Precis innan stängning stormar rånarna in i Ica-butiken i Åtvidaberg. Foto: PolisenPrecis innan stängning stormar rånarna in i Ica-butiken i Åtvidaberg. Foto: Polisen
Precis innan stängning stormar rånarna in i Ica-butiken i Åtvidaberg. Foto: Polisen
Här får butiksägaren Astrid-Marie Jonsson rånarens pistol riktad mot huvudet. Foto: BrottscentralenHär får butiksägaren Astrid-Marie Jonsson rånarens pistol riktad mot huvudet. Foto: Brottscentralen
Här får butiksägaren Astrid-Marie Jonsson rånarens pistol riktad mot huvudet. Foto: Brottscentralen
Astrid-Marie tvingades lämna ifrån sig 7000 kronor i kontanter. "Det är fruktansvärt". Foto: BrottscentralenAstrid-Marie tvingades lämna ifrån sig 7000 kronor i kontanter. "Det är fruktansvärt". Foto: Brottscentralen
Astrid-Marie tvingades lämna ifrån sig 7000 kronor i kontanter. "Det är fruktansvärt". Foto: Brottscentralen
Den andra rånaren var beväpnad med en yxa som han slog aggressivt i kassan framför Astrid-Marie. Foto: PolisenDen andra rånaren var beväpnad med en yxa som han slog aggressivt i kassan framför Astrid-Marie. Foto: Polisen
Den andra rånaren var beväpnad med en yxa som han slog aggressivt i kassan framför Astrid-Marie. Foto: Polisen
Här är yxan som användes vid rånet. Foto: PolisenHär är yxan som användes vid rånet. Foto: Polisen
Här är yxan som användes vid rånet. Foto: Polisen

Unga kvinnor jagas med yxa i Ica-butik

Publicerad

Här stormar rånarna in i Ica-butiken.

Den ena gärningsmannen jagar två unga kvinnor med yxa samtidigt som butiksägaren Astrid-Marie Jonsson får en pistol riktad mot huvudet.

– Det är fruktansvärt, säger Astrid-Marie, som tvingades lämna över 7000 kronor i kontanter till rånarna.

Tre anställda befinner sig i Ica-butiken i Åtvidaberg 23 november förra året. 

De ska strax stänga. 

En av kvinnorna har precis bytt om och gör sig redo att gå hem för dagen, medan butiksägaren Astrid-Marie och en yngre kvinna stänger kassorna.

Jagar unga kvinnor med yxa

På övervakningsfilmer ser man plötsligt hur två maskerade rånare springer in i butiken. När den yngre kvinnan vid kassorna får syn på männen, den ena med yxa och den andra med ett pistolliknande föremål, börjar hon springa genom butiken mot bakdörren.

– Mannen med yxa skrek något i stil med att hon kommer larma, och springer efter, säger Astrid-Marie, som samtidigt får en pistol riktad mot sig.

De två yngre kvinnorna lyckas fly från butiken och gömma sig i ett buskage längre bort. Yxrånaren, som ger upp jakten, kommer tillbaka och börjar slå yxan aggressivt i kassan framför Astrid-Marie. Han hotar henne att lämna ifrån sig pengarna från kassan. På några minuter har rånarna lämnat butiken med 7000 kronor i kontanter. I en flyktbil väntar en tredje rånare. En stor polisjakt påbörjas och männen kan senare gripas med hjälp av signalement som polisen gått ut med i media.

När rånarna stormade in flydde två yngre kvinnor, som arbetade i butiken, mot bakdörren. Foto: PolisenNär rånarna stormade in flydde två yngre kvinnor, som arbetade i butiken, mot bakdörren. Foto: Polisen
När rånarna stormade in flydde två yngre kvinnor, som arbetade i butiken, mot bakdörren. Foto: Polisen
Här springer en av kvinnorna för att komma bort från rånarna. Foto: PolisenHär springer en av kvinnorna för att komma bort från rånarna. Foto: Polisen
Här springer en av kvinnorna för att komma bort från rånarna. Foto: Polisen
Sekunden senare kommer en av rånarna springande efter med en yxa i handen. Foto: PolisenSekunden senare kommer en av rånarna springande efter med en yxa i handen. Foto: Polisen
Sekunden senare kommer en av rånarna springande efter med en yxa i handen. Foto: Polisen
De två kvinnorna lyckades komma undan och gömma sig i ett buskage. Foto: PolisenDe två kvinnorna lyckades komma undan och gömma sig i ett buskage. Foto: Polisen
De två kvinnorna lyckades komma undan och gömma sig i ett buskage. Foto: Polisen

Rånaren visade sig vara tidigare klasskamrat

I veckan dömdes rånartrion i tingsrätten. Under rättegången visade det sig att den ene rånaren var en tidigare klasskamrat till en av de yngre kvinnorna som jobbade den kvällen.

– Vi var ju på rättegången och satt tillsammans med de här killarna. Det som är speciellt är ju att vi känner igen den ena killen. Han är uppväxt med en av tjejerna och har gått i samma skola, säger Astrid Marie.

Gick de i samma klass?

– Ja, det gjorde de.

"Det är väldigt otäckt"

Astrid-Marie menar att de yngre kvinnorna har blivit starkt påverkade av händelsen. 

– Min kollega som jagades med yxan blev väldigt skärrad. Likaså min andra kollega. Båda fick springa och gömma sig. Det är väldigt otäckt, säger Astrid-Marie.

– Min tanke var mer att om jag lämnar pengarna så försvinner de.

Kände någon av er vid något tillfälle att ni svävade i livsfara?

– Ja, det kände verkligen tjejerna som blev jagade med yxan. Att det här är min sista stund, säger Astrid-Marie.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade samtliga tre misstänkta till att ha haft något med rånet att göra. Domstolen ansåg dock att bevisningen var övertygande och fällde samtliga tre för rån. En 26-åring och en 30-åring dömdes båda till två års fängelse. En 25-åring dömdes till fängelse i två år och fyra månader. De tre männen ska betala sammanlagt närmare 50 000 kronor i skadestånd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag