Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök efter att två personer hittats skottskadade utomhus norr om Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök efter att två personer hittats skottskadade utomhus norr om Stockholm.  Foto: Janne Åkesson/Swepix

Två personer skottskadade i Sigtuna

Publicerad

Två personer anträffades skottskadade utomhus i Märsta norr om Stockholm på måndagskvällen.

En sökinsats efter en eller flera gärningsmän inleddes direkt med flera polispatruller och hundar, men ingen har gripits.

Tre gärningsmän ska ha flytt i en mindre röd bil, enligt uppgifter till Expressen.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Det var vid 20.45-tiden på måndagen som polisen fick in flera samtal från personer i närområdet som hört smällar i Märsta, norr om Stockholm.

Väl på plats anträffades två män utomhus, som båda var skottskadade.

– Men de är vakna och talbara, och ambulans är kallad till platsen, sa Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen i Stockholm inledningsvis.

Stort sökpådrag efter gärningsmännen

Enligt uppgifter till Expressen ska de skottskadade männen befunnit sig i en bil vid tiden för skjutningen. De ska även vara kända av polisen sedan tidigare. Detta är däremot ingenting som polisen vill kommentera.

En sökinsats med flera patruller och polishundar inleddes direkt.

– Jag kan inte gå in på vilka områden det är vi söker i, utan vi har en pågående insats.

Platsen spärrades även av för en teknisk undersökning, och Wallentin berättar också att man förhört vittnen på plats.

Uppgifter om att man skjutits i huvudet

Enligt ett vittne som Expressen talat med ska två höga smällar hörts och en man ska även ha sprungit och skrikit "akta" strax därpå. 

Enligt fler uppgifter till Expressen ska en man ha skjutits i huvudet, och ett vittne har också sett av en av de skjutna kollapsat på platsen. 

Polisen vill inte på in på huruvida de fått något signalement på eventuella gärningsmän.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Polisen vill inte säga vad för typ av skottskador det ska röra sig om.

En förundersökning om försök till mord har inletts.

"Vi behöver höra fler personer"

Vid 22-tiden pågick sökinsatsen och vittnesförhören fortfarande.

Polisen ville dock inte på in på huruvida de fått något signalement på eventuella gärningsmän.

– Det är för tidigt att svara på vad de har sagt. Vi behöver höra fler personer och eftersom det är en pågående insats så kan jag inte säga så mycket mer än så, säger Åsa Wallentin. 

Man gör inte heller bedömningen att det ska finnas någon fara för allmänheten i området.

– När man gör den här typen av insats så är det naturligtvis något man beaktar, men det finns ingen fara för allmänheten.

Hittills har ingen misstänkt gripits.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag