Utbytesstudenten sköts timmar efter att ha anlänt till Sverige

En 19-årig man häktades misstänkt för mordförsöken
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Två män skottskadades i skjutningen på pizzerian i Flogsta.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utbytesstudenten hade varit i Sverige i några timmar – när han sköts på pizzerian i Flogsta. 

På tisdagseftermiddagen häktades en 19-årig man misstänkt för mordförsöket på studenten respektive en annan man. 

– Allt talar för att studenten olyckligtvis hamnat i skottlinjen, säger Anne Sjöblom, åklagare. 

Det var i fredags som polisen larmades om en skottlossning på en pizzeria i Flogsta, i Uppsala. Två personer hade skadats i skottlossningen. Den ena är en utbytesstudent i 20-årsåldern från Nederländerna – som bara varit i Sverige några timmar innan han sköts. 

– Han kom till Sverige samma dag och var på pizzerian och åt med sina kamrater. Det var många gäster inne på pizzerian och han var en av kunderna när det här inträffade, säger kammaråklagare Anne Sjöblom. 

"Allt talar för att studenten olyckligtvis hamnat i skottlinjen"

Den andre skottskadade mannen är känd av polisen sedan tidigare och har suttit anhållen misstänkt för att ha anstiftat mordet på en man i 40-årsåldern utanför en hamburgerrestaurang i Boländerna i april. Polisens teori är att det var han som var skyttens måltavla. 

– Allt talar för att studenten olyckligtvis hamnat i skottlinjen. Med alla skjutningar som vi haft, så har vi ju befarat att förr eller senare hamnar en oskyldig i skottlinjen och det tycks vara fallet här, säger Anne Sjöblom. 


LÄS MER: Fyra häktade för mord – en misstänkt släppt fri


Studenten hade bara varit i Sverige i några timmar

Tillståndet för de skottskadade beskrivs som allvarligt, men inte livshotande. 

I lördags anmälde sig den nu misstänkte skytten till polisen. 

– Man ska inte tolka in något in i det. Såvitt jag förstått kände han till att han var eftersökt och han förnekar brott. 

Två män skottskadades i skjutningen på pizzerian i Flogsta.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 19-årige mannen häktades på tisdagseftermiddagen. 

– Han häktades på sannolika skäl för försök till mord i två fall och grovt narkotikabrott, säger Anne Sjöblom, åklagare. 


LÄS MER: Två skjutna på pizzeria – är förda till sjukhus


Uppgifter: Skjutningen var en hämndaktion

Polisen utreder möjliga kopplingar mellan offren och den nu misstänkte mannen. Enligt uppgifter till UNT har utredarna en teori om att skjutningen var en hämndaktion för mordet i Boländerna, vilket 24 Uppsala rapporterade först om. 

– Den enda kopplingen som finns som vi kan uttala sig säkert om, är att ett av offren var misstänkt som anstiftare till mordet i Boländerna, säger Anne Sjöblom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.