Nu går polisen ut och varnar för det misstänkta tjuvnätverket – där unga kvinnor tar sig in i äldre personers bostäder. Foto: / SHUTTERSTOCK
Nu går polisen ut och varnar för det misstänkta tjuvnätverket – där unga kvinnor tar sig in i äldre personers bostäder. Foto: / SHUTTERSTOCK

Våg av äldrestölder drar genom Sverige

Publicerad

En våg av äldrestölder har märkts av runtom i Sverige de senaste veckorna.

Nu går polisen ut och varnar för det misstänkta tjuvnätverket – där unga kvinnor lurar sig in i äldre personers bostäder.

– Det är väldigt otrevligt att de tar sig in så där, säger Britt, 85, en av de drabbade.

Polisen varnar nu för en våg av stölder riktade mot äldre personer i deras bostäder.

Den senaste tiden har antalet polisanmälda brott med det här tillvägagångssättet ökat kraftigt. 

Enligt polisen har det gått från ingen eller någon anmälning per dag i Sverige till mellan fem och tio per dag de senaste veckorna.

Kvällsposten rapporterade i mitten av november om unga kvinnliga tjuvar som härjat i Kalmar län, Kronobergs län, Blekinge och Skåne. Polisen vädjade då om allmänhetens hjälp för att stoppa stöldvågen.

Men sedan dess har liknande stölder drabbat äldre på många andra platser runtom i Sverige. I nästan samtliga fall är det unga kvinnor som ligger bakom stölderna eller stöldförsöken. 

De senaste dagarna har Dala-Demokraten, Jönköpingsposten, Nerikes Allehanda och Östgöta-Correspondenten rapporterat om stölder med liknande tillvägagångssätt - i varje tidnings respektive område.

Signalement på tjuvarna: 20-30 år med mörkt hår

Brottscentralens genomgång av polisens och lokala mediers rapportering om stöldvågen visar att äldre personer i minst 28 kommuner i Sverige misstänks ha drabbats av stöldvågen under november.

I polisområde Jönköping har det varit så många som 19 anmälningar för liknande brott, enligt polisen.

"Kvinnorna tränger sig in i bostaden och beskrivs som mycket påstridiga. Om de upptäcker att personen är för ung eller inte är ensam avbryter de oftast", skriver polisens presstalesperson i region öst, Fredrik Kliman, i ett mejl.

Kvinnorna beskrivs i flera fall som unga, 20-30 år, korta och med mörkt hår. De uppges tala dålig svenska.

Tjuvarna ska använda olika sätt att ta sig in i bostaden. De har utgett sig för att komma från hemtjänsten, vara massörer eller läkarstudenter. I flera fall har de bett om vatten, och därefter tagit sin i bostäderna.

Britt, 85: "Väldigt otrevligt"

En av de som utsatts för de misstänkta unga kvinnliga tjuvarna är Britt, 85, i Båstad. För ett par veckor sedan ringde det på dörren. Hon gick då och öppnade.

– Jag satt här och väntade på att hemtjänsten skulle komma hit med middag. Men då kom det in en tjej, jag har aldrig sett henne förr. Hon såg ut att vara i 25-årsåldern, säger Britt.

Kvinnan ska ha uppgett att hon var där från hemtjänsten för att städa. Men Britt ringde upp hemtjänsten, som nekade till att ha skickat den unga kvinnan.

Britt lyckades då få ut kvinnan. Då märkte hon en annan kvinna utanför dörren.

– Det är väldigt otrevligt att de tar sig in så där. Jag kommer inte kunna öppna dörren så där som jag kunde tidigare. Nu måste jag förvissa mig om vem som kommer hit och vem som ringer på, innan jag öppnar.

Polisen uppmanar till vaksamhet

Polisens Circagrupp arbetar för att identifiera och samordna seriebrott mot äldre i Sverige. Under tisdagseftermiddagen gick gruppen ut med en varning för tjuvarna.

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångssätt för att komma in i bostaden och stjäla, säger Mats Wahlberg, tillförordnad chef för Circagruppen.

Polisen tror att det kan röra sig om ett nätverk som ligger bakom stölderna.

– Vi ser att tillvägagångssättet stämmer överens runtom i landet, med vissa mindre variationer. Men vi kan inte säga att det är samma personer överallt, säger Mats Wahlberg.

I skrivande stund finns inga uppgifter om gripna för de senaste veckornas stöldvåg.

 

Polisens råd till äldre

Håll ytterdörren låst även när du är hemma.

Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.

Är du minsta osäker – öppna inte dörren.

Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Källa: Polisen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag