Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Metin Sahindal döms – som släktens tredje mördare

Metin Sahindal dömdes för mordet på en släkting under en fisketur. Foto: Polisen
Den mördade mannen skulle straffas för att han vägrat att hedersmörda sina döttrar, enligt åtalet. Foto: RICKARD SJÖDIN
Saxen – det misstänkta mordvapnet. Foto: POLISEN

På väg ut för att fiska drog Metin Sahindal, 50, fram en sax och högg ihjäl sin släkting.

När han anländer till fängelset för att avtjäna sitt nyss utdömda mordstraff gör han Rahmi Sahindal och Kim Sahindal sällskap.

2002 sköts Fadime Sahindal i ett uppmärksammat mord som skapade stor debatt om hedersvåld i Sverige. Hennes pappa Rahmi Sahindal avtjänar fortfarande sitt livstidsstraff, som han här om året fick tidsbestämt till 24 år.

Under rättegången om Fadimemordet försökte en annan släkting, Fadimes kusin, att ta på sig skulden för mordet och skydda pappan. Ett försök som misslyckades.

Rahmi Sahindal, dömd för hedersmordet på dottern Fadime. Foto:

Men så sent som i maj i år dömdes samma släkting för mord. Driven av svartsjuka högg Kim Sahindal, 46, ihjäl sin exfrus nya kärlek Åke Persson.

Ungefär samtidigt som domen föll mot Kim Sahindal mördades en man vid Stensjön nordväst om Falun.

 

LÄS OCKSÅ: Tragedierna kring Fadime Sahindal – här är hela historian 

 

"Blev tillsagd att avrätta sina döttrar"

Det var i samband med en fisketur som en 50-årig man drog sax och högg sin egen släkting till döds.

Tre mördare i Sahindal-släkten

Rahmi Sahindal, 71

2002 sköt han sin dotter Fadime Sahindal i ett hedersmord som blev mycket uppmärksammat. Uppsala tingsrätt dömde honom till livstids fängelse – ett straff som Svea hovrätt fastställde. 2015 fick Rahmi Sahindal sitt straff tidsbestämt till 24 års fängelse.

 

 Kim Sahindal, 46

I december i fjol mördade han sin exfrus nya kärlek Åke Persson, 55, med kniv. Den 29 maj i år dömdes han till livstids fängelse för mord.

 

■ Metin Sahindal, 50

I samband med en fisketur till Stensjön i Dalarna i maj hamnade han i bråk med en manlig släkting. Metin Sahindal drog kniv och mördade släktingen, enligt Falu tingsrätt. På onsdagen dömdes han till tolv års fängelse för mord.

Både mördaren och mordoffret är medlemmar av Sahindal-släkten. På onsdagen föll domen mot Metin Sahindal, 50: Fängelse i tolv år. Den tredje fängelsedömda mördaren i släkten.

Fadime Sahindal mördades 2002 – hon sköts av sin egen pappa. Mordet skapade stor debatt om hedersvåld i Sverige. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Åklagaren har drivit linjen att saxdådet var hedersrelaterat. Att Metin Sahindals motiv var att straffa en släkting som vänt sig emot ett beordrat hedersmord. Som vägrat döda sina egna döttrar och därför själv måste dö.

Mordoffrets änka har sagt i förhör att hennes make hade blivit "tillsagd att avrätta sina döttrar" sedan de skakat hand med två killar på en fest.

 

LÄS OCKSÅ: Kim Sahindal döms för mordet på Åke, 55 

 

Utvisas inte

Men Falu tingsrätt anser inte att något hedersmotiv går att styrka. "Att gärningen skulle vara planerad, eller att ett hedersrelaterat motiv funnits, är då inte bevisat", skriver tingsrätten och hänvisar till att det handlade om alkoholpåverkade personer som retat upp varandra och slagits..

Kim Sahindal, 46 – dömd till livstids fängelse för mordet på Åke Persson.

Metin Sahindal döms ändå för mord. Han får tolv års fängelse – två år mindre än normalstraffet. Tingsrätten anser att ett "förhållandevis snabbt" händelseförlopp och bristen på planering utgör förmildrande omständigheter

Åklagaren hade yrkat på att Metin Sahindal utvisas, men så blir det inte: Falu tingsrätt anser att hans anknytning till Sverige är för stark.