Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trion döms efter Facebook-våldtäkten

Här ser man de dömda männen posera med ett vapen under livesändningen.
24-åringen, flera gånger dömd även tidigare för misshandel och narkotikabrott.
20-åringen, poserar med en revolver i sändningen.
18-åringen.

Två av männen våldtog kvinnan - samtidigt som den tredje filmade händelsen och sände ut det live på Facebook.

Trots att folk skrev till honom att sluta fortsatte mannen filma.

Enligt domen har en psykisk störning gjort att han inte helt kunnat förstå konsekvenserna av våldtäkterna och livesändandet - något åklagaren inte håller med om:

– Jag har lite svårt att förstå hur hans bristande förmåga att inse skulle dels påverka straffvärdet neråt, men tanke på bevisningen som lagts fram. Han inser och konstaterar själv att kvinnan har blivit utsatt för en våldtäkt, han förstår, säger åklagare Pontus Melander.

Nu döms alla tre till fängelse.

Natten den 22 januari befinner sig kvinnan i lägenheten i Uppsala. Hon har kraftiga minnesluckor från kvällen, men minns hur hon gick och la sig rätt tidigt för att sova.

– Du har blivit våldtagen, förstår du det?

Det säger en bekant som ringer upp kvinnan och som sett överfallet sändas live i en sluten Facebook-grupp, vilket kvinnan sedan återberättar i polisförhör.

Hon berättar för polisen att hon blir upprörd och inte vet hur hon ska reagera. Hon säger att det kommer bli ett helvete att de lagt ut detta på internet och att allt går ju så fort när det läggs ut på nätet.

Nu har det gått över tre månader sedan händelsen och nu har domen fallit mot de tre männen, 18, 21 och 24 år gamla. Samtliga tre döms till fängelse.

Döms till fängelse

18-åringen döms till fängelse i ett år för våldtäkt och ringa narkotikabrott, 21-åringen döms till fängelse i 2 år och fyra månader för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. 24-åringen döms till fängelse i sex månader för grovt förtal, ringa narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

I tingsrättens dom står det att kvinnan, som varit mycket berusad, inte har varit i stånd att ge samtycke till sex och att männen som våldtagit henne utnyttjat den situationen.

24-åringen var den som filmade våldtäkten. I polisförhör har kvinnan berättat hur han efter våldtäkten sprang runt med mobilen och skrek att hon blivit våldtagen. I domen står det att det är ställt utom rimlig tvivel att han förstod att kvinnan blev våldtagen och att han trots alla uppmaningar och kommentarer från folk som sett det livesända övergreppet sagt åt honom att anmäla eller stoppa våldtäkten.

Inte förstått

Men domen konstaterar också att han:

"På grund av sin psykiska störning haft nedsatt förmåga att inse gärningarnas innebörd och den konsekvens dessa har fått."

Man skriver att man ska hänsyn till detta när man bedömer straffvärdet då han haft viss nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Den bedömningen delar inte åklagare Pontus Melander.

– Men jag tycker att straffvärdet både på det grova förtalet och underlåtenhet ligger i underkant. Det är något mindre än vad vi argumenterade för. Sedan delar jag inte bedömningen att det ska vara rabatt på grund av att han har bristande insikt i det, som tingsrätten skriver, menar Pontus Melander.

Fick filmmaterialet

Mitt under pågående rättegång dök materialet från Facebook upp, som visade vad 24-åringen sänt ut live i gruppen. Och även om åklagaren Magnus Berggren menar att man hade stark bevisning redan innan, blev målet ännu starkare med Facebook-materialet. Så här sa han inför domen:

– Ja, det var viktigt. Åklagaren tyckte att även utan det materialet fanns det tillräckligt med bevis för att väcka åtal, men det blev ju tydligare när man fick del av det materialet, säger åklagaren Magnus Berggren.

Samtliga tre män förnekar brott. De döms också till att betala skadestånd till kvinnan. 18-åringen ska betala 100 000 kronor i skadestånd, 21-åringen 150 000 och 24-åringen 70 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.