Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsman släpptes ur cellen – knivmördade ute på stan

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Misstänkta mordvapnet.Foto: POLISEN

29-årige Sadaq Jamal släpptes ur häktet – mindre än en månad senare högg han ihjäl en man mitt på gatan.

Nu döms återfallsförbrytaren till 17 års fängelse och livstids utvisning.

Jamal kände inte sitt offer – enligt en personutredning har han ”uppvisat ett mönster av impulsiv aggressivitet mot andra personer”.

En person ringde in till SOS Alarm en natt i juli förra sommaren. Inringaren sa:

Jag tror att jag har bevittnat ett mord här.

När polis och ambulans kom till platsen hittade de en 56-årig man på gatan. De konstaterade snabbt att han var död. Mannen låg blodig och hade blivit knivhuggen 25 gånger i huvud, axel, hals och händerna, enligt handlingar från Örebro tingsrätt. 

Vittnena säger i förhör att de hörde bråk och skrik på gatan.

I korsningen hittades 56-åringen.Foto: POLISEN

Två män greps misstänkta för mordet på gatan. En av dem släpptes senare – den andre, 29-årige återfallsförbrytaren Sadaq Jamal, satt dock kvar. Nu har han dömts i Örebro tingsrätt till 17 års fängelse och livstids utvisning för mordet.

Han döms också för grov misshandel, stöld och grov stöld. Han frias från misstankarna om övergrepp i rättssak.

2008 kom Sadaq Jamal, som är somalisk medborgare, till Sverige. Han har permanent uppehållstillstånd, men döms nu till livstids utvisning.

Sadaq Jamal vägrade under flera dagar att delta i polisförhör. I det sista förhöret i förundersökningen svarade han inte på någon fråga som förhörsledaren ställde.

56-åringens keps hittades runt platsen där mannen låg.Foto: POLISEN

”Förklara för mig varför jorden faller ner till botten”

Vid ett tillfälle när förhörsledaren visade upp en bild på ett par byxor och frågade mannen om de var hans, rapade han och fortsatte sen att sitta tyst.

I ett förhör frågade mannen, när förhörsledaren redogjorde för misstankarna mot honom:

– Kan du gå lite fortare eller?

I ett annat förhör sa mannen till förhörsledaren att han inte ville ha någon advokat. I ett senare förhör satt han och skrattade åt något som hände utanför förhörsrummet.

Sadaq Jamal svarade osammanhängande på frågor och sa bland annat:

– Förklara för mig varför jorden faller ner till botten.

Sadaq Jamal är en känd återfallsförbrytare och är tidigare dömd för en rad olika brott. 2015 dömde Göta hovrätt honom för bland annat olaga intrång, ofredande, stöld och förgripelse mot tjänsteman. 2016 dömdes han bland annat för stöld och våld mot tjänsteman till tre månaders fängelse. Där har han bitit en polisman i fingret, enligt domen.

Det misstänkta mordvapnet hittades i en lägenhet.Foto: POLISEN

Mannen släpptes en månad innan mordet

Bara månader före mordet på 56-åringen förra året häktades Sadaq Jamal misstänkt för grov misshandel, övergrepp i rättssak och stöld. I april ska han ha misshandlat en man genom att sparka honom i huvudet och skära honom med en kniv i ansiktet. Han ska också ha hotat att döda mannen om han skulle anmäla, enligt anmälaren.

Rättegången skulle hållas den 29 juni men blev aldrig av. Anledningen: Ett vittne dök inte upp. Tingsrätten beslutade, efter att vittnet inte dykt upp till förhandling den 19 juni, att vittnet skulle hämtas. Men personen hittades inte.

– Det finns tusen skäl att vittnen drar sig ur. Kan vara att de är hotade, eller att de har ljugit i förundersökningen. Det kan vara vad som helst. Det blir mer och mer frekvent. Det är klart att många blir ju rädda. Det har jag full förståelse för, säger Dag Svärd som var åklagare i målet.

Sadaq Jamal släpptes sedan från häktet den 4 juli. Och den 30 juli – mindre än en månad senare – högg han ihjäl mannen i Örebro.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle vara fortsatt häktad på grund av att det fanns risk att han skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet. Men tingsrätten valde att sätta 29-åringen på fri fot, står det i tingsrättens protokoll.

– Jag tyckte att bevisningen var så pass bra där. Jag blev lite förvånad att de inte köpte mitt koncept. Det var ingen tvekan från min sida, det kommer jag ihåg när jag lämnade rättssalen, säger Dag Svärd.

Foto: Polisen