Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De misstänks för gruppvåldtäkt – på lekplatsen

Leksakståget där våldtäkten ägde rum, enligt misstankarna.Foto: POLISEN.

I ett leksakståg i lekparken i Björns trädgård blev en kvinna mitt i natten gruppvåldtagen och fotograferad, enligt misstankarna.

Nu åtalas tre män för grov våldtäkt och en av dem också för grov stöld då kvinnan under förloppet blev av med bland annat sitt bankkort.

Det var vid midnatt en fredag i november som en kvinna i 25-årsåldern larmade polis: Hon hade blivit våldtagen av flera män i Björns trägård på Södermalm i centrala Stockholm. Tre misstänkta gärningsmän greps: En 18-åring, en 20-åring och en 29-åring.

Våldtäkten ska ha ägt rum i ett leksakståg i en lekpark i Björns trädgård.

– Hur man hamnat där låter jag vara osagt, men själva brottsplatsen är det här tåget, säger Alexandra Bopp, kammaråklagare.

I samband med våldtäkten misstänks en av männen ha stulit kvinnans bankkort och SL-kort med mera.

 

En av de åtalade männen.Foto: POLISEN.
Männen greps kort efter kvinnans anmälan.Foto: POLISEN
Männen våldtog kvinnan tillsammans, enligt åtalet.Foto: POLISEN.

Kräver utvisning

Nu åtalas tre män vid Stockholms tingsrätt.

”NN, NN och NN har tillsammans och i samråd alternativt samförstånd med varandra, med (kvinnan), som inte deltog frivilligt, genomfört nedan angivna samlag samt sexuella handlingar som hänsyn till kränkningarnas allvar är jämförliga med samlag”, står i stämningsansökan.

De åtalade männen

18-åringen är dömd för ringa misshandel och har fått en åtalsunderlåtelse för brott mot ordningslaget. Han har också åtalats för misshandel av en kvinna men friats.

 20-åringen har dömts och fått åtalsunderlåtelser för ringa narkotikabrott och ringa stöld. Enligt ett yttrande från socialtjänsten har han ett begåvningshandikapp.

29-åringen är tidigare ostraffad.

”Brotten bör bedömas som grova eftersom fler än en person förgripit sig på målsäganden samt då en av de tilltalade, NN, dokumenterat delar av våldtäkten genom att fotografera med sin mobiltelefon.”

Kvinnan befann sig enligt åtalet i en så kallad särskilt utsatt situation som männen utnyttjade. Åtalet gäller grov våldtäkt mot tre män och grov stöld mot en.

Utöver att sitta i fängelse vill åklagaren att de tre männen utvisas från Sverige.

Se Brottscentralen 27 mars: