Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unikt åtal: Sexköpare kan dömas för våldtäkt

Två män åtalas för människohandel vid Uppsala tingsrätt. Foto: AKVELINA SMED /TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 21-årige mannen lurade en ung kvinna att de hade en relation – sen ska han och hans kusin ha tvingat henne till prostitution.

Nu åtalas de för människohandel.

Samtidigt åtalas en av sexköparna för våldtäkt – vilket gör fallet unikt.

Den 21-årige mannen och kvinnan, en 18-åring, kommer från samma stad i Rumänien. Där ska mannen ha lurat i henne att de hade en kärleksrelation – och de planerade framtiden tillsammans.

Men i stället ska kvinnan ha tvingats till Sverige.

Förde kvinna från Rumänien till Sverige

Enligt ett unikt åtal, som väcktes vid Uppsala tingsrätt på tisdagen, förde 21-åringen och hans 30-årige kusin kvinnan till Sverige i bil. Sen ska de ha tvingat henne att sälja sex. Först i Stockholm, sen i Uppsala.

– De har transporterat henne mellan olika lägenheter där hon har exploaterats för sexuella ändamål, säger åklagaren Anneli Tirud Wallin.

Detta ska ha skett förra sommaren.

Allting rullades upp efter att allmänhet i Uppsala slog larm.

– De hade sett en väldigt ung tjej och det var mycket spring till lägenheten så de misstänkte att hon sålde sex.

Åtalas för människohandel och våldtäkt

Nu står de båda kusinerna åtalade för människohandel. Enligt åtalet har också den äldre av männen våldtagit kvinnan vid tre tillfällen, och hotat att döda eller skada henne och hennes anhöriga.

”Han har vidare vid ett flertal tillfällen slagit, knuffat, förolämpat, tagit stryptag på samt agerat kränkande och kontrollerande mot (kvinnan)”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Den 30-årige mannen ska ha lurat i den unga kvinnan att hon hade en skuld gentemot honom, och att hon behövde arbeta av denna skuld.

Åtal mot sexköpare – unikt fall

Dokument från tingsrätten visar att det lades ut sexannonser på internet. Totalt åtalar åklagaren nu tolv män för att ha köpt sex av den unga kvinnan – varav en av dem, en man i 70-årsåldern, också åtalas för två fall av våldtäkt.

Det är just det som gör detta fall unikt.

– Jag åtalar mannen för två fall av våldtäkt och anledningen till det är att jag påstår att han har vetat, han har förstått, att den här kvinnan han har köpt sex av är ett offer för människohandel. Ändå har han genomfört sexuella handlingar med henne, säger Anneli Tirud Wallin.

Hon fortsätter:

– I och med den nya sexuallagstiftningen som kom den 1 juli förra året, som bygger på frivillighet, så menar jag att det här kan bedömas som våldtäkt. Hon kan inte ha deltagit frivilligt eftersom hon har varit tvingad till det här.

Åklagaren syftar på den uppmärksammade så kallade samtyckeslagstiftningen. Den har under hösten och vintern lett till flera domar, men ännu ingen som berör sexköp, enligt Anneli Tirud Wallin.

– Så vitt jag förstår är det första gången det här prövas, säger hon.

Männen förnekar brott

Anledningen till att de övriga elva männen som misstänks ha köpt sex inte åtalas även för våldtäkt är att åklagaren inte har tillräckligt stark bevisning gentemot dem, säger hon.

– Hade jag kunnat bevisa att de också hade insett att hon är ett offer för människohandel hade jag åtalat även dem för våldtäkt.

De två männen som åtalas för människohandel har förnekat brott. Även den man i 70-årsåldern som åtalas för våldtäkt nekar till brott.

Rättegången inleds den 13 mars.