Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott

Dörren som bröts upp i Akalla under morgonen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Tre personer har anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Gripanden gjordes bland annat i Akalla på måndagsmorgonen.
Foto: Läsarbild
Ett tillslag ska ha skett i Strömsund i Jämtland.
I detta hus slog polisen till under måndagsmorgonen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Tre personer är anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott, enligt Åklagarmyndigheten.
Foto: SÄPO

Polisen slog först till mot en lägenhet i Akalla – sedan mot den fastighet där moskén ligger i Strömsund, enligt uppgifter till Expressen.

Tre personer är nu anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Grannen Linnéa Sjöberg blev vittne till tillslaget i Strömsund:

– Jag såg två uniformerade poliser bära bort tunnorna och ställa dem på ett släp. Men jag trodde bara det handlade om stöldgods, säger hon.

Med stöd av polismyndigheten slog Säkerhetspolisen till mot flera platser i landet på måndagsmorgonen.

Först i en gryningsräd i Akalla i nordvästra Stockholm. Sedan i Strömsund, enligt uppgifter till Expressen – något SVT Jämtland först rapporterade om.

Det var vid 04.30-tiden som boende i ett lägenhetshus i Akalla väcktes av en kraftig smäll, följt av skrikande personer och hundskall. En granne såg hur flera bilar anlände, med vad han uppfattade som civilklädda poliser.

– Jag gick upp och försökte titta genom kikhålet i dörren, men någon hade tejpat för det, berättar grannen.

Grannen vaknade av att polisen bröt sig in i lägenheten.
Foto: LÄSARBILD

Uppgift: Uzbeker bodde i andrahand

En av dörrarna i lägenhetshuset var uppfläkt och intryckt runt handtaget. Man kunde även känna att något luktade bränt.

Enligt uppgift till Expressen hyrdes den aktuella lägenheten i andra hand av fyra män från Uzbekistan. Alla hämtades till förhör – men två av dem släpptes senare.

När grannen får besked om att personer i huset misstänks för förberedelse till terroristbrott reagerar han starkt:

– Det är helt sanslöst. Jag har sett två killar i den lägenheten vid något tillfälle. De har inte gjort något väsen av sig och jag har inte märkt något som verkat misstänkt.

Expressen har också varit i kontakt med en person som bor i den aktuella lägenheten, bror till en av de anhållna.

Han låg och sov när polisen stormade in. Han togs med till polisstationen för förhör men släpptes sedan – medan brodern blev kvar. En av de män som greps och anhölls i samband med tillslaget i Akalla dömdes i början av förra året av en tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri med mobiltelefoner.


LÄS MER: Han väcktes av polisens terrorräd i Akalla 


Nationella insatsstyrkan gjorde tillslag i Strömsund

Nästa insats genomfördes i Strömsund, berättar källor för Expressen. Enligt SVT slog nationella insatsstyrkan, civil och informerad polis till vid 10-tiden – enligt uppgift till Expressen mot den byggnad som inhyser moskén. 

Säpo är förtegna och vill inte säga något om var de tre misstänkta personerna frihetsberövades – eller hur många tillslag som genomfördes.

Expressen har varit i kontakt med företrädare för moskén i Strömsund som inte känner till att något tillslag skett mot fastigheten.

”Polisen bar bort tunnor”

Polisen slog även till mot en tomt i Strömsund. Grannar berättar att det tidigare stått ett bostadshus där, men att det huset rivits. Nu finns bara en förrådsbyggnad kvar.

Vid 10-tiden på måndagsmorgonen tittade Linnéa Sjöberg, som bor i huset mittemot, ut från fönstret och fick se poliser bära bort tunnor från tomten, något som SVT var först att berätta om.

I några av tunnorna som polisen bar bort ska det ha funnits klorlösning, skriver ÖP.
Foto: MARTIN HEDMAN
”Vi har flera gånger klagat till kommunen om att tomten är skräpig och mer liknar en industritomt än en bostadstomt”, säger Linnéa Sjöberg.
Foto: MARTIN HEDMAN
Foto: MARTIN HEDMAN

– Jag såg två uniformerade poliser bära bort tunnorna och ställa dem på ett släp till en civil polisbil. Men jag trodde det handlade om stöldgods. Vi har flera gånger klagat till kommunen om att tomten är skräpig och mer liknar en industritomt än en bostadstomt, säger Linnéa Sjöberg som förklarar att det var först senare när hon tittade på nyheterna som hon förstod vad det var hon bevittnat.

”Jag såg två uniformerade poliser bära bort tunnorna och ställa dem på ett släp till en civil polisbil”, säger Linnéa Sjöberg som bor i huset mittemot tillsammans med sin man Olle.
Foto: MARTIN HEDMAN

”Varit mycket folk där”

Hon berättar att det tidigare varit mycket aktivitet på platsen och flera olika personer i rörelse, men att det nuförtiden sällan är någon där, mer än mannen som äger tomten.

– Han är från Uzbekistan och är bara här och fraktar hit eller hämtar något och åker i väg. Vi känner honom inte, jag och maken hejar bara när vi ser honom. I vintras pratade han och maken lite om att det var mycket snö att röja, säger Linnéa Sjöberg.

