Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vakterna gav upp jakten på mördaren – efter 250 meter

Kristofers Kastellanoss är dömd till 14 års fängelse för mord efter att ha dödat en man med åtta knivhugg. Foto: Polisen

Mördaren Kristofers Kastellanoss bar handfängsel när han sprang från fångtransporten i strumplästen.

Två vakter tog omedelbart upp jakten men avbröt redan efter 250 meter – trots att de hade rymlingen i sikte.

Då hade den ene fått mjölksyra – den andre var rädd.

Nu kan Expressen avslöja detaljerna i Kriminalvårdens hemliga internutredning.

I april 2018 meddelar Södertörns tingsrätt domen.

25-årige Kristofers Kastellanoss fälls för mord. 14 års fängelse för åtta dödliga knivhugg mot halsen på en 34-årig man vid ett bråk i Tullinge utanför Stockholm.

Kastellanoss hävdar nödvärn och överklagar domen. I hovrätten beslutas att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det blir hans nyckel till frihet.

Inte genom frikännande dom – utan genom en spektakulär rymning.

Hemliga utredningen visar: Så rymde Kastellanoss

Den 12 juli rymde Kristofers Kastellanoss under en fångtransport i Laxå. Trots en omfattande polisjakt under dagarna som följde är mördaren på fri fot än i dag.

Expressen kan nu avslöja detaljer ur Kriminalvårdens internutredning av händelsen. Rapporten, som fram till nu har varit belagd med sekretess, kastar ljus på en lång rad brister och misstag i transportpersonalens agerande. Den sammantagna slutsatsen är hård:

”Vid det akuta stoppet åsidosätter personalen regler och rutiner kring Kriminalvårdens mest grundläggande uppdrag – bevakningen av frihetsberövade. Rymningen blir möjlig när personalen tappar i ansvar, positionering och uppsikt.”

Foto: Kriminalvården / Expressen TV

Transportledaren blev ”akut kissnödig”

Strax efter klockan 9 morgonen den 12 juli rullar fångtransporten ut ur Göteborg. Efter några veckor på den rättspsykiatriska enheten ska Kristofers Kastellanoss nu föras tillbaka till häktet i Örebro. 

Förutom tre medarbetare från Kriminalvårdens  transportenhet och den dömde mördaren finns även en femte person i bilen. En omhändertagen missbrukare vars slutdestination är ett behandlingshem.

Under drygt 20 mil går färden enligt plan. Kastellanoss sitter längst bak i bilen och pratar med transportledaren om sport, visar rapporten.

På E20 söder om Laxå blir transportledaren, som är chef över ekipaget, “akut kissnödig”. Bilen svänger av motorvägen och in i på en liten skogsväg.

Han kliver ur och går ett 30-tal meter längre in i skogen för att kissa. Föraren och den tredje transportören går ur bilen för att sträcka på sig. Kastellanoss ber om att själv få kissa, men blir tillsagd att han får vänta tills de är framme.

Mördaren gjorde utfall – sen sprang han

När kriminalvårdaren öppnar sidodörren för att gå in i bilen igen gör Kastellanoss ett utfall. Han knuffar henne så att hon tappar balansen och han lyckas ta sig ut. 

Mördaren börjar springa och får ett försprång på några meter innan föraren av fångtransporten jagar efter. Ögonblicket senare springer Kastellanoss förbi den kissande transportledaren.

Foto: Kriminalvården / Expressen TV

I utredningen står:

”(Transportledaren) har precis hunnit knäppa gylfen när han hör någon skrika. Han tror först att det kommer från de närliggande husen, men ser sedan Kastellanoss och (föraren), som nu har dragit sin batong. (Transportledaren) drar själv batong och börjar springa efter rymlingen och kollegan.”

Mördaren flydde i strumplästen

Att båda männen sprungit med dragna batonger väcker frågor, enligt utredningen:

”Med tanke på att klienten var fängslad och sprang i strumpor (jämte T-shirt och shorts) är det likväl svårt att föreställa sig att han under själva jakten skulle utgöra ett hot mot personalen.”

Bilden visar hur fångar fängslas med sammanlänkade kedjor mellan händerna och midjan. Foto: Kriminalvården

”Man kan också fråga sig vilken nytta de har av batongen i försöket att springa ifatt rymlingen. Det ligger nära till hands att tro att batongen i detta läge snarare har sinkat efterföljandet.”

