Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jetsetparet från Uganda misstänks ha lurat Sten på miljoner

Angela Vivienne Chebet och "SK" Mbuga gifte sig på ett bröllop i Kampala. Enligt maken låg budgeten på över elva miljoner svenska kronor, rapporterar lokala medier.Foto: Polisen
Paret gifte sig i november 2016 på ett extravagant bröllop.Foto: Facebook
Strax innan det tv-sända bröllopet. I samband med händelsen bytte Angella Vivienne Chebet till namnet "Jalia", enligt lokala medier.Foto: Urban TV Uganda/Youtube

Med falska löften om kärlek och afrikanskt guld lurades M-politikern Sten Heinsoo, 71, att skicka 53 miljoner kronor till Uganda.

Nu misstänks ett av landets mest kända jetsetpar – affärsmannen Sulaiman Mbuga och hans svenska hustru Angella Vivienne Chebet – ligga bakom jättebedrägeriet.

Paret har levt ett liv i extrem lyx och haft tillgång till en armada av sportbilar – samtidigt söks de nu av den svenska rättvisan.

Två veckor efter den sista betalningen gifte de sig på ett bröllop som kostade mer än elva miljoner kronor, enligt lokala medier.

För ett år sedan medgav den tidigare bolagstoppen och landstingspolitikern Sten Heinsoo, 71, att han hade förskingrat mångmiljonbelopp från sin tidigare arbetsgivare, fastighetsjätten Einar Matssons ägarfamilj.

Han berättade att pengarna hade försvunnit utomlands i samband med att han försökte hjälpa en kvinnlig vän att frakta guld från Uganda till Sverige.

– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till, sa Anna-Lena Tapper på polisens Nationella bedrägericentrum då.

Nu kan Expressen berätta att misstankarna har lett polisen till ett av Ugandas mest kända jetsetpar – fastighetsmogulen Sulaiman "SK" Mbuga, 34, och hans hustru Angella Vivienne Chebet, 33.

Förra veckan åtalades Sten Heinsoo för grov trolöshet mot huvudman.

Även Chebet – som är svensk medborgare sedan några år –  åtalades i Stockholms tingsrätt för flera fall av grovt bedrägeri mot Heinsoo. ”SK” Mbuga är sedan tidigare häktad i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för samma brott. Sammanlagt rör det sig om 53 miljoner kronor som Heinsoo fört över till konton i Uganda.

Sten Heinsoo förde över 53 miljoner kronor till de misstänkta bedragarna.Foto: MARIAMODERATERNA/FACEBOOK

LÄS MER: M-politikern Sten Heinsoo misstänks ha förskingrat 48 miljoner

Enorm lyx

Från lokalpressen och parets egna sociala medier, som till stor del har stängts ner, framgår att de har levt ett liv i enorm lyx med exklusiva fester, dyra sportbilar och ett flådigt hus i huvudstaden Kampala.

"SK" Mbuga beskriver sig som affärsman men detaljer om hur han tjänat sina pengar har varit få. I juli 2016, efter att han översköljt hustrun med gåvor i form av en specialbeställd Mercedes-Benz, exklusiva smycken och en Dubai-semester konstaterade ugandiska tidningen New Vision att "mogulens inkomstkälla förblir ett mysterium".

Två veckor efter att Sten Heinsoo gjorde den sista överföringen i bedrägeriet, i november 2016, ordnades ett extravagant bröllop mellan "SK" Mbuga och Vivienne Chebet i Kampala.

Tusen gäster närvarade vid evenemanget och på förhand hade en Rolls-Royce Phantom och Ugandas första Ferrari köpts in som "bröllopsbilar". Enligt "SK" Mbuga själv låg budgeten för bröllopet på över elva miljoner kronor, rapporterar ugandiska Matooke Republic.

Vivienne Chebet invandrade till Sverige från Uganda 2011 och har varit skriven i Stockholmsområdet sedan dess. I ett tidigt förhör berättar Sten Heinsoo att de två träffades i kyrkan, när hon arbetade som personlig assistent, och så småningom ledde det till en relation där de "sällskapade".

Angella Vivienne Chebet poserar för fotograferna när "SK" Mbuga lämnar över Ugandas första Ferrari till henne i samband med bröllopet, som varade i flera dagar.Foto: BBS Terefayina/Youtube

Erbjöd ekonomisk hjälp

Bedrägeriet som paret misstänks för inleddes under 2015. I förhör berättar Heinsoo att Chebet sa att hennes förmögne pappa i Uganda hade dött och lämnat efter sig ett stort guldarv – som var både krångligt och kostsamt att transportera till Sverige. Heinsoo erbjöd sig då att hjälpa till ekonomiskt, har han berättat.