Polisen slog till mot ett hyreshus i Strömsund.
Foto: MARTIN HEDMAN

I några av tunnorna som polisen fraktade bort från gården ska det ha funnits klorlösning, skriver ÖP

Polisen gjorde tillslag i Akalla och i Strömsund.
Foto: Google earth

Totalt sitter nu tre personer anhållna efter insatserna, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Ytterligare personer togs in till förhör, och enligt Säpos presschef Karl Melin kan fler komma att misstänkas framöver.

Kan bli fler tillslag och gripanden

– Eftersom det är en pågående förundersökning kan vi inte utesluta att det kan ske fler tillslag och ytterligare gripanden, säger han.

Enligt uppgifter till TT har en av de anhållna haft kontakt med Rakhmat Akilov, som står åtalad för – och har erkänt – lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

Liksom Akilov är denne också från Samarkand i Uzbekistan och tillhör den tadzjikiska minoriteten i landet, enligt TT:s uppgiftslämnare.

Akilovs advokat Johan Eriksson säger under tisdagen att det inte har hållits några förhör med Akilov angående den nya utredningen såvitt han känner till.

Huset där polisen gjorde tillslag tidigt på måndagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Rakhmat Akilov, i mitten, under rättegången om terrordådet på Drottninggatan. Minst en av dom gripna i terrorräden ska ha haft kontakt med Akilov, enligt en källa till TT.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS MER: Mats Larsson: Vi tvingas vänja oss vid terrorhot 


Magnus Ranstorp om Rakhmat Akilov

Säpo vill inte kommentera uppgiften om Akilov. Man säger att det finns kopplingar utomlands i fallet – men vill inte gå in på vilka länder.

Terrorexperten Magnus Ranstorp är inte förvånad över kopplingen till Akilov.

– Flera trådar i utredningen var olösta, exempelvis har vi inte fått klarhet i Akilovs kontaktnät i Sverige, säger han till TT.

"Uzbeker har varit ganska aktiva på terrorfronten", säger terrorexperten Magnus Ranstorp.
Foto: SVEN LINDWALL

De anhållnas nationalitet leder misstankarna till att det handlar om religiösa motiv, anser Ranstorp.

– Nationalitet är viktigt eftersom de här miljöerna ofta delas upp i nationella bakgrunder. De från Centralasien och Tjetjenien håller sig till sig själva. Det är ganska små och slutna miljöer, säger terrorforskaren till TT.

Åklagare och Säpo förtegna

Åklagaren Per Lindqvist bekräftar att två av de anhållna tilldelats advokater och säger att Säpo har "följt de här personerna under en lång tid". I övrigt är han förtegen om utredningen.

Huset där tillslaget skedde.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Även Säpo är förtegna och kan inte bekräfta om de anhållna har någon koppling till varandra. Men man berättar att ett flertal beslag har gjorts vid insatserna.


LÄS MER: "Att haka upp sig på uzbeker är riskabelt" 


– Under dagen har vi arbetat intensivt med de beslag som gjorts och det kommer att pågå. Ett antal förhör har genomförts och det har påbörjats förhör med misstänkta, säger Karl Melin.

Enligt Säpo finns inget som tyder på att det misstänkta terrorbrottet skulle ha varit planerat till valborgsmässoafton eller första maj.

– Förberedelser har pågått under en tid, men i nuläget har vi inga indikationer på något planerat terrorbrott de närmsta dagarna, säger Karl Melin.


LÄS MER: Säpos mardröm vid terrorplaner: Slå till för sent - eller för tidigt


Polisen är kvar i lägenheten i Akalla som polis och Säpo slog till mot under måndagsmorgonen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Kommunikationschef Nina Odermalm Schei säger samtidigt att Säpo hanterar attentatshot varannan dag.

– Det är långt ifrån alla som är så allvarliga som det vi har här. Men ofta går vi in och slår till tidigt innan ett brott begåtts.

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare. Regeringen är informerad och följer utvecklingen.

Expressen har varit i kontakt med de advokater som förordnats som offentliga försvarare. Varken advokat Thomas Olsson eller advokat Kristofer Stahre vill ge några kommentarer.

Terrorhotnivån ligger kvar på en trea i Sverige.


Här är pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten:

”Säkerhetspolisen genomförde under måndagsmorgonen med stöd av Polismyndigheten insatser på flera platser i landet. Ingripanden gjordes i norra Sverige och i Stockholmsområdet.


Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har tre personer anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Säkerhetspolisen har under en tid följt de misstänkta personerna. Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism.


Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna.


Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare.

Det råder förundersökningssekretess i ärendet. Inga ytterligare detaljer om ärendet kommer kunna lämnas av åklagaren i nuläget.”


Här är pressmeddelandet från Säpo:

”Tre personer har anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Flera andra personer har hämtats till förhör.


Säkerhetspolisen genomförde under måndagsmorgonen med stöd av Polismyndigheten insatser på flera platser i landet. Ingripanden gjordes i norra Sverige och i Stockholmsområdet.


Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har tre personer anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Säkerhetspolisen har under en tid följt de misstänkta personerna. Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. 


Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna.


Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare. Det råder förundersökningssekretess i ärendet.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.