"Lätt byte". Enligt kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz lurades kvinnan dit under förevändningen att hon skulle få handla droger. Foto: MICHAELA HASANOVIC"Lätt byte". Enligt kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz lurades kvinnan dit under förevändningen att hon skulle få handla droger. Foto: MICHAELA HASANOVIC
"Lätt byte". Enligt kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz lurades kvinnan dit under förevändningen att hon skulle få handla droger.  Foto: MICHAELA HASANOVIC
Tre män står åtalade vid Södertörns tingsrätt för att i augusti förra året ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja. Foto: OLLE SPORRONGTre män står åtalade vid Södertörns tingsrätt för att i augusti förra året ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja. Foto: OLLE SPORRONG
Tre män står åtalade vid Södertörns tingsrätt för att i augusti förra året ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja.  Foto: OLLE SPORRONG

Tre åtalas för våldtäkt: "Hon luras till porten"

Publicerad

Tre män står åtalade misstänkta för att ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja.

Enligt kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz lurades hon dit under förevändningen att hon skulle få handla droger.

– Hon luras till den här porten. Det finns mycket som talar för att de riktat in sig på just den här kvinnan, att hon var ett lätt byte, säger Elisabeth Massi Fritz till DN.

Tre män står åtalade vid Södertörns tingsrätt misstänkta för att i augusti förra året ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja. Kvinnan ska ha åkt till platsen för att köpa droger men ska ha överfallits och våldtagits av flera män. 

På kvinnans kläder säkrade polisen sperma med DNA och i slutet av förra året kunde det matchas mot tre av de misstänkta männen. 

 

LÄS MER: Kvinna tros ha våldtagits av 20 män – fel trapphus undersöktes av polisen

 

Tre män är misstänkta för grov våldtäkt och ytterligare två personer står åtalade misstänkta för medhjälp till grov våldtäkt. En av dem, en 23-årig man, menar att kvinnan kom till hans port för att köpa droger, men saknade pengar, i stället erbjöd hon sexuella tjänster.

– Min klient har inte velat utföra samlag med målsäganden. Han har en flickvän sedan många år tillbaka, men en av hans kompisar nappade på erbjudandet och lät henne utföra oralsex på honom, säger 23-åringens advokat Kristofer Stahre till DN.

"Hon har inte blivit våldtagen"

Mannen säger sig ha filmat sin vän eftersom han ville "jävlas med honom", enligt advokaten. Men filmen har inte återfunnits.

Enligt Kristofer Stahre, har kvinnan blivit rånad på drogerna hon fått och då tagit kontakt med polisen. Utredarna på polisen har sedan övertalat henne att medverka i en utredning kring våldtäkt.

– Målsäganden ville initialt inte medverka i utredningen och det beror på att hon inte blivit utsatt för våldtäkt.

 

Åklagare Markus Hankkio.Foto: NILS PETTER NILSSON

 

Men åklagare Markus Hankkio hävdar att kvinnans tvekan berott på att hon varit rädd för männen. I sin första kontakt med polisen berättade hon att hon våldtagits. Hon sa att hon åkt till Fittja för att köpa droger. Där hade hon följt med en man in i ett trapphus och blivit överfallen av flera män. Uppemot 20 personer ska ha funnits på platsen och runt åtta av dem ska ha förgripit sig på henne. 

Kvinnan beskriver hur hon blir slagen, slår huvudet i trapphusgolvet och att männen sparkar på henne. 

Omfattande skador

Läkaren som undersökte kvinnan efter våldtäkten skriver att "skadorna var något utöver det ordinarie”. Nästan hela huvudet och ansiktet var svullet och läkaren var därför rädd att kvinnan drabbats av skallskador och inre blödningar, skriver Metro. De omfattande skadorna stämmer enligt läkarens utlåtande väl överens med berättelsen som kvinnan lämnat till polisen.

De tre männen har erkänt att de haft sex med kvinnan, men i förhör påstått att det inte handlat om en våldtäkt. 

Men kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz har en annan bild. Männen har valt ut kvinnan eftersom hon framstått som utsatt och ett lätt byte.

– Hon luras till den här porten. Det finns mycket som talar för att de riktat in sig på just den här kvinnan, att hon var ett lätt byte, säger Elisabeth Massi Fritz.

 

LÄS MER: Fem män åtalas för grov våldtäkt

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag