Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arnaults advokats ilska mot Svenska Akademien

Jean-Claude Arnault sa inte ett ord till det stora pressuppbådet i Stockholms tingsrätt när han anlände på första rättegångsdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rättegången hålls i sal 34 i Stockholms tingsrätt. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Våldtäktsrättegången mot Jean-Claude Arnault är till två tredjedelar avslutad.

Nu anklagar kulturprofilens advokat Svenska akademien för att "mörka en del av förundersökningen" genom att inte släppa sin oberoende utredning.

– Jag känner att jag är nyfiken på vad som står i den där förbaskade utredningen, säger advokat Björn Hurtig.

På onsdagen inleddes den uppmärksammade rättegången där kulturprofilen Jean-Claude Arnault står åtalad för två fall av våldtäkt mot samma kvinna.

På torsdagen fortsatte rättegången bakom stängda dörrar med utfrågning av de sju vittnen som åklagaren har kallat.

När målet ropades på klockan 9 hastade Jean-Claude Arnault och hans försvarsadvokat Björn Hurtig in i salen utan att svara på några frågor från journalisterna på plats. Strax därefter sågs det första vittnet träda in i rättssalen via en sidodörr för att frågas ut.

När förhandlingen avbröts för lunch hade tre av sju vittnen hörts.

– Jag kan tycka är att det har gått väldigt bra och att det finns stöd i målsägandens berättelse. Mer än så vill jag inte säga, sa Elisabeth Massi Fritz då.

Målsägandebiträdet sa samtidigt hennes klient hade en känslomässigt lugnare dag i rätten i dag, jämfört med i går.

Massi Fritz: "Lite starkare"

– I dag är hon lite starkare och det är för att hennes förhör är avslutat. Det kan bli att hon får några kompletterande frågor i slutet av dagen, eller på måndag när vi ses igen, men som det är nu sitter hon och lyssnar, sa Massi Fritz.

Efter att torsdagens förhandling avslutats meddelade Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig att han var nöjd med förhandlingsdagen.

– Alla har försökt så gott de har kunnat att ge så trovärdiga och tillförlitliga svar som möjligt. Det är jag övertygad om. Men det är svårt att minnas saker långt tillbaka i tiden och det är något rätten måste ta med när de ska bedöma det här.

Han anser inte att vittnenas berättelser hänger ihop.

– Nej jag tycker inte det. I delar kan det hänga ihop men inte i de avgörande momenten, säger Hurtig.

Samtidigt uttryckte Hurtig missnöje över att han inte fått ta del av den oberoende advokatutredning som gjorts på uppdrag av Svenska Akademien. Han menar att det möjligen kan finnas information i den utredningen som skulle kunna gagna Arnault i en rättslig prövning.

Björn Hurtig: "Förbaskade utredningen"

– Det är nästan som att mörka en del av förundersökningen. Nu är det inte en del av förundersökningen men jag tycker att vi borde få ha tagit del av det. Jag har varit i kontakt med Svenska Akademiens ständige sekreterare, men jag fick den inte, sa Hurtig och fortsatte:

– Jag har bett åklagaren ta konatkt med advokatbyrån och de hänvisar till advokatsekretess. Någonstans känner jag att jag är nyfiken på vad som står i den där förbaskade utredningen.

De kallade vittnena har inte gjort några iakttagelser av de påstådda våldtäkterna – utan är kallade för att på olika sätt höja trovärdigheten för kvinnan och hennes historia.

Ett av de kallade vittnena är en numera pensionerad psykoanalytiker som kvinnan besökte vid den aktuella tidpunkten. Under förundersökningen berättade mannen ur minnet att kvinnan den 19 oktober 2011 – knappt två veckor efter att den första påstådda våldtäkten skett – berättade att hon hade blivit utsatt för ett övergrepp av Jean-Claude Arnault.

Umgicks innan våldtäkten

En annan person som är kallad att vittna var vid tidpunkten gemensam bekant med Arnault och kvinnan. Inför båda händelserna var hon tillsammans med dem på krogen. Kort därefter berättade kvinnan för henne att hon hade blivit utsatt för övergrepp av Arnault, har vittnet berättat i förhör.

När målsäganden beslutade sig för att polisanmäla händelserna 2011 förhördes hon av en poliskvinna på Södermalms polisstation. Poliskvinnan i fråga är nu kallad att vittna i rättegången. Ett PM som hon skrivit finns med i förundersökningen:

"Jag fann (kvinnan) väldigt trovärdig i sin berättelse. Under förhöret började (kvinnan) gråta och skaka flertalet gånger. Speciellt jobbigt var det för henne att beskriva övergreppen.

"Det var uppenbart en enormt jobbig situation för NN och något som påverkat henne väldigt mycket under en lång tid."

Kvinnans tårar i rätten

Under den första rättegångsdagen förhördes både Arnault – som helt nekar till brott – och kvinnan som lämnade sin berättelse om vad hon menar hände vid två tillfällen i slutet av 2011.

– Min klient upplever det som väldigt traumatiskt att återberätta om de här två våldtäkterna och det är klart att det då kommer mycket tårar. Det är självupplevt och det blir svårt att berätta, men det är inte särskilt konstigt, sa Elisabeth Massi Fritz då.

Rättegången väntas avslutas på måndag då slutanföranden är inplanerade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!