Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen klar – Falk hotas av 20 år i fängelse

Jonas Falk när han greps i Colombia 2010.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jonas Falk pekades ut som ledaren för en internationell kokainliga – men frikändes i Sverige.

Efter tre års utredningsarbete väntar nu en ny rättegång i Spanien.

Om Falk fälls riskerar han 20 års fängelse och böter på en kvarts miljard kronor, rapporterar spanska El País.

Svensken misstänks ha tvättat pengar, bland annat genom att investera i lyxhus och restauranger. 

Polisen misstänkte att en internationell knarkliga smugglade in enorma mängder kokain från Sydamerika till Europa.

Utredarna hade siktet inställt på en misstänkt huvudman: Svenske Jonas Falk, tidigare Oredsson, som under 90-talet dömts för flera väpnade bankrån.

På grund av de internationella förgreningarna beslutades 2008 att svensk, spansk, fransk och amerikansk polis skulle arbeta tillsammans för att spränga ligan.

Resultatet: Den skandalomsusade ”Operation Playa”.

Kort efter att polisen stoppat Mauritz Anderssons segelbåt i Karibien, fullastad med 1,2 ton kokain, greps Jonas Falk i Colombia.

Gripandet innebar starten på en lång och utdragen rättsprocess.

Här grips Jonas Falk efter att han släppts ur häktet. Han utlämnades sedan till Spanien för misstänkt skattebrott, men har inte åtalats där trots att fyra år gått.
Foto: SVEN LINDWALL

Frikändes – och blev utlämnad

Det tog drygt två år innan Stockholms tingsrätt dömde Falk till 18 års fängelse.

Ytterligare ett år gick innan Svea hovrätt rev upp domen. Bevisen räckte inte, ansåg hovrätten, som frikände Falk på samtliga åtalspunkter. Svensken försattes i samma stund på fri fot efter närmare tre och ett halvt år i häktet.

Men svenska myndigheter var inte ensamma om att ha samlat på sig brottsmisstankar. Efter frikännandet utlämnades Falk till Spanien, där han bott och levt ett vidlyftigt lyxliv åren innan gripandet. Misstankarna: Penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till den narkotikasmuggling som han friats från i Sverige.

En rättegång inleddes i Spanien, men den avbröts efter bara fem dagar, och Falk släpptes omedelbart fri i väntan på ny utredning. Den spanska domstolen ansåg att Falk inte fått möjlighet att förbereda sitt försvar på ett korrekt sätt.

Krävs på en kvarts miljard

Under de tre år som gått sedan dess har landets åklagarmyndighet fortsatt sitt arbete – och nu skriver spanska tidningen El País att utredningen är klar och att åtal ska väckas. Beskedet kommer från åklagarmyndigheten och stod klart i förra veckan, enligt uppgift till Expressen.

Än finns det inget datum för rättegång, men enligt uppgift kommer den troligtvis att inledas först nästa år. Innan dess måste försvaret få tid att presentera sina handlingar.

Den spanska åklagarmyndigheten som arbetar mot korruption begär att Jonas Falk ska dömas till 20 års fängelse och böter på 24 miljoner euro – motsvarande 247 miljoner kronor. 

Enligt åtalet har Jonas Falk investerat motsvarande 56 miljoner kronor i bland annat lyxhus och restauranger för att tvätta pengar han misstänks ha tjänat på narkotikahandel. 

Jonas Falk när han greps i Colombia 2010.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Expressen har varit i kontakt med Tobias Enochson, som försvarade Jonas Falk under det svenska målet. Han skriver i ett sms att han har förstått att Jonas Falk ska åtalas för pengar som påstås komma från narkotikahandel och att han också ska åtalas för medlemskap i en kriminell organisation.

Jonas Falks tidigare advokat: ”Mycket allvarligt” 

Tobias Enochson tycker att det spanska åtalet är mycket allvarligt, då det enligt honom visar att Spanien inte respekterar överlämnandet av Falk från Sverige till Spanien. 

”... då Sverige uttryckligen inte lämnade ut för detta då den svenska rättsordningen inte känner ett sådant brott. Det är i mina ögon mycket allvarligt då hela systemet med EAW (Europeisk arresteringsorder, reds anm.) bygger på det ömsesidiga förtroendet för varandras rättsordningar. Trots detta omfattar åtalet brott som han inte kunde överlämnas på och heller inte överlämnades på.” 


LÄS MER: Falk riskerar nytt åtal: ”Blir definitivt snart”  


Han skriver också att det handlar om samma sak som prövas två gånger, fast i olika länder. Tobias Enochson tycker att det var fel av hovrätten att utlämna Falk till Spanien. 

”Jag tyckte då och jag tycker nu att det fanns uppenbara hinder att göra så. Samtidigt vet jag att Falk frivilligt hade inställt sig och kommer inställa sig för att möta anklagelserna som riktas mot honom. Men det är faktiskt helt förkastligt att samma sak kan prövas på detta sätt i två EU-länder. Man rundar grundläggande rättsstatliga principer genom att kalla samma sak vid olika namn.”

Expressen har tagit del av en 23 sidor lång skrivelse som Falks spanske advokat skickade in till domstolen för två veckor sedan. I den meddelar advokaten att Falk bestrider samtliga anklagelser som riktas mot honom.

Släkting misstänks vara inblandad

El País skriver att källor nära Falks försvar uppger för tidningen att de är förvånade över att åklagaren håller fast vid anklagelsen om penningtvätt, eftersom den lutar sig mot narkotikamisstankarna, som Falk redan har frikänts från.

Enligt åtalet har Falk på andra sätt främjat kokainsmugglingen, utan att närmare specificera hur. Misstankarna gör gällande att Falk tillsammans med en rad andra personer – däribland sin moster Harriette Broman – ska ha ”gjort smutsiga pengar rena”, enligt en skrivelse som Expressen tagit del av.

I efterhand har ”Operation Playa” varit kraftigt ifrågasatt, bland annat på grund av de kontroversiella metoderna som polisen använde sig av. Polisens avdelning för särskilda utredningar har granskat olika delar av utredningen vid elva olika tillfällen, där samtliga har lagts ned.

Expressen har sökt Jonas Falk och Harriette Broman via deras advokater.

Jonas Falk stämde Expressen för grovt förtal, efter rapporteringen om det så kallade Playamålet. Expressen friades på alla punkter av en enig tryckfrihetsjury. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.