”Kristi brud” åtalas för sektvåld i Knutby

Peter Gembäck.
Foto: JAN DÜSING
En av de som nu åtalas är Åsa Waldau, även känd som ”Kristi brud”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Åklagare har utrett Knutbyförsamlingen för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande i beroendeställning.

Nu ställs tre tidigare pastorer inför rätta – däribland Åsa Waldau, känd som ”Kristi brud”.

– Kristi brud är inte misstänkt för sexualbrott. Hon är misstänkt för misshandel. Många fall, säger åklagare Liselott Herschend.

Tidigare pastorn Peter Gembäck åtalas för misshandel och olaga tvång, medan en tredje pastor åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby blev ökänd 2004. I januari det året mördades pastorn Helge Fossmos hustru i sitt hem medan en manlig granne blev skjuten – men överlevde.

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på sin fru, och barnflickan som utförde det dömdes till rättspsykiatrisk vård.

I samband med morddramat blev även Knutbyförsamlingens andliga ledare Åsa Waldau – av medlemmarna kallad ”Kristi brud” – rikskänd.

Nu meddelar åklagare att man åtalar tre av församlingens tidigare pastorer. Brotten rör flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande i beroendeställning.

I pressmeddelandet står:

En av de åtalade är den pastor som i media kallats Kristi Brud.”

Av dagboksbladet i tingsrätten framgår att det finns åtta listade brottsoffer i fallet.

Totalt åtalas tre Knutby-pastorer.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Pågått under längre tid”

Att Åsa Waldau har varit misstänkt för misshandel, samt att en annan pastor i församlingen varit misstänkt för sexuellt utnyttjande i beroendeställning, har varit känt sedan tidigare.

– Kristi brud är inte misstänkt för sexualbrott. Hon är misstänkt för misshandel. Många fall, säger åklagare Liselott Herschend.

Hon förtydligar att av de tre åtalade pastorerna är det endast en som åtalas för sexualbrott.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder fyra av de åtta brottsoffren som målsägandebiträde.

– Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsäganden som varit farit väldigt illa psykiskt, säger Elisabeth Massi Fritz.

Åsa Waldau hänvisar via ombud till sin advokat.

I målet finns tre advokater – vem som försvarar vilken pastor framgår inte förrän åtal väcks. Två av advokaterna avböjer att lämna någon kommentar medan den tredje inte gått att nå.

Gembäck erkände våld i ”Uppdrag granskning”

Det var i november 2017 som Åsa Waldau och ytterligare två pastorer polisanmäldes. Misstankarna rörde just misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

En av de åtalade är den tidigare pastorn Peter Gembäck. Han åtalas för misshandel och olaga tvång, rapporterar TV4. Han vill inte ge några kommentarer förrän rättegången börjar.

– Det är viktigt för att rättssamhället ska fungera, att rätten får ta sin tid och att man inte ska spekulera eller gå saker i förväg. I morgon är en pressträff och då kommer åklagaren informera om det som åklagaren vill informera om. Sedan kommer rättegången, då får man ta resten då, säger Peter Gembäck.

Till SVT:s ”Uppdrag granskning” har han tidigare sagt:

– Vid ett tillfälle har jag fysiskt slagit en annan person, ja. Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, beskrivit situationen och bett dem utreda om det är någonting som är straffbart eller inte, säger han. 

En tredje tidigare pastor åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, enligt TV4.

Åklagare: Närmast sektliknande förhållanden

Kammaråklagare Tomas Eriksson menar att det ”inom en krets” av Knutbyförsamlingen förekommit en ”hierarki som varit som varit grundad i vissa religiösa föreställningar”.

”Hierarkin ska ha kunnat upprätthållas genom utövandet av misshandel och andra gärningar som nu utreds. Närmast sektliknande förhållanden kan ha varit för handen.”

Misstankarna gäller att ”ledare inom kretsen” ska ha utövat våld själva, och ”förmått andra att göra detsamma”.

”Inom kretsen kan våld ha normaliserats på ett sätt som annars ofta bara förekommer inom nära relationer.”

Åsa Waldau anmäldes av psykoteraput

Rigmor Robért, läkare och legitimerad psykoterapeut, anmälde Åsa Waldau för misshandel 2017. Hon tycker att dagens åtal är glädjande:

– Jag är väldigt lättad att det blir så här nu, att det kommer fram i ljuset och blir klarlagt för alla. Både offret och förövaren behöver hjälp att få utifrånperspektivet. Då är det myndigheter, precis det som nu händer, som ställer till rätta om vad det var som hände och hur vi ser på det i ett friskt demokratiskt samhälle.

Hon tror att hennes anmälningar gett stöd till många människor.