Männen jagar efter Kastellanoss på en grusväg och in i en glänta. En uppmätt sträcka på omkring 250 meter. När mördaren springer ut på en äng är de 20 meter bakom. Då väljer de att sluta springa.

”När (fångvårdarna) avbryter jakten ser de fortfarande Kristofer Kastellanoss på ängen. Där tilltalas han senare av en boende i en fastighet på andra sidan ängen, varpå han tar skydd.”

Här urinerade transportledaren vid vägkanten. Det var också här Kristofers Kastellanoss sprang förbi under sin flykt. Foto: Kriminalvården
Mördaren Kristofers Kastellanoss sprang förbi bostadshus under sin flykt i Laxå. Foto: Kriminalvården
När Kastellanoss tagit sig ut på ängen fick han fritt fram – då upphörde kriminalvårdarna att jaga honom. Den ena hade fått mjölksyra, den andra var rädd. Foto: Kriminalvården

Kriminalvårdarna slutade av rädsla och mjölksyra

I senare samtal säger de två fångtransportörerna att det främsta skälet att de avbryter är att deras kollega är kvar ensam vid bilen. 

Men de säger samtidigt att de är utmattade och osäkra på hur mycket kraft de skulle ha kvar för att gripa fången om de skulle hinna ikapp honom. En av männen säger att han har mjölksyra. Den andre medger att han är rädd.

Utredaren landar i att omständigheterna talar för att männen ”borde försökt lite mer, lite längre”, men slår samtidigt fast att sådana beslut i slutändan måste lämnas åt de inblandade tjänstemännen.

”Mer problematiskt i detta fall, är uppgiften att (transportörerna) sagt till en av de boende i området att de inte fick följa efter rymlingen längre än vad de gjorde. Det framstår som särskilt betänkligt, då den boende i fråga vid tillfället ville visa för Kriminalvårdens personal var hon hade sett rymlingen gömma sig en stund tidigare.”

Ängen där Kristofers Kastellanoss sågs sista gången innan kriminalvårdarna slutade jaga honom. Foto: Kriminalvården

”Alla tre personers fel och misstag”

Den som får skarpast kritik är transportledaren. Enligt riktlinjerna ska oplanerade stopp inte ske alls. Om det ändå är nödvändigt ska de i samtliga fall förankras med den centrala enhet på Kriminalvården som transportörerna jobbar mot. I detta fall fick enheten veta om stoppet först när männen återvände efter den avbrutna jakten.

Först en knapp timme efter rymningen återupptogs sökandet när den första polisbilen anlände.

När ett oplanerat stopp sker har transportledaren ett särskilt ansvar att fatta taktiska beslut som garanterar säkerheten. I det här fallet döms hans beteende ut som “nonchalant” och som att han ”lämnat transporten åt sitt öde”.

Rymningen har parallellt utretts av polis och åklagare. Senare i januari kommer transportledaren att åtalas för tjänstefel.

– Alla tre personers fel och misstag har lett till en allvarlig konsekvens. Men för två av kriminalvårdarna är felen inte så stora att det går att åtala för tjänstefel, har åklagare Pia Åsberg tidigare sagt till P4 Örebro.

Kristofers Kastellanoss försvunnen sen flykten

De tre fångvårdarna var alla relativt oerfarna. Transportledaren var den som hade arbetat längst, i ett och ett halvt år. Kvinnan i baksätet hade bara jobbat ”ett par månader”.

Kriminalvårdens utredning har inte funnit något stöd för att rymningen var planerad eller att Kristofers Kastellanoss fick någon hjälp utifrån i samband med händelsen.

Efter rymningen har morddomen mot Kristofers Kastellanoss vunnit laga kraft. Han är fortfarande på fri fot – på flykt från rättvisan. När polisen gick ut med en lista över Sveriges mest jagade män i december var Kastellanoss en av dem.

– Jag vill inte ange något exakt land, men vi tror att han befinner sig i närregionen, sa en inspektör på polisens Fast-grupp då.

Expressen har varit i kontakt med Kriminalvården hänvisar till ett uttalande från i augusti:

– Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget. Jag ser mycket allvarligt på händelsen, sa Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör, då.