Chebet reste till Uganda under förevändning att hon skulle ordna med logistiken på plats. I lokala medier framgår det i stället att hon levde ett glamouröst liv, samtidigt som Sten Heinsoo hela tiden betalade in nya pengar.

Under tiden skickade hon sms till Heinsoo där hon förklarade att hon saknade och älskade honom. "Hej min kära make", skrev hon i ett sms, framgår av stämningsansökan.

När Heinsoo försattes på fri fot efter miljonförskingringen gav han en kort kommentar till Expressen:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

"SK" Mbuga och Angella Vivienne Chebet under en semesterresa till Dubai.Foto: Instagram

LÄS MER: 33-årig kvinna gav guldtips till M-politiker 

Finns inget utlämningsavtal

I dag befinner sig både "SK" Mbuga och Vivienne Chebet på fri fot. Sverige har inget utlämningsavtal med Uganda.

– Som framgår av förundersökningen har det skickats en begäran om rättslig hjälp till Uganda som ännu inte har besvarats, säger kammaråklagare Mathias Lidberg.

I februari förra året återvände Vivienne Chebet till Sverige. Hon anhölls – men trots åklagarens begäran om häktning ansåg tingsrätten att det räckte med reseförbud och anmälningsplikt. De kraven uppfyllde hon fram till för två veckor sedan då hon avvek. Nu söks hon av svensk polis.

– Jag vet inte var hon är, säger hennes advokat Sven Severin och fortsätter:

– Jag förutsätter att hon är internationellt efterlyst.

"SK" Mbuga framför två av sina många sportbilar.Foto: Instagram

Vivienne Chebet nekar till brott

Åklagare Mathias Lidberg vill inte kommentera vilka insatser som görs för att paret ska kunna ställas inför rätta i Sverige, men han säger:

– I det här fallet finns det en person som är åtalad. Då är det naturligtvis angeläget att få den personen lagförd i Sverige. Och om någon är häktad i utevaro på sannolika skäl vill man så klart ha tag på den personen.

Vivienne Chebet nekar till brott, meddelar hennes advokat. Makens inställning är okänd eftersom han aldrig kunnat delges några misstankar.

Advokat Carl Järnberg säger att Sten Heinsoos tidigare uppgifter står kvar, men avböjer att kommentera närmare innan rättegången.

Advokat Björn Riese företräder de tre Einar Mattsson-ägarna.

– De försvunna pengarna utestår fortfarande. Vi kommer nu att gå igenom förundersökningen och sätta oss in i vad åklagaren har kommit fram till, säger han.

 

Guldbluffen: Så försvann 53 miljoner från Sverige till Uganda

Sten Heinsoo, 71, har varit anställd av Einar Mattsson under flera decennier, varav många år som ekonomichef. När förskingringen, strax över 47 miljoner kronor, uppdagades hade han pensionerat sig men hade fortfarande en roll som "senior advisor", med mandat att flytta stora summor pengar. Heinsoo erkände omgående omständigheterna men menade att det rörde sig om osanktionerade lån som han planerade att betala tillbaka.

 

Sammanlagt förde han över 53 miljoner till Uganda och mellanskillnaden kom från hans privata besparingar.

 

Han förklarade för polisen att han ville hjälpa en kvinnlig bekant som påstått att hon hade ärvt ett stort parti guld i Uganda. Att transportera arvet till Sverige var förenat med stora kostnader, som Heinsoo erbjudit sig att hjälpa till med.

Kvinnan reste till Uganda med motiveringen att det skulle vara lättare att arbeta med transporten på plats. På kvinnans samt kurirerna "Mr Edwards" och "Mr Mohammeds" direktiv betalade han i flera omgångar in omkring 50 miljoner kronor på ett utländskt konto.

 

När polisen höll första förhöret var Heinsoo i tron att guldet befann sig i New York och inom kort skulle transporteras till Stockholm med diplomatflyg.

Senare har han sagt:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Polisen har dömt ut förloppet som "ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till".

 

När förskingringen uppdagades var Sten Heinsoo landstingspolitiker för Moderaterna i Stockholm. Han har även tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Kort efter Expressens första rapportering lämnade han alla uppdrag för partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.