Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två män döms för mord på sin barndomsvän

Flera grannar ser hur tre mörkklädda personer springer in mellan husen, bort från platsen och ett av vittnena hinner fånga dem på bild. Foto: LÄSARBILD
Bild från själva mordkvällen. Polisens tekniker i färd med att leta kulor. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Narkotika och skulder gjorde att barndomskompisarna i Segeltorp vände sig mot varandra.

I februari nådde våldsspiralen sin kulmen när en 20-åring och hans vän lurades in i ett möte med en beväpnad dödspatrull.

Nu har tingsrätten dömt en 21-åring och en 20-åring till långa fängelsestraff för mord och mordförsök.

 

FOTNOT: Efter förhandlingen i hovrätten släpptes de två männen i väntan på dom.

Klockan har just hunnit slå tre på eftermiddagen den 1 februari när polisen får in larm om en pågående skottlossning ute på gatan i ett bostadsområde i Skärholmen.

Flera grannar ser hur tre mörkklädda personer springer in mellan husen, bort från platsen och ett av vittnena hinner fånga dem på bild.

 

LÄS ÄVEN: Långa straff för mord på 20-åring 

 

Samtidigt har en 20-årig man sprungit från skottlossningen i en annan riktning. Han har två skotthål i kroppen och hinner inte långt innan han segnar ner och dör. Hans 21-årige vän – som blivit skjuten i bröstet – lyckas fly i en bil men kraschar kort därefter in i en lyktstolpe. Han förs till sjukhus och överlever, men har i efterhand fått höra av läkare att han var sekunder från att dö.

21-åringen fördes till förhör

Samma kväll slår piketen till mot en adress i Segeltorp och en 21-åring förs in till förhör. Inom några dagar sitter både han och en till man, vid tidpunkten 19 år gammal, häktade på sannolika skäl misstänkta för attacken.

I fredags föll domen i Södertörns tingsrätt. 21-åringen dömdes till 16 år och nio månaders fängelse för bland annat mord och mordförsök. Den yngre mannen till elva års fängelse för samma brott, på grund av den så kallade ungdomsrabatten.

De dömda gärningsmännen och den mördade 20-åringen är gamla skolkamrater.

– De känner varandra sedan lång tid. De är födda och uppvuxna i samma förort och har varit kompisar tidigare, säger kammaråklagare Johnny Järlefelt som lett utredningen.

 

LÄS ÄVEN: 21-årig man häktad för mord i Skärholmen 

 

Skulder och bötfällningar ledde till konflikt

Utredningen visar att alla tre har varit inblandade i narkotikaförsäljning i bland annat Vårberg, Skärholmen och Segeltorp. Först som vänner och kompanjoner – men omkring årsskiftet ledde obetalda skulder och så kallade bötfällningar till en konflikt. De nu dömda männen hamnade på ena sidan av konflikten, medan 20-åringen hamnade på den andra.

En chattlogg från 28 december visar hur en gemensam bekant försöker varna 20-åringen: "Han sa att du kommer försvinna snart".

Därifrån stegras våldsspiralen. Den 23 januari blir de nu morddömda männen beskjutna utanför ett kafé i Segeltorp, men klarar sig oskadda. Efteråt uppstår ett rykte om att 20-åringen har varit inblandad i skjutningen. Den 28 januari utbryter ny skottlossning när en man skjuts till döds i Vårby gård. Även i detta fall säger rykten att 20-åringen är inblandad.

Mamman: "Fin kille som ville väl"

Samma 20-åring som senare alltså sköts till döds.

Nu vill hans mamma nyansera bilden av sonen.

– Det var en fin kille som ville väl. Han brydde sig om alla. Han var snäll. Han kallades guldhjärtat av sina vänner, säger hon och fortsätter:

– När det gäller hans sällskap och det som hänt och händer i förorter så är det frukten av utanförskap. Ett utanförskap som vi jobbade med.

Med två dömda gärningsmän är mordet bara delvis uppklarat.

Båda nekar fortfarande till brott

När 21-åringen och 20-åringen stämmer möte med sin kamrat för att lösa konflikten kommer man inte ensamma. Enligt tingsrättsdomen finns två andra – icke namngivna – beväpnade personer med i bilen.

– Tingsrätten har funnit att det måste ha varit andra som höll i vapen och skjutit. Vi har med alla medel försökt ta reda på samtliga gärningsmän, men det ledde bara till att två blev åtalade, säger Johnny Järlefelt.

Det är också dessa som senare öppnar eld och utför mordet. På den gryniga bilden från händelsen ska 21-åringen vara den förste mannen, medan 20-åringen sitter i flyktbilen som står parkerad i närheten. Tingsrätten menar att de två är införstådda i händelsen att de ska dömas för mord och mordförsök, oavsett om de har hållit i något vapen eller inte.

Båda nekar till brott.

Fotnot: I en tidigare version namngavs 21-åringen och 20-åringen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!