i skogen i Gästrikland.

Therese Palmkvist, 31, anmäldes försvunnen för snart tre veckor sedan. I måndags förra veckan hittades en kropp i hennes källare. Polisen riktade snabbt blickarna mot en man i 30-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha viftat med en yxa mot polisen.

– Går härifrån, annars kommer jag att hugga er med yxa, skrek mannen enligt en av poliserna.

Therese hade på nytt tagit upp kontakten med mannen, som hon känt en längre tid, och ville få in honom på en bättre bana och bort från kriminaliteten. Det har en nära vän berättat för Expressen.

Samtidigt fruktade hon för kriminella kontakter som yxmannen hade. Till den grad att hon höll sin adress hemlig.

Sökte med helikopter

Veckan sedan fyndet i Therese hus har polisen arbetat intensivt för att hitta yxmannen. På tisdagen greps han slutligen. Nu berättar polis att han gömde sig i en husvagn i skogen i Gästrikland.

– Vi hade fått indikationer om att han befann sig i det området. Vi fokuserade där i går, med bland annat helikopter, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Vid ett tidigare gripande har mannen alltså uppträtt hotfullt med yxa, men den här gången gick allt lugnt till, enligt Dangardt.

Verkar han ha befunnit sig i husvagnen länge?

– Vi kan inte utesluta det. Vi tror inte att han har varit utomlands eller så i alla fall, säger Stefan Dangardt.

Therese Palmkvist, 31, anmäldes försvunnen för snart tre veckor sedan. I måndags förra veckan hittades en kropp i hennes källare. Foto: Privat

Bekant: "Han är kapabel till det här"

Yxmannen misstänks nu för mord. Definitivt obduktionssvar har ännu inte kommit, men polis och åklagare misstänker att kroppen som hittades gömd tillhör Therese Palmkvist.

Expressen har tidigare talat med en bekant till yxmannen. Han säger att yxmannen för en tid sedan kontaktade honom "som för att säga hej då". Han är inte förvånad över att yxmannen nu misstänks för mord.

– Han är kapabel att göra något sådant här.

Ett kort förhör hölls med yxmannen på tisdagen. Han nekar till brott men ville inte lämna fler kommentarer utan en advokat närvarande. I morgon torsdag ska ett nytt förhör, då med försvarare på plats, hållas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag