Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: 24-åringen sköts till döds genom lägenhetsdörren

Boende såg maskerade gärningsmän lämna platsen.

Gärningsmännen tog sig upp till högsta våningen i lägenhetshuset i Sätra – och började skjuta med automatvapen.

Skotten som mördade 24-åringen gick genom ytterdörren, enligt uppgifter till Expressen.

En familjemedlem som befann sig i bostaden klarade sig oskadd och kunde larma polisen.

Det var tidigt på lördagsmorgonen, vid 04-tiden, som skottlossning bröt ut på högsta våningen i ett lägenhetshus i Sätra söder om Stockholm.

Senare under samma dag meddelade polisen att en man hade avlidit i samband med skjutningen.

Enligt uppgifter till Expressen användes automatvapen i samband med mordet. De mördande skotten avfyrades från trappuppgången och färdades genom lägenhetens ytterdörr innan 24-åringen blev träffad.

Den mördade mannen bodde inte ensam. Enligt uppgifter låg en familjemedlem och sov i bostaden när skjutningen skedde. Den personen klarade sig oskadd och kunde slå larm till 112 när gärningsmännen flydde ner för trapporna.

Boende såg maskerade gärningsmän

När polisen anlände kort därefter var lägenhetsdörren så skadad att den inte gick att öppna. Den bröts upp och polis fann då 24-åringen på hallgolvet strax innanför dörren, enligt uppgifter.

När avspärrningarna hävdes på lördagen hade en ny dörr satts upp på lägenheten. Kvar finns tydliga brytmärken. Foto: Kim Malmgren

Flera boende som Expressen har varit i kontakt med har berättat att de hörde flera skottsalvor i samband med händelsen. Olika vittnen har också sagt att de gjort iakttagelser av två till tre maskerade gärningsmän.

En utbrunnen bil i vilken man har hittat ett automatvapen kopplas även till händelsen. Foto: Brottsplats Stockholm

Enligt uppgifter sågs gärningsmännen lämna platsen i en grå bil. Kort därefter larmades räddningstjänsten till grannförorten Västertorp för en bilbrand. Polisen har sagt att man utreder ett samband mellan mordet och den brinnande bilen, och enligt uppgifter som Aftonbladet tidigare har rapporterat så har polisen polisen gjort fynd i form av ett automatvapen av modellen Kalasjnikov.

Två anhållna – hade skyddsväst

Två män sitter anhållna misstänkta för mord och grovt vapenbrott. Männen är i 25- respektive 30-årsåldern. De är båda tidigare dömda för brott, enligt uppgifter.

Männen stoppades av polis när de färdades i en bil på Skärholmsvägen på lördagsmorgonen, bara några hundra meter från brottsplatsen. Vid en genomgång av bilen ska polisen ha hittat en skyddsväst, enligt uppgifter.

Två män stoppades när de färdades i en bil några hundra meter från brottsplatsen. Nu sitter de anhållna misstänkta för mordet. Foto: Brottsplats Stockholm

– Han förnekar brott. Vi har haft ett förhör i dag och jag är övertygad om att han kommer släppas när man kontrollerat de uppgifter som lämnats, säger hans försvarsadvokat Martin Cullberg.

Simon Bergström, försvarsadvokat för den andre anhållne har avböjt att lämna någon kommentar i nuläget.

Dubbla våldsdåd i Sätra

Under veckan som gått har Sätra skakats av dubbla våldsdåd. I torsdags hittades två unga män – 18 och 20 år gamla – mördade i ett källarförråd. Enligt uppgifter till Expressen satt kropparna lutade mot väggen med utsträckta ben. De var båda skjutna i överkroppen, varav flera skott i huvudet vardera.

Ingen är ännu gripen misstänkt för inblandning i dubbelmordet.

De dubbla våldsdåden har fått polisen att utreda morden som en särskild händelse, vilket innebär att en särskild stab tillsätts som enbart arbetar med den uppgiften.

Polischefen: Drabbar inte vem som helst

I ett pressmeddelande skriver polisen att man hittills har hållit ett 80-tal förhör och att utredningsarbetet nu fortsätter. Samtidigt läggs fokus på en ökad närvaro för att sprida trygghet.

Manne Jönsson, som är kommenderingschef i den särskilda insatsen, ger samtidigt ett lugnande besked till den breda allmänheten.

– Det finns inget i ärendet som tyder på att detta är brottslighet som skulle kunna drabba vem som helst. Skjutvapenvåldet drabbar snarast de som befinner sig i kriminella miljöer och därför jobbar vi sedan en tid riktad mot de personerna och mot narkotika och vapen, säger han.