Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria ville skydda pojkvännen som misstänks ha mördat henne

Foto: PRIVAT
Victorias brev till pojkvännen.Foto: / POLISEN
Fortsättningen på Victorias brev.Foto: /POLISEN

Den mördade Victoria Örnberg försökte skydda sin pojkvän, säger hennes mamma. 

Mannen, som misstänks ha knivhuggit Victoria till döds, har en bakgrund av drogmissbruk och kriminalitet. 

Men dottern försäkrade, enligt mamman, att han "slutat med allt strul".

Victoria Örnberg, 19, knivhöggs till döds i Uppsala på lucia förra året. Hennes nu 21-årige pojkvän misstänks för mordet. Efter knivhuggningen ska den misstänkte ha tänt eld på lägenheten.

Rättegången mot 21-åringen avslutades nyligen i Uppsala tingsrätt. Brottsrubriceringarna är mord, brott mot griftefriden och mordbrand. Mannen ska nu genomgå rättpsykiatrisk undersökning. 

Victorias pojvän står nu åtalad för mord.Foto: / POLISEN

Mamman: Victoria ville skydda

Den misstänkte har en bakgrund av drogmissbruk, psykisk ohälsa och tidigare brottslighet, enligt Kriminalvården. Av förundersökningsprotokollet framgår att personer i Victorias omgivning kände till detta. Men Victoria försökte skydda pojkvännen – och berättade att han lämnat missbruk och brottslighet bakom sig.

– Jag tror Victoria ville skydda honom. Hon berättade att han slutat med allt strul. Att han inte längre tog några droger och ville fortsätta plugga, säger Victorias mamma, Carina Andersson.

Mådde dåligt

Victoria berättade också att pojkvännen hade varit i psykiskt dåligt skick sedan både hans mamma och mormor hade dött.

– Hon visste att han mått mycket dåligt. Han berättade att mormor betytt mycket för honom. Det hade tagit hårt på honom när hon gick bort, säger Carina Andersson.

Den misstänkte förekommer sedan tidigare sex gånger i belastningsregistret sedan 2011, skriver Kriminalvården i sitt yttrande i personutredningen. Första gången slapp han åtal för skadegörelse. 

 

LÄS ÄVEN: Victoria, 19, skars till döds – pojkvännen misstänks 

 

Dömd flera gånger

Senare dömdes han för stöld 2012, stöld av fordon 2014, ringa narkotikabrott i mars 2015 och för ringa narkotikabrott och skadegörelse i november 2015. I samtliga fall blev påföljden dagsböter.

En person i Victorias omgivning säger i förundersökningen att Victoria hade skildrat den misstänkte som "ostabil som person". Hon hade sagt att han var "drogmissbrukare" och "lite kriminell" och att han kanske begick "inbrott".

Victoria Örnberg, 19, knivhöggs till döds i Uppsala på lucia förra året.Foto: PRIVAT

"De riskfaktorer som talar för återfall i kriminalitet är drogrelaterad missbruksproblematik, psykisk ohälsa samt tidigare brottslighet", skriver Kriminalvården.

Enligt Kriminalvårdens yttrande röker 21-åringen cannabis samt har använt andra droger som amfetamin, kokain och hallucinogener.

Periodvis depressiv

Vad gäller hans psykiska hälsa skriver Kriminalvården att han enligt egen uppgift "periodvis har varit depressiv" och har ätit antidepressiva läkemedel.

Den misstänkte har enligt Kriminalvården, som hänvisar till registerutdrag från socialtjänsten, fått diagnosen adhd och flera andra diagnoser. Dessa ska ha gjort honom aggressiv, skriver Kriminalvården.

 

LÄS ÄVEN: Victorias vädjan till pojkvännen innan mordet 

 

Han har under uppväxtåren varit placerad på olika hem och institutioner samt att han ibland haft "utbrott", heter det i Kriminalvårdens yttrande.

Under utredningen har polisen hållit över 200 förhör med olika personer. En så kallad liten sinnesundersökning gjord under utredningens gång visar att den åtalade mannen kan misstänkas ha haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. 

I rätten har hans försvarare Magnus Nyström sagt:

– Han minns inte händelsen och kan därför varken erkänna eller förneka gärningarna.