Polisen söker efter försvunna Fatima i Västerås tidigare i somras. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX/EXPRESSENPolisen söker efter försvunna Fatima i Västerås tidigare i somras. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX/EXPRESSEN
Polisen söker efter försvunna Fatima i Västerås tidigare i somras. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX/EXPRESSEN

Våldsman misstänks ha mördat Fatima, 57

Publicerad

Polisen misstänker att Fatima Berggren har mördats – och anhöll under tisdagen två män, varav en är misstänkt för mord. 

Den mordmisstänkte är sedan tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning – efter att under två års tid misshandlat sin dåvarande partner. 

Fatima har också ansökt om kontaktförbud mot mannen – men fått avslag. 

– Det är ett känsligt utredningsläge, säger Jenny Alriksson, åklagare. 

Fatima Berggren, 57, har varit försvunnen från sitt hem i Västerås i fyra månader. Polisen misstänker att hon förts bort och mördats. Under gårdagen tog utredningen en ny vändning. 

Polisen grep och anhöll två män misstänkta för Fatimas försvinnande.  

Två män har anhållits skäligen misstänkta för Fatimas försvinnande. Den ene – en man i 55-årsåldern – är misstänkt för mord alternativt människorov och brott mot griftefriden. Den ena mannen, i 45-årsåldern, är skäligen misstänkt för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

På onsdagseftermiddagen rapporterar VLT att polisen gjort vissa fynd i sökandet efter Fatima. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det är två personer som är anhållna skäligen misstänkta. De har blivit hörda, men jag kan tyvärr inte säga vad de har för inställning eller vad de i övrigt har sagt. Med tanke på att de här personerna precis blivit inplockade och att det är ett känsligt utredningsläge så kan jag i princip inte kommentera någonting, säger Jenny Alriksson, kammaråklagare, men vill inte kommentera om man hittat Fatimas kropp. 

Fatima Berggren anmälde mannen för att ha misshandlat henne, men friades och hon fick avslag när hon ansökte om kontaktförbud. 

Den nu mordmisstänkte mannen är dömd sedan tidigare för grov kvinnofridskränkning. Han dömdes 2010 av Svea hovrätt till fängelse i ett år och sex månader för att vid flera tillfällen ha misshandlat sin före detta partner. Han dömdes samtidigt för misshandel, olaga hot, skadegörelse och narkotikabrott.

 

LÄS MER: Fatima, 57, misstänkt mördad och gömd

 

Misshandlade sin partner – i två års tid

Kvinnan vittnade i domstol om hur han gav sig på henne en gång varje månad under två års tid. Han slog henne med flera slag, tog strypgrepp och brukade dunka hennes huvud i badrumsväggen. 

Polisens tekniker gräver intill en fastighet utanför Västerås på onsdagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den nu mordmisstänkte mannen nekade till anklagelserna, men dömdes både av tingsrätt och hovrätt. 

”Övergreppen har skett över en längre tidsperiod och enligt tingsrättens mening under kränkande former. Tingsrätten anser därför att var och en av gärningarna har utgjort ett led i en upprepad kränkning av NN integritet och att gärningarna har varit ägande att allvarligt skada hennes självkänsla. Gärningarna är således att bedöma om grov kvinnofridskränkning”, skriver domstolen.

 

LÄS MER: Polisen dyker efter försvunna Fatima, 57 – misstänker mord

 

Dömdes till fängelse

Mannen förekommer även i andra utredningar och är dömd för flera fall av misshandel, ofredande, ringa narkotikabrott och olaga hot. 

Mannens advokat Per Svedlund meddelar att hans klient förhörs under onsdagen. Men att han inte kan uttala sig om sin klients inställning till Fatimas försvinnande. 

– Jag har i nuläget ingen information att lämna ut, säger han. 

Advokat Philip Hedberg, företräder den andre misstänkte mannen, men vill inte uttala sig om sin klients inställning: 

– Jag har ingenting att säga i nuläget, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag