Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trovärdigt dödshot mot Akilov på Kumlaanstalten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rakhmat Akilovs egen bild inför terrorattentatet i Stockholm.
Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov hålls avskild från de andra fångarna på Kumlaanstalten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det finns ett trovärdigt, pågående dödshot mot terroristen Rakhmat Akilov i fängelset, enligt Kriminalvården.

Massmördaren hålls isolerad för att inte attackeras av medfångar på Kumla.

”Det är därför nödvändigt att han fortsatt hålls avskild från andra”, står i dokument från Kriminalvården.

Sen terroristen Rakhmat Akilov – som mördade fem personer på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 – greps har han hållits isolerad från andra.

I våras dömdes han till livstids fängelse och utvisning för terrordådet i Stockholm, sen dess har han flyttats till anstalten Kumla där han ska avtjäna sitt straff. Planen har varit att placera massmördaren på en av de fyra avdelningarna i fängelsets högsäkerhetsdel Fenix. Men varje försök har slutat i våld.

Den 12 juli, när Akilov sattes på en av avdelningarna, uppstod snabbt orolig stämning och Akilov och resten av de intagna flyttades direkt till isolering. Men när de andra fick komma ut, fick terroristen sitta kvar. Kriminalvården skrev i sitt beslut om isolering att Akilov hålls kvar då de nåtts av information om att terroristens liv är i vara om han släpps ut på anstalten.

Akilov attackerad av terrorist

"Anstalten finner utifrån vad som framkommit i ärendet att det skulle föreligga en fara för Akilovs egen säkerhet till liv och hälsa om han placeras i gemenskap. Det är därför nödvändigt att han hålls avskild från andra intagna”, skrev Kriminalvården bland annat i sitt beslut.

Den 2 augusti gjordes ett nytt försök, då på en av de andra avdelningarna i Fenixbunkern. Kort efter att Akilov anlände angreps han av den dömde terroristen Sultan Al Amin. Den sistnämnde ska ha gått rakt in i Akilovs cell, för att sen gå till angrepp.

Kriminalvårdare ska ha hört skrik från cellen och aktiverat larmet. I samband med det såg de Sultan Al Amin slå flera slag mot Akilov, som låg på golvet.

Trovärdigt dödshot mot Akilov

Efter attacken placerades Akilov i isoleringen igen. I ett beslut från Kriminalvården står än en gång att det finns ett specifikt hot mot Akilovs liv.

”Detta mot bakgrund av information som kommit anstalten tillhanda som gör gällande att det föreligger fara flr Rakhmat Akilovs säkerhet till liv eller hälsa i det fall han placeras i gemensamhet. Anstalten har bedömt informationen som mycket allvarlig och trovärdig.”

”Det är därför nödvändigt att han fortsatt hålls avskild från andra.”

Ebba Åkerlund, Chris Bevington, Maïlys Dereymaeker, Lena Wahlberg och Marie Kide blev Rakhmat Akilovs mordoffer på Drottninggatan.


Rakhmat Akilovs tid på Kumlaanstalten

11 juni. Akilov anländer till riksmottagningen vid Kumlaanstalten. Samma dag beslutas att han ska hållas isolerad. 

”Anstalten bedömer mot hans bakgrund av hans aktuella brottslighets särart och den massmediala uppmärksamheten kring honom och hans brottslighet att det skulle innebära en risk för hans egen säkerhet om han placeras i gemenskap inom anstalten Kumla.”


5 juli. Riksmottagningens utredning av Akilov är klar. Av den framgår bland annat att Akilov inte känner någon skuld över terrordådet i Stockholm. Han uppger att han är medlem i Islamiska staten, IS. Han erkänner inte den svenska domstolen, utan svarar endast mot IS lagar och domstolar.

Enligt psykologutlåtandet har Akilov en "hänsynslös, uthållig och kontrollerad våldskapacitet i kombination med en rigid ideologisk övertygelse".

Risken för rymning och fritagning bedöms vara hög, liksom risken att Akilov utövar våld i fängelset. Det finns också en hotbild mot honom.


12 juli. Kriminalvården beslutar att Akilov ska vara placerad på säkerhetsavdelning. Han förs till avdelning S2C, där det inte bedöms vara någon risk för hans säkerhet.

12 juli. Kriminalvården beslutar att alla fångarna på avdelningen ska hållas tillfälligt avskilda från varandra från och med klockan 15.08. Orsaken är att flera fångar uppträder "oroligt" när Akilov kommer till avdelningen.


13 juli. Akilov hålls fortsatt isolerad. Det har inkommit "allvarliga och trovärdiga uppgifter" som leder till bedömningen att det finns "risk för Rakhmat Akilovs säkerhet till liv eller hälsa".


2 augusti. Klienthandläggaren beslutar att Akilov åter ska placeras tillsammans med andra fångar på avdelning, "då risk för Akilovs säkerhet till liv eller hälsa inte längre bedöms föreligga". När han kommer till avdelningen blir han genast attackerad av en annan fånge.


3 augusti. Akilov isoleras eftersom det finns risk för hans säkerhet om han är med de andra fångarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.