Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga män gripna – befaras ha planerat skolmassaker

Skoldådet i Columbine krävde 13 dödsoffer.

En hotfull ung man i 20-årsåldern greps på måndagen i sitt hem i Sollentuna – polisen hade fått information om att han hade planer på att skada andra och uppträdde hotfullt.

Enligt uppgift till Expressen ska mannen vid gripandet ha sagt till polisen att han planerade ett skolattentat.

Han uppgav att hans plan var att ”fira” minnet av skolskjutningen i Columbine, erfar Expressen.

Ytterligare en person – en minderårig – har gripits misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Skolmassakern i amerikanska Columbine i Colorado inträffade 20 april 1999. I det attentatet mördades tolv elever och en lärare.

Efter att den hotfulle mannen i Sollentuna gripits gjorde polisen en husrannsakan i mannens hem och gjorde flera fynd som stärkte misstankarna om att han skulle kunna göra allvar av sina hot. Även Aftonbladets Jamshid Jamshidi har rapporterat om de misstänkta dådplanerna.

Polisen hittade både vapen och ”explosiva varor” i den gripne mannens hem.

Vill inte kommentera utredningen

På fredagseftermiddagen häktades mannen misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse - en brottsrubricering som bland annat används vid planer på sprängdåd.

Advokat Jan Kyrö har av Attunda tingsrätt förordnats som offentlig försvarare för den anhållne mannen.

– Han nekar till brott. Det handlar om attrapper och funktionsodugliga vapen som hittats och de explosiva varorna är sådant som går att köpa i samband med nyårsafton. Det här har blivit uppförstorat, säger advokat Kyrö.

Minderårig gripen

Åklagaren vill ålägga mannen med restriktioner och menar att ”det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”.

 Ytterligare en person – en minderårig – har gripits misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.