– Många människor var 2017 så sargade och traumatiserade av vad de varit med om. Nu har det gått ett tag och trots risk för preskriptionstider, så tycker jag att det har varit, ur psykologisk synpunkt, skönt för brottsoffer att det gick så pass lång tid. För i dag är många människor mycket starkare, de har fått perspektiv på vad de levt i, många har gått i psykoterapi, bearbetat med sina närstående, och etablerat sig i ett liv utanför Knutby Filadelfia.

Åsa Waldau: ”Vi gjorde illa varandra”

Åsa Waldau sa till SVT:s ”Uppdrag granskning”, efter att anklagelserna uppdagades 2017:

– Jag bekräftar att det blev missförhållanden men vi trodde det var för det bästa, och det är det jag är så ledsen att människor inte kan stå för i dag.

– Jag har ett ansvar. Och jag visste inte vad jag skulle göra mer än att bara bryta upp och försvinna ur deras liv. Det var så jag såg på det, jag skulle kunna be om förlåtelse för resten av livet för det jag har gjort personligt mot enskilda människor. Vi hade alla ett ansvar och gjorde illa varandra, vi gjorde illa varandra i det, vi trodde att vi gjorde någonting bra vi trodde att vi gjorde något rätt, vi trodde att vi gjorde det som Gud hade sagt.

I fjol, 14 år efter morddramat i Knutby, gjorde SVT:s ”Uppdrag granskning” ett program där man intervjuat ett stort antal tidigare församlingsmedlemmar. Av samtalen framgick att det funnits stora missförhållanden med våldsinslag och sexuella inslag gentemot församlingsmedlemmar.

I programmet berättade en tidigare medlem om hur Åsa Waldau en gång tog tag i hennes huvud och dunkade det mot något vasst eller trubbigt.

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Tur att det är jag som slår”

En annan berättade om hur Åsa Waldau sa att det var tur att det var hon som slog – och inte Jesus:

– Hon sa att hade det varit Jesus hade han haft ett svärd.

Journalisten Anna Lindman ligger bakom UG-reportaget. I samband med att åtal nu väcks säger hon till SVT:

– Vi ska tolka det som att det är en lång kamp för de som drabbades ute i Knutby. Att äntligen få sina rättigheter prövade. Det har så klart varit en svår psykologisk resa för dem, att bryta sig loss från den sektliknande miljö de levde i under pastorerna i Knutby.

Knutbybarnens egna vittnesmål

Avhopparen Julia, 23, anmälde Åsa Waldau i samma veva, i slutet av 2017. Det var också under den tiden hon lämnade församlingen.

– Jag har anmält andra saker, men det lades ner. Det gick inte att bevisa, säger hon.

– Jag var inte i den inre kretsen, det var där det fysiska våldet pågick mest.

– Jag har mått så mentalt dåligt på grund av vad Åsa bestämt om mig, som hela församlingen har följt. 

Julia tycker att det är skönt att åtal nu väcks mot Åsa Waldau och de andra två pastorerna.

Julia, 23, lämnade församlingen 2017. ”Jag sa emot Åsa och ledningen och försökte rymma flera gånger. Därför blev det värre för mig”, berättar hon.
Foto: Privat

”De här personerna borde inte gå lösa i samhället”

– För mig känns det väldigt bra. Jag vill att allting ska komma fram, så det känns väldigt bra att det väcks åtal nu och jag vill att de personerna som har begått det här ska bli bestraffade på rätt sätt. De här personerna borde inte gå lösa i samhället, säger Julia vidare.

Hon säger att hon utsatts av alla de tre som åtalas, men inte fysiskt.

– Mest mentalt. Jag har varit en av de mest utfrusna ungdomarna i församlingen … jag har … jag har varit utsatt av alla tre, säger hon.

I en studie från Göteborgs universitet som presenterades i mars, gjord av forskaren Sanja Nilsson, berättar flera av sektbarnen om sin uppväxt.

I efterspelet av morddramat 2004 dömdes Knutbyförsamlingens pastor Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök, efter att han förmått den 26-åriga barnflickan att mörda hans hustru, samt för mordförsök på grannen. Han sitter fortfarande i fängelse.

”Barnflickan” överlämnades till rättspsykiatrisk vård.

Det här är Knutbystudien

Studien vid Göteborgs universitet heter ”Performing Perfectly: Presentations of Childhood in Knutby Filadel a Before and After the Dissolution of the Congregation”.

Sanja Nilsson har träffat och djupintervjuat ett 20-tal av Knutbybarnen. Intervjuerna är gjorda under flera år.

Bland annat går Sanja Nilsson in på hierarkin i församlingen, där vissa familjer var högre rankade än andra. De högre rankade församlingsmedlemmarna ingick i vad som i rapporten kallas ”Bordet”. De ”fick en plats vid middagsbordet i Waldaus hus och ansågs därmed vara högt rankade”, står bland annat.

”Bordet” bestod av tolv medlemsfamiljer i grunden, inspirerat av Jesu tolv lärjungar. Men antalet kunde variera, står i rapporten.

Se Brottscentralen 14 maj här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.