Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utländska ligor kan ligga bakom hälften av inbrotten

Utländska stöldligor kan ligga bakom så många som hälften av alla bostadsinbrott. Foto: Arkiv
"Vi måste samverka med ursprungsländerna för att komma åt problemet", säger Ville Paloheimo på underrättelseenheten vid Noa. Foto: Brottscentralen

Utländska stöldligor kan ligga bakom så många som hälften av alla bostadsinbrott.

Framför allt rör det sig om ligor från länder som Polen, Rumänien, Litauen och Georgien. Det visar en rapport från Nationella operativa avdelningen, Noa, vid polisen.

– Vi måste samverka med ursprungsländerna för att komma åt problemet, säger Ville Paloheimo på underrättelseenheten vid Noa.

I slutet av januari i år fick polisen stopp på en internationell inbrottsliga.

Ligan hade med hjälp av en låsslunga begått mängder av brott i och runt Stockholm. Efter hjälp från utländska polismyndigheter kunde svensk polis nysta upp härvan och sju personer dömdes till fängelse och utvisning från Sverige.

Internationella ligor kan ligga bakom hälften

Nu har en rapport från Nationella operativa avdelningen, Noa, publicerats som visar att detta kan vara en liten del i ett större problem.

Rapporten bygger på information som sträcker sig över fem år och visar att så många som hälften av de 21 900 anmälda bostadsinbrott i Sverige förra året vara utförda av internationella ligor.

– En stor del av tillgreppsbrottsligheten begås av kriminella ligor från utlandet. De kommer från olika länder och begår olika typer av brott, säger Ville Paloheimo, på underrättelseenheten vid Noa.

Framför allt rör det sig om ligor från länder som Polen, Rumänien, Litauen och Georgien. Foto: Brottscentralen

Fyra procent av fallen personuppklarades

Under 2015 blev fyra procent av alla bostadsinbrott i Sverige personuppklarade, enligt siffror från Brå.

En anledning till den låga uppklaringsprocenten är, enligt Paloheimo, att ligorna är specialiserade på bostadsinbrott och reser runt i Sverige just med det syftet.

Ville Paloheimo beskriver att ligorna kommer främst från fyra länder: Polen, Rumänien, Litauen och Georgien. Han menar att det krävs krafttag över nationsgränserna för att komma till bukt med problemet, som annars kan komma att växa sig större.

– Det är viktigt att samverka med länderna som brottsligheten kommer ifrån. Det gäller att vi har bra kontakter med länderna, säger han. och lägger till:

– Den stora saken är att komma åt organisatörerna bakom stölderna och genom det komma åt det de tillgripit.