Två IS-bröder dödade – tredje häktad för mord

Det var på tisdagen som skottlossning utbröt i Örebro-stadsdelen Vivalla.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Malm är kommunpolis i Örebro.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Två män i 20-årsåldern dödades och en tredje skadades.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
En 31-årig man sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för ett av de två morden.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Fyra bröder reste till Syrien för att ansluta sig till terrorn.

Två dog i kriget.

Två kom hem.

Nu sitter en av återvändarna häktad efter morden i Vivalla i tisdags.

Strax innan klockan 22 på kvällen avlossas en skur av skott från flera vapen i ett bostadsområde i stadsdelen Vivalla i Örebro.

Två män, båda i 20-årsåldern, avlider senare av sina skador. Åklagaren beskriver det som ett mord och ett omedelbart hämndmord.

I går hölls den fjärde häktningsförhandlingen efter förra veckans dåd. En 31-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för ett av de två morden.

I slutet av sommaren 2013 var mannen, som tidigare arbetat som lärare i Örebro, en av de första från Vivalla som reste till krigets Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten eller en motsvarande grupp som sympatiserade med terrorsekten. Senare blev stadsdelen ett rekryteringsnäste för den våldsbejakande extremismen.


LÄS MER: 15-åring häktad efter morden i Örebro

"Fanns ett våldskapital redan innan"

Fredrik Malm, kommunpolis i Örebro med god kännedom om stadsdelen Vivalla, känner till 31-åringen sedan tidigare.

– Det fanns ett våldskapital redan innan personen åkte och det fanns kvar när han kom hem. Jag ser inte att resor han gjort skulle vara någon utlösande faktor.


Fredrik Malm, kommunpolis i Örebro, känner till 31-åringen sedan tidigare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det visar sig också i belastningsregistret. Redan 2012 dömdes han till fängelse för vapenbrott och flera fall av narkotikabrott. Sedan han återvände har han 2015 dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för misshandel och olaga hot

31-åringen gjorde inte resan till Syrien ensam. Med sig hade han två av sina yngre bröder.

Enligt uppgifter som anhöriga tidigare lämnat blev 31-åringen svårt skadad när han befann sig i ett hus som besköts av en regimstyrkornas pansarvagnar. Han fördes över gränsen till Turkiet, där han vårdades på sjukhus under flera veckor innan han var frisk nog att utvisas till Sverige.

Så småningom återvände även de yngre bröderna till Sverige. De erbjöds hjälp att komma i arbete och studier.

Den yngste i brödraskaran påbörjade en mekanikerutbildning men var tvungen att läsa upp sina betyg för att få fortsätta utbildningen. Då tröttnade han – och återvände i stället till kriget.

Föräldrarnas rop på hjälp

I ett rop på hjälp ställde brödernas pappa – som tagit kraftigt avstånd från IS – upp på en intervju med Expressen i oktober 2014.

– Det är någon som hjärntvättar våra barn. Vi föräldrar är oroliga att fler ska åka ner, sa pappan då.

– Jag är rädd att jag inte kommer att få se honom igen. Nu är det fullt krig i hela Syrien. Det är inte som första gången han var där. Han visste vad han återvände till. Jag är rädd att han krigar också, med vilka vet jag inte. Det är möjligt att han krigar tillsammans med Islamiska staten.

Två personer dog efter skottlossningarna i Vivalla på tisdagen i förra veckan.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN


Samtidigt fick 31-åringen frågan av Expressens reporter varför han och bröderna kände dragningen till krigets Syrien.

– Ibland när man berättar varför så hjälper det inte, för medierna lägger inte upp så som man sagt det. Jag har sett de som gjort det tidigare. Deras budskap kommer inte fram till hundra procent. Därför är det så svårt för er att få tag på de grabbarna, sa han då.

Tre månader senare fick familjen beskedet att den yngste sonen – som då var 23 år gammal – hade stupat i strid i Irak tillsammans med en annan man från Örebro.

IS-återvändaren nekar till mordanklagelserna

Våren 2015 planerade den äldsta sonen sin resa till Syrien. Vid den tidpunkten hade det blivit svårare. Han och hans två resekamrater kastades ut ur Turkiet vid två tillfällen innan de i slutet av juni 2015 slutligen lyckades ta sig in i Syrien.

I augusti fick föräldrarna i Örebro beskedet att deras äldsta son hade dött.

I den svenska folkbokföringen är de två bröderna som uppges ha dött i kriget fortfarande vid liv. Någon bekräftelse som möter svensk standard på att de faktiskt är döda går inte att få under de rådande och de dåvarande förhållandena i Syrien och Irak.

31-åringen nekar till mordanklagelserna som riktas mot honom. På SVT:s fråga om mannens bakgrund som IS-resenär svarar hans advokat Christoffer Olsson:

– Det är inget som har berörts och det finns inga misstankar  om det. Det ligger utanför den här utredningen.


Bröderna

Äldste brodern

Reste sommaren 2015 till Syrien tillsammans med två vänner. På Instagram publicerade han bilder där man kunde följa hans resa. Blev utkastad ur Turkiet vid två tillfällen innan han slutligen lyckades ta sig in i Syrien. I augusti 2015, när han var 29 år gammal, fick familjen beskedet att han var död. Ostraffad i Sverige.


31-åringen

Sitter häktad misstänkt för tisdagens mord i Vivalla. Reste 2013 till Syrien tillsammans med sina två yngre bröder för att ansluta till en terrorgrupp. Skadades i strid och utvisades till Sverige. Dömdes för vapenbrott och flera gånger för narkotikabrott innan resan. Efter resan har han dömts för misshandel och olaga hot, senast 2015.


29-åringen

Reste till Syrien sommaren 2013 tillsammans med sina bröder. Dömd i Sverige, innan resan, för rån och flera fall av narkotikabrott. Dömdes senast 2015 till dagsböter för brott mot knivlagen.


Yngste brodern

Reste till Syrien sommaren 2013. Återvände till Sverige där han inledde en mekanikutbildning – bara för att kort därefter återvända till Syrien när han inte fick fortsätta utbildningen. Under första veckan av 2015 nåddes familjen av beskedet att han hade stupat i Irak tillsammans med en annan man från Örebro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.