Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vakterna skulle avvisa män som ”skapat otrygghet” – blev beskjutna

Ordningsvakterna skickades till Årsta centrum på grund av den problembild som uppstått där. De avvisade två ”stökiga” personer – sen blev de beskjutna.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Ordningsvakterna skickades till Årsta centrum på grund av den problembild som uppstått där.

De avvisade två ”stökiga” personer – sen blev de beskjutna.

Nu sitter tre män inlåsta misstänkta för mordförsök på vakterna.

Polisens teori är att männen sköt mot vakterna för att markera.

De häktade männen, en 18-åring och två 19-åringar, misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott för händelsen vid Årsta torg.

Det var den 12 april, vid 17-tiden, som vakterna blev beskjutna

Expressen har tagit del av vaktbolagets anmälan om händelsen. Där framgår att vakterna konfronterade ”två kända individer som stör ordningen”, och som tidigare ”skapat otrygghet” vid Folkets hus i Årsta. De stökiga personerna blev avlägsnade – sen fick vakterna en varning från polisen:

”Det visar sig senare när de får besök av en polispatrull att de ska iaktta försiktighet, då personerna som de ingrep mot kan tänkas ha tillgång till vapen”, står i anmälan.

Kort därpå blev vakterna beskjutna.

De häktade männen, en 18-åring och två 19-åringar, misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott för händelsen vid Årsta torg. Det var den 12 april, vid 17-tiden, som vakterna blev beskjutna.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

”Det är ett kulhål mitt på förardörren”

I vaktbolagets anmälan står:

”När de kör ut från området hör ordningsvakterna en smäll och de tror då att de kan vara utsatta för stenkastning. De åker från platsen för att söka skydd. En bit bort stannar de och kontrollerar sitt fordon, då handtaget på insidan av förardörren sitter konstigt. När de går ut och kontrollerar förardörren kan de konstatera att de blivit beskjutna av ett vapen, då det är ett kulhål mitt på förardörren, i midjehöjd.”

Vakterna larmade polisen som snabbt skickade ”omfattande resurser” till platsen.

”... ordningsvakterna åker längre bort i skydd, där de möter upp polisen. Lyckligtvis blir ingen av ordningsvakterna fysiskt skadade.”

De stökiga personerna blev avlägsnade – sen fick vakterna en varning från polisen: ”Det visar sig senare när de får besök av en polispatrull att de ska iaktta försiktighet, då personerna som de ingrep mot kan tänkas ha tillgång till vapen”, står i anmälan.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

19-åring släpptes fri – åklagarens protest

Tre män misstänktes för inblandning och greps. Alla tre begärdes häktade efter att de anhållits. 18-åringen och en av 19-åringarna häktades, men den andra 19-åringen släpptes fri. Åklagare Lisa dos Santos satte sig emot det och ville se 19-åringen frihetsberövad:

”Jag begär att hovrätten, med ändring av tingsrättens beslut, beslutar att häkta NN såsom på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott”, skrev hon i överklagandet.

”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning avseende huruvida sannolika skäl föreligger. Enligt min uppfattning föreligger sannolika skäl för att NN är misstänkt för de aktuella brotten.”

Bland annat skrev Lisa dos Santos att:

”Kollusionsfara föreligger och är stark med hänsyn till de vänskapsrelationer som finns mellan de misstänkta.”

Nu sitter alla tre inlåsta, misstänkta för mordförsök på ordningsvakterna. 19-åringen som häktades direkt misstänks också för ett annat fall av mordförsök och grovt vapenbrott i Årsta. 18-åringen misstänks för ett fall av misshandel.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Alla tre unga män inlåsta efter nytt beslut

Dessutom menar Lisa dos Santos att det kan vara fara för en person som ”haft en utsatt ställning i förhållande till de misstänkta”, och som är en ”central” person i utredningen.

På onsdagen fattade hovrätten beslut att mannen ska häktas. I beslutet skriver de att det finns risk att 19-åringen ”genom att undanröja bevis”, eller på annat sätt, ”försvårar sakens utredning”.

Mannen häktades i sin frånvaro eftersom han hade släppts, men vid 09.45 på torsdagsmorgonen greps han, framgår i dokument som Expressen tagit del av.

Nu sitter alltså alla tre inlåsta, misstänkta för mordförsök på ordningsvakterna. 19-åringen som häktades direkt misstänks också för ett annat fall av mordförsök och grovt vapenbrott i Årsta. 18-åringen misstänks för ett fall av misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.