Våldtäktsman fälld med nya samtyckeslagen

Den nya samtyckeslagen har för första gången fått genomslag i domstol.

En 34-årig man döms till ett års fängelse för rubriceringen "oaktsam våldtäkt".

Stockholms tingsrätt slår fast att mannen inte hade något uppsåt att våldta – men att han borde ha insett att det fanns risk att kvinnan inte deltog i samlaget frivilligt.

Den så kallade samtyckeslagen trädde i kraft 1 juli i år.

Den nya lagstiftningen innebar att två nya brottsrubriceringar infördes: "Oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp".

Nu har förändringen för första gången fått genomslag i ett rättsfall.

I fredags dömde Stockholms tingsrätt en 34-årig man till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt, vilket Dagens Juridik först rapporterade om.

Händelsen inträffade den 3 september. 34-åringen och en kvinna hade kommit i kontakt med varandra på dejtingappen Tinder och stämt träff i hans bostad.

De två är eniga om att kvinnan befann sig i mannens lägenhet under två timmar och att de under den tiden hade samlag.

Tog strupgrepp

Utöver det så går berättelserna isär. Mannen menar att allting skedde frivilligt – kvinnan, liksom åklagaren, att hon blev våldtagen.

De två satt i soffan när mannen plötsligt kysste henne. Kvinnan blev chockad och kysste tillbaka, berättade hon i rätten. Det övergick till en sexuell situation och kvinnan beskriver mannen som "hårdhänt".

Under kvinnans redogörelse i domen står:

"Hon försökte få kontroll över situationen genom att få kontakt med (mannen) istället för att drabbas av panik. Det fanns inga flyktvägar utan hon var hemma hos en man som var dubbelt så stor som hon i en stad hon inte kände till. För att kunna ta sig ut ur lägenheten levande ville hon inte göra (mannen) upprörd."

Enligt kvinnan tog mannen strupgrepp på henne, och under förloppet sa hon bland annat ”vänta, stopp, vi måste ha kondom” och ”nej, vänta, stopp. Det här är obehagligt. Det här är inte kul. Det är som att du har stängt av dig känslomässigt. Jag vill inte fortsätta”.

Inget uppsåt att våldta

När kvinnan slutade göra motstånd mot mannen avbröt han samlaget, uppger hon.

Mannen å sin sida menar att han hörsammat kvinnans önskningar under samlaget, samt att han avbrutit det när han insåg risken att hon inte längre ville ha sex.

Under mannens redogörelse i domen står:

"Han såg en förändring i MÄ:s (kvinnans) beteende och då upphörde samlaget. Efter en stund reste hon sig från sängen och nämnde något om att han var känslomässigt frånvarande. Han tyckte det var ironiskt då han hela tiden hade försökt göra det bra för henne. Han kände sig frustrerad och stängde av." 

Stockholms tingsrätt gör bedömningen att mannen inte hade något uppsåt att våldta kvinnan.

Tingsrätten: Insåg risken

Samtidigt bedömer en enig rätt att samlaget skedde mot kvinnans vilja, och att mannen borde ha insett att det fanns risk för det. I domen står:

"[...]omständigheten att (mannen) i ett tidigt skede tog strupgrepp på (kvinnan) – efter vilket han måste ha insett att det fanns en risk för att (kvinnan) därefter inte deltog frivilligt – finner tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att (mannen) insåg risken för att (kvinnan) inte deltog i samlaget och de andra sexuella handlingarna frivilligt.

"Eftersom tingsrätten har funnit det bevisat att (mannen) insåg risken för att (kvinnan) inte deltog i samlaget och de andra sexuella handlingarna frivilligt, dvs. att han var medvetet oaktsam, finner tingsrätten det bevisat att han varit grovt oaktsam beträffande omständigheten att (kvinnan) inte deltog frivilligt. (Mannen) ska därför dömas för oaktsam våldtäkt[...]"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.