Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäktsman bet och spottade på sina offer

Våldtäktsmannen döms till rättspsykiatrisk vård. Foto: POLISEN

En psykotisk våldtäktsman har dömts.

Han har överfallit och våldtagit en kvinna, spottat på en annan och ofredat tonårsflickor vid en tunnelbanestation.

Så fort han vårdats färdigt på rättspsyk ska han utvisas.

Det var i påskas som en ung kvinna i Bromma var på väg hem från jobbet. När hon vände sig om såg hon en okänd man komma springande. "Efter en liten stund tar någon ett omfattande grepp om (henne) bakifrån", står i anteckningar från förhören med kvinnan.

Med alla medel försökte hon komma undan: Sparka, slita, skrika efter hjälp, sträcka sig efter överfallssprayen i väskan. Men mannen höll fast och utförde våldtäkten.

Sa till kvinnan: "It's ok"

Under förloppet bet han henne i handen.

Efteråt ska han ha sagt "it's ok" till kvinnan.

– Jag är fortfarande chockad, sa hon i förhör efteråt.

Nu har Solna tingsrätt meddelat sin dom. DNA-spår och övervakningsfilm ingår i bevisningen mot mannen, som fälls för våldtäkt. Domstolen kallar överfallet "mycket hänsynslöst."

Mannen fastnade på övervakningsfilm i en livsmedelsaffär kort före våldtäkten i Bromma. Foto: POLISEN

36-åringen döms samtidigt för andra angrepp. Bland annat mot en kvinna – en ledig polis – som var ute och promenerade med sin hund när mannen kom cyklande. "I fucking hate you", skrek han, innan han till slut spottade henne i ansiktet. För det döms han för olaga hot.

Ofredade tonårsflickor

Vid ett annat tillfälle gav han sig på två tonårsflickor vid en tunnelbanestation i Stockholm.

"(...) gärningsmannen kom bakifrån och la sina armar om dem båda samtidigt och att han föste dem fram till ett hörn mellan en byggnadsställning och en husvägg. Där kvarhöll han dem båda under någon minut. Det är således styrkt att gärningsmannen kramat om dem båda och att han kvarhållit dem mot hörnet", skriver Solna tingsrätt.

Här begicks våldtäkten, enligt domen. Foto: POLISEN

I en rättspsykiatrisk undersökning av mannen framgår att han kom till Sverige utan särskilt syfte i början av 2018 och att han i huvudsak levt här som hemlös. Psykiatriker uppfattade honom som märkligt artig i samband med undersökningen: 

Utvisas efter psykvården

"Han var vänlig, tillmötesgående och artig på ett sirligt eller gammaldags sätt."

"(...) NN var överdrivet trevlig och glättig, han tilltalade personalen med ’sir’ eller ’madam’.”

Solna tingsrätt anser att straffvärdet för våldtäkt, olaga hot och två fall av ofredande motsvarar tre års fängelse. Men 36-åringen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och döms i stället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. När vården är färdig ska utvisas.

"Mot bakgrund av den allvarliga våldtäktsgärningen och att NN även (...) helt oprovocerat angripit andra människor är det med hänsyn till allmän ordning och säkerhet i Sverige nödvändigt att utvisa NN", skriver tingsrätten.