Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våg av Rififikupper: ”Det är organiserade kriminella”

Lena Alke var först på plats vid Ica Stugun efter Rififikuppen. Foto: Privat.
Ica Stugun i Ragunda har en stege som leder till taket, där gärningspersonerna troligtvis tagit sig upp. Foto: Privat.
I Ica-butiken i Ragunda möttes de anställda av en stor oreda i lagret. Foto: Privat.

När anställda vid Ica Stugun i Ragunda kom till jobbet på tisdagen var taket uppsågat och kontanter och tobak stulna.

"Rififikuppen" är endast en av flera som drabbat mellersta Norrland senare veckan.

– Det är organiserade kriminella som finns i området, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen.

Strax efter klockan sju på tisdagsmorgonen fick anställda vid Ica Stugun i Ragunda en dyster upptäckt när de anlände till jobbet – oinbjudna gäster hade tagit sig in i butiken under natten.

Lena Alke, 32, och hennes kollega Anna var först på plats den morgonen.

– Jag hade fått veta att ett larm gått till Securitas under natten. En annan Ica-butik i Söråker, drygt sju mil härifrån, drabbades för en tid sedan av ett inbrott där förövarna tog sig upp via taket, därför gick jag upp på butikens tak för att se ifall man gått tillväga på samma sätt här. Men i det skedet såg jag inget hål, berättar hon.

När kollegerna sedan tillsammans gick in i lokalen möttes de av att ett kassaskåp – som vanligtvis inte används – var uppbrutet och på vid gavel. De backade snabbt tillbaka för att inte förstöra eventuella spår och kontaktade polisen.

”Man känner sig kränkt och blir jätteledsen”

– Det känns mycket obehagligt. Jobbet känns ju som ens egna vardagsrum som man vill ta hand om. Så man känner sig lite kränkt och blir jätteledsen, säger Lena.

När polisen anlände inledde man ett sökpådrag i närområdet med hundar, och butiken stängde även ner några timmar medan tekniker genomförde en brottsplatsundersökning.

En larmcentral hade bland annat dragits ner från väggen i samband med inbrottet på Ica Stugun. Foto: Privat.

I taket till lagret upptäcktes ett uppsågat hål, som Lena uppskattar till cirka 30 centimeter, där gärningspersoner tros ha tagit sig in.

– Det var mycket spån och damm, och de hade även hällt ut soporna på golvet.

De anställda var alla skärrade och arga efter händelsen, men bestämde sig för att gemensamt städa och välkomna kunder igen – bara timmar senare.

– Vi lät inte det här påverka vårt jobb, så vi höll stängt några timmar så polisen fick säkra spår och sedan städade vi för att kunna öppna butiken igen samma dag. Vi tänker inte låta någon förstöra för oss, säger Lena.

Försökte ta sig in i lokal via väggen

Men Ica-butiken i Ragunda är långt ifrån ensam att ha blivit utsatt för en så kallad "Rififikupp". Under lite mer än en vecka har andra butiker till kedjan, men även andra lokaler och bensinstationer i mellersta Norrland blivit utsatta för det fräcka tillvägagångssättet.

Vågen startade mellan den 28 och 29 april när både en Ica-butik i Söråker, Timrå, och bensinstationen Shell Punkten i Bydalen, Sundsvall, fick oinbjudna gäster efter de anställda släckt och gått hem. 

Bara några dagar därpå, den 7 maj, kom nästa samtal till polisen: Någon hade försökt ta sig in i en lokal i Östra Odensala i Östersund, där pengarna till en bankomat hanteras. Här hade man i stället försökt komma igenom väggen – genom att använda vad polisen misstänker är en yxa.

– De hade huggit med någon yxa, men sedan hade de inte kunnat forcera in längre. Ingen är gripen eller misstänkt, än, säger Mikael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i region Nord.

”Det här är organiserade kriminella”

Gärningspersonerna tycks enligt Börje Öhman, presstalesperson vid polisen, alla ha samma mål: Att komma åt kontanter och tobak.

Polisen utesluter inte att den senaste tidens inbrott kan tänkas ha ett samband.

– Det här är organiserade kriminella som har funnits, eller nu finns i vårt område, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i region Nord.

Börje Öhman, presstalesperson vid polisen, säger att den här typen av brott är högaktuella. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Han menar att den här typen av brott är högaktuella och att objekten – dessa typer av lokaler – är särskilt utsatta.

– Vi har en särskild tillsyn så långt vi kan på just de här lokalerna och då tittar vi inte på fönster och marknivå, utan i stället taken där de oftast tar sig in, säger han.

Svårt att skydda sig från brotten

Patrik Sundlöv, förundersökningsledare vid polisen i region Nord bekräftar att tre personer sitter anhållna, skäligen misstänka för stöld, i ärendet som rör inbrottet mot Ica-butiken i Söråker.

I övrigt har inga andra misstänkta gärningspersoner gripits kopplade till senaste veckans inbrottsvåg. Polisen vädjar nu till allmänheten om tips eller iakttagelser som kan sättas i samband med stölderna. Samtidigt menar man att det kan vara svårt att skydda sig från den här typen av Rififikupper.

– Det är svårt för taket är ofta en ganska oskyddad yta på en byggnad. Det finns krav på att det exempelvis måste finnas stege för sotare. Annars hade man kunnat tänka att man tog bort allt sånt där, men det kan man ju inte heller göra, säger Börje Öhman.

Har du gjort iakttagelser som sättas i samband med inbrotten? Kontakta polisen på 114 14.

 

Det här är en Rififikupp

En Rififikupp syftar på ett inbrott där förövaren tagit sig in genom taket till olika utrymmen, med syfte att stjäla eller råna.

 

Rånkupper som genomförs genom att förövaren i stället tar sig in i lokaler genom väggar och golv –  utan att utlösa larm – brukar också kallas för rififikupper.

 

Källa: Wikipedia.