Två bröder mördade i den blodiga konflikten

Skottlossningen inträffade i ett parkeringsgarage i Östberga i Stockholm.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Ännu har ingen gripits för det misstänkta mordet i Östberga.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Under tisdagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Östberga i Stockholm.

Mordet liknas med en avrättning efter att offret blivit beordrad att gå ner på knä, enligt uppgifter till Expressen.

Den döde mannen har kopplingar till det så kallade Östberganätverket som under flera år har utkämpat en dödlig konflikt med ett gäng i Bredäng och för några år sedan blev även mannens bror mördad. 

Polisen försöker nu förhindra att någon utkräver hämnd. 

På tisdagseftermiddagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i ett parkeringsgarage i Östberga i södra Stockholm. Skytten stod och väntade på offret, som kom till platsen i bil tillsammans med en annan man och ett barn.

Männen ska ha kommenderats att gå ner på knä av skytten, men en man lyckades fly med barnet trots att han skottskadades i benet. Mannen i 20-årsåldern ska ha mördats med skjutvapen, enligt uppgifter till Expressen.

Efter händelsen sökte polisen efter en vit stulen Toyota som kan ha använts som flyktbil. Sent på onsdagskvällen hittades den i Årsta. 

Polisen hade flera patruller på plats efter mordet i Östberga.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

"Har ett antal konflikter i regionen"

Polisen arbetar med flera hypoteser, bland annat att mordet kan vara gängrelaterat. 

– Vi tittar även på historik och vilket material det kan finnas i tidigare utredningar. Det är inget att hymla med att vi har haft och har ett antal konflikter i den här regionen. Vi får se vad vi kommer fram till, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.


LÄS MER: Beordrades ner på knä – sköts till döds


Nu kan Expressen berätta att den ihjälskjutne mannen kopplas till det så kallade Östberganätverket. Han tillhör en familj som beskrivs ha en central roll i nätverket. Enligt en dom som nyligen föll i Södertörns tingsrätt ligger gänget sedan sommaren 2013, då en man sköts i benet vid en narkotikaaffär, i konflikt med det så kallade Bredängsnätverket.

Båda gängen är centrerade till respektive stadsdel och har huvudinkomsten från narkotikahandel. 

Flera mord och mordförsök

Och den dödliga konflikten har skördat flera offer.

En bror till den man som mördades under tisdagen sköts till döds i Örby i södra Stockholm i september 2013, enligt Expressens uppgifter. Dagen därpå kom hämnden då en man sköts till döds i Östberga.

Polisen hade en stor insats efter mordet i Östberga.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Ingen har åtalats för mordet på brodern, men en central person inom Östberganätverket dömdes för medhjälp till hämndmordet, något som framgår av samma tingsrättsdom.

I oktober samma år sköts ett flertal skott mot två män som båda ska ha haft ledande roller i det konkurrerande Bredängsnätverket, när de befann sig i en bil. Den som dömdes för mordförsök tillhör den familj som nu förlorat två bröder i konflikten.


LÄS MER: 23-årig man sköts ihjäl framför lekande barn


Därefter ska det ha lugnat ner sig något – innan en man som också han var en centralgestalt i Bredängsnätverket besköts i augusti 2015. Han lyckades dock undkomma oskadd. Och i mars 2016 sköts ytterligare en man med koppling till Bredängsnätverket. Han dog.

Förra sommaren träffades sedan en man med starka vänskapsband till de ledande i Östberganätverket av flera kulor och skadades svårt under en vild biljakt där automateld avlossades.

Ska försöka förhindra hämnd

Efter tisdagens dödsskjutning gick polisen upp i en så kallad särskild händelse. 

– Det innebär att vi ser till att det finns resurser som bara ägnar sig åt det här, både uniformerad personal och utredningspersonal. Vi har uniformerad personal på plats som knackar dörr, lugnar eventuellt oroliga och försöker få tag på vittnen, säger Lars Byström.


LÄS MER: Nya skjutningar i Stockholm efter mordet i Östberga


Ett av syftena med den särskilda insatsen är, enligt polisen, att försöka förhindra att fler brott begås till följd av mordet - helt enkelt att försöka förhindra att hämnd utkrävs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.