Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnade mot Rakhmat Akilov – nu utvisas hon

Rakhmat Akilov är dömd för terrordådet på Drottninggatan.Foto: POLISEN
Den ukrainska kvinnan tvingades amputera högra benet efter terrorattacken på Drottninggatan.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Den ukrainska kvinnan tvingades amputera högra benet efter terrorattacken på Drottninggatan.

Hon fick stanna i Sverige för att vittna mot terroristen Rakhmat Akilov.

Men nu utvisas hon, rapporterar SVT.

En ukrainsk tvåbarnsmamma i 40-årsåldern var på tillfälligt besök i Sverige. Hon skadades svårt i Rakhmat Akilovs terrorattack på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året.

Läkarna på Karolinska sjukhuset kunde inte rädda hennes högra ben. En del av benet amputerades.

Vittnade mot Akilov

Åklagaren behövde henne som vittne i terroristrättegången, så hon fick tillfälligt uppehållstillstånd, rapporterar SVT Nyheter. Men nu är rättegången klar och Akilov dömd, så Migrationsverket beslutade den 6 augusti att neka henne uppehållstillstånd i landet. 

– Jag kan bekräfta att det har fattats ett beslut om avslag, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket, till SVT, som inte kan ge några förklaringar till grunden för beslutet.

Kvinnan kan nu antingen överklaga beslutet, som då prövas av Migrationsdomstolen, eller acceptera det vilket ger en månads tidsfrist att lämna landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.