Trebarnspappa poserade med döda IS-terrorister i Irak

Under 2015 befann sig pappan, som är irakisk medborgare, i den irakiska provinsen Kirkuk. Trebarnspappan tillhörde en militär väpnad styrka som krigade mot terrorgruppen IS.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Mannen stred mot terrorsekten IS i Irak och poserade på bilder med sina fienders lik.

Sen tog mannen sig till Sverige med sin familj och sökte asyl – nu döms han till fängelse för krigsförbrytelser.

– Han som är död där är en terrorist, det här är inte nån oskyldig människa som ligger där, säger mannen i förhör.

Familjen kom till Sverige den 7 december 2015, med ett tåg från Danmark. Vid gränskontrollen i Hyllie registrerades den då 35-årige mannen, hans fru och deras två barn, födda 2004 och 2011.

Bara några månader tidigare poserade mannen, som nu har tre barn, beväpnad med automatvapen, på bilder med döda kroppar i Irak.

Nu döms mannen i Örebro tingsrätt till 1 år och 3 månaders fängelse för krigsförbrytelser.

Under 2015 befann sig pappan, som är irakisk medborgare, i den irakiska provinsen Kirkuk. Trebarnspappan tillhörde en militär väpnad styrka som krigade mot terrorgruppen IS.
Foto: Polisen

Offren kan ha varit civila

Under 2015 befann sig pappan, som är irakisk medborgare, i den irakiska provinsen Kirkuk. Han tillhörde en militär väpnad styrka som krigade mot terrorgruppen IS.

Enligt stämningsansökan i Örebro tingsrätt poserade mannen med lik och utsatte personer för ”förödmjukande eller nedsättande behandling” i Irak.

”Personerna är att anse som skyddade personer eftersom de vid tidpunkten för gärningarna var försatta ur stridbart skick såsom sårade eller avlidna alternativt eftersom de var civila”, står i dokument från Örebro tingsrätt.

I två fall åtalades trebarnspappan för att ha poserat vid stympade kroppar. I ett fall för att tillsammans med andra ha utsatt en person för ”kränkande behandling” – bland annat har offret petats på med en gevärspipa, spottats i ansiktet och sparkats på. I ännu ett fall åtalades mannen för att ha poserat med sin ena fot på en död kropp.
Foto: Polisen

Mannen står med foten på ett lik

I två fall åtalades mannen för att ha poserat vid stympade kroppar. I ett fall för att tillsammans med andra ha utsatt en person för ”kränkande behandling” – bland annat har offret petats på med en gevärspipa, spottats i ansiktet och sparkats på.

I ännu ett fall åtalades mannen för att ha poserat med sin ena fot på en död kropp.

Efter gärningarna har den åtalade mannen lagt upp bilder från händelserna i sociala medier, enligt stäningsansökan.

Nu döms han alltså till 1 år och 3 månader i fängelse. I domen skriver Örebro tingsrätt:

”Krigsförbrytelse är brottslighet av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse.”

Nu döms mannen till 1 år och 3 månader i fängelse.
Foto: Polisen

Vidare stod i åtalet:

”Gärningen har varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten hos målsägandena och ingått som ett led i eller på annat sätt stått i samband med den väpnade konflikten. XX har begått gärningen med uppsåt.”

Familjen kom till Sverige 2015

Innan mannen och hans familj kom till Sverige bodde de i Irak, i en stad drygt 10 mil från Kirkuk. I förhör berättar hustrun att mannen ”under hela tiden som hon var gift med honom” var gerillasoldat.

Innan IS ”kom in i bilden” ska han däremot inte ha krigat. När de fick barn ska mannen ha börjat jobba ”på ett kontor inom Peshmerga” och sen som ”säkerhetsvakt, livvakt och chaufför”.

I förhör berättar mannens hustrun att mannen ”under hela tiden som hon var gift med honom” var gerillasoldat.
Foto: Polisen

Men de sista åren i Irak var mannen ute och krigade större delen av tiden. Hustrun berättar i förhör att maken ibland kom hem ett par nätter i veckan, sen kunde det dröja flera månader.

I oktober 2015 valde familjen att lämna Irak, senare samma år kom de till Sverige.

Kastade ner kroppar i hål i marken

I förhör frågas mannen hur han och hans militära styrka behandlade sina fienders döda kroppar. Han svarar då att ”de brukade kasta ner dessa kroppar i ett hål i marken, detta för att undvika lukten”.

Mannen säger också i förhör att han vid ett par tillfällen fotograferats med döda IS-kroppar.

I förhör frågas mannen hur han och hans militära styrka behandlade sina fienders döda kroppar. Han svarar då att ”de brukade kasta ner dessa kroppar i ett hål i marken, detta för att undvika lukten”.
Foto: Polisen

”XX berättar att en anledning till att de fotograferades med kroppen var för att visa för anhöriga till de som dödats av Isis att något gjordes för att bekämpa Isis. De anhöriga blev då glada.”

I senare förhör berättar mannen mer specifikt om de olika fototillfällena.

”Det här är inte nån oskyldig människa som ligger där”

Om en bild, där mannen syns sitta bredvid en död person, säger han:

– Han som är död där är en terrorist, det här är inte nån oskyldig människa som ligger där. Det här är en brottsling, en person som har begått brott mot alla åldrar, män, kvinnor, barn.

Mannen säger också i förhör att han ”försökt skydda landet” och att han ”känner att han blir orättvist behandlad”.

”I stället borde vi vara stolta över honom som stått emot 'dessa människor'”, antecknas i förhör.

Mannen säger i polisförhör att han ”försökt skydda landet” och att han ”känner att han blir orättvist behandlad”.
Foto: Polisen

Expressen har tidigare kunnat visa filmer och bilder där de som strider mot IS-terroristerna själva begår krigsbrott. En film som Expressens krigskorrespondent Magda Gad tog del av visade hur den irakiske polisen Falah Aziz skar huvudet av en ung man eller pojke, omgiven av irakiska styrkor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.