Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen mot Wallin snart färdig – sista förhör planerat

Cissi Wallin misstänks för grovt förtal.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Virtanen utreddes för våldtäktsanklagelserna. Förundersökningen lades ned 2012 i brist på bevis.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Medieprofilen Cissi Wallin misstänks för grovt förtal mot tidigare Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen.

Nu läggs delar av utredningen ner – men båda läger tolkar det som en seger för Virtanen.

– Det är mycket positivt, säger han via sin advokat Monique Wadsted.

Under metoo-hösten publicerade medieprofilen Cissi Wallin ett inlägg på Instagram där hon anklagade dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne 2006.

Samma anklagelser hade prövats rättsligt och slutat med nedlagd förundersökning i brist på bevis 2012.

Virtanen svarade med att anmäla Wallin för grovt förtal – och sedan dess har en utredning mot henne pågått.

På måndagskvällen publicerade Cissi Wallin på nytt ett inlägg på Instagram med ett nedläggningsbeslut av delar av förundersökningen.

Wallin kritiserar åklagaren

I handlingen står:

”Den misstänkte är åtalad, kommer att åtalas eller strafföreläggas för annan brottslighet”

I texten till inlägget riktar Wallin kritik mot åklagaren:

"Åklagaren menar alltså att jag kommer åtalas för grovt förtal, trots att hon ännu inte fått in alla handlingar (bla förhöret med internutredaren)."

Även Fredrik Virtanen och hans advokat ser beskedet om förundersökningsbegränsning som ett led i att Wallin kommer att åtalas.

– Det är mycket positivt att åklagaren anser att det inte behövs fler förtal och näthat för att förstärka det kommande åtalet, säger han via sin advokat Monique Wadsted.

Förundersökningsledare Viktoria Thörnqvist bekräftar på tisdagsmorgonen nedläggningsbeslutet. Men hon menar att raden som Cissi Wallin reagerat på är en standardformulering i den här typen av dokument.

Åklagaren: "inte gjort någon skillnad"

– Det handlar om den uppföljande anmälan som Fredrik Virtanen gjorde för ett tag sedan. Den är nedlagd på grund av så kallad förundersökningsbegränsning, säger åklagaren.

Den misstänkta brottsligheten som nu avförts från utredningen gäller perioden 22 augusti 2018 till 17 oktober 2018.

Men Cissi Wallin är fortsatt misstänkt för grovt förtal mot Fredrik Virtanen under perioden 16 oktober 2017 fram till 21 augusti 2018.

– De nedlagda misstankarna hade inte gjort någon skillnad avseende straffvärde eller påföljd eller liknande. Då har vi möjlighet att lägga ner det på grund av effektivitet, säger Viktoria Thörnqvist.

Sista förhöret ska hållas

Utredningen mot Cissi Wallin är i sitt slutskede.

Efter domstolsbeslut ska den kvinna som gjorde Aftonbladets internutredning av våldtäktsanklagelserna förhöras – sedan fattas beslut om åtal.

– Hon är inte hörd än men ska höras i dagarna, någonstans mellan nu och slutet av januari, säger Viktoria Thörnqvist.

– Om det inte framkommer något nytt så kommer det att gå ganska fort för mig att fatta beslut om åtal kommer att väckas eller inte. Men det är svårt att säga på förhand huruvida hennes förhör kommer att leda till fler utredningsåtgärder.