Tova Moberg blev 19 år gammal.Tova Moberg blev 19 år gammal.
Tova Moberg blev 19 år gammal.
Elisabet Ytell vill hedara sin vän Tova med en ljusmanifestation.Elisabet Ytell vill hedara sin vän Tova med en ljusmanifestation.
Elisabet Ytell vill hedara sin vän Tova med en ljusmanifestation.
Ett stort antal poliser deltog i sökandet efter Tova Moberg. Foto: / ALEX LJUNGDAHLEtt stort antal poliser deltog i sökandet efter Tova Moberg. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ett stort antal poliser deltog i sökandet efter Tova Moberg. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Vännernas kärleks-hyllning till Tova, 19

Publicerad

NJUTÅNGER. De är bekanta med både Tova Moberg och de tre misstänkta mördarna.

Nu har Elisabet Ytell, 24, och hennes väninna tagit initiativ till en ljusmanifestation till minne av den döda 19-åringen.

"Tack för ert initiativ" skriver Tovas pappa Roger Moberg på Facebook.

Det råder djup förstämning i den lilla byn Njutånger utanför Hudiksvall där Tova Moberg bodde och växte upp. Samhället är inte större än att alla vet vilka alla är och hennes plötsliga död har berört enormt.

Elisabet Ytell i Iggesund, som ligger ett par kilometer från Njutånger, och hennes väninna är skakade av det som skett. Men de saknade en plats att få uttrycka sorgen gemensamt, och på tisdagskvällen kväll tog de därför initiativ till en ljusmanifestation som ska hållas utanför simhallen i Iggesund - en plats där Tova Moberg ofta var och tränade simning - på onsdagskvällen. Evenemanget har fått stor respons och det är hundratals människor som anmält att de ska delta.

– Det är många ungdomar som är ledsna och vi tror det är en viktig del att bara få träffas och tända ett ljus och minnas, man kanske lämnar en teckning, blommor eller något annat, säger Elisabet Ytell.

"Trodde aldrig något sådant här skulle ske"

Initiativet uppskattas även av Tovas familj.

"Tack för ert initiativ" skriver Tovas pappa Roger Moberg på Facebook.

– Vi var i kontakt med familjen innan vi gick ut med det här och det känns jättebra att det är en så positiv reaktion från dem, säger Elisabet Ytell.

Samtidigt är de tre misstänkta gärningsmännen också från närområdet och många invånare är även bekanta med dem.

Elisabet Ytell gick i skolan med alla tre och har svårt att ta in att de nu är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord på Tova Moberg.

– Jag trodde aldrig att det skulle kunna ske något sådant här, det är fruktansvärt. Det känns helt sjukt att det har hänt. Hela bygden här är ju skakad över det här och att det är dem som sitter misstänkta, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag