Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäktsman hittade sina offer genom "sugar dating"

En man har dömt för våldtäkt på flera unga flickor som han träffat genom sajten Sugardaters. Obs! Bilden är ett montage. Foto: Colourbox/Skärmdump
Reklamen för "sugar dating"-sajten Rich meet beautiful har anmälts 12 gånger till RO för uppmaning till koppleri.

Polisen varnar för de nya dejtingsajterna där vuxna män köper sex av barn.

Brottscentralen har kunnat berätta att en SVT-chef erbjudit 9 000 kronor för en 15-årings oskuld – och så sent som i juli dömdes en annan man för flera fall av våldtäkt på unga flickor.

Offren hittade han just genom sajten Sugardaters.

Den i somras dömde mannen har i alla tre fallen tagit kontakt med de unga flickorna vid dejtingsajten Sugardaters.se. Det står i domen att det som förväntas av en sugardaddy är att denne i utbyte mot sex eller sällskap betalar för restaurangbesök, shopping och liknande.

En av flickorna bjöds upp till Stockholm av mannen för en träff, och mannen sade sig acceptera det faktum att hon uttryckt att hon inte vill ha sex – bara sällskap.

 

LÄS MER: SVT inleder intern utredning 

 

Under besöket var mannen och flickan ute på olika aktiviteter, som restaurangbesök och promenader. Flickan sov också hemma hos mannen, men var enligt tingsrättens bedömning hela tiden tydlig mot honom att hon inte ville ha sex, och därmed bli av med sin oskuld. Men den andra kvällen tillsammans slutade med att mannen med våld tvingade sig på flickan sexuellt, enligt tingsrätten.

Mannen hävdar i förhör att flickan var villig till samlag, även om hon uppvisade rädsla.

SUGAR-SAJTERNA

Sugardating.se

Från sajten: "När en ung fräsch tjej vill träffa en generös man innan tjejen har lust att stadga sig men ändå har sexuella behov, men ett större behov av ökad inkomst. Mannen har möjlighet att stärka sitt självförtroende när denne umgås med yngre, snygga tjejer som är avsevärt yngre än han själv."

richmeetsbeautiful.com

Från sajten: "Du anstränger dig för att se bra ut och du förtjänar att behandlas därefter. Männen på RmB vet det, vill att du ska se bra ut och inser att en kvinna som ser så bra ut behöver ha shopping, resor, utmärkt smak och exotiska resor."

Köpte sex för 500 kronor

Mannen har i samband med våldtäktspunkterna även dömts för köp av sexuell tjänst. Bland annat köpte han sex av en flicka för 500 kronor. Priset var prutat med 1 500 kronor. De fick också kontakt via Sugardaters.se och flickan följde med till mannens lägenhet – där hon ångrade sig när mannen uppvisade en våldsam sida.

En av "sugar dating"-sajterna.

En tredje flicka våldtogs av mannen efter att han hade köpt sex av henne på Sugardaters. Flickan ska enligt domen ha sett sugardating som en sista utväg, då hon hade problem att betala hyran. De umgicks sexuellt vid flera tillfällen, men sista gången ska mannen ha använt våld mot hennes vilja, som gjorde att tingsrätten bedömer det som våldtäkt.

 

LÄS MER: Här sker sexhandeln i Sverige: "Får vara ifred" 

 

Mannen fälldes på alla punkter han åtalats för, tre fall av våldtäkt och ett fall av köp av sexuell tjänst, och dömdes till 4,5 års fängelse.

– Bevisningen var bra. Det var tre helt oberoende målsägande som berättade liknande saker och hade blivit utsatta för liknande skeenden, säger kammaråklagare Frida Rylander.

Nu ska fallen upp i hovrätten, då både försvaret och åklagare överklagat påföljden.

Polisen: "Ren och skär prostitution"

Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa), säger så här om konceptet "sugar dating":

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat.

Simon Häggström menar att antalet anmälningar är anmärkningsvärt fler än fällande domar.

– Tyvärr har vi under flera års tid uppmärksammat lagstiftare och politiker på att straffsatsen för köp av sexuell handling av barn inte håller. Männen kommer alldeles för lindrigt undan. Våra domstolar ställer otroligt höga krav där de flesta männen går fria och när de väl döms bli påföljden alldeles för låg, säger Simon Häggström.

SÅ SÄGER LAGEN

Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.

Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.

Försök till sexköp är också olagligt.

Källa: Polisen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!