Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tova, 19, försvunnen –
tre män sitter anhållna

Polisen söker i vassen.
Foto: JANNE ÅKESSON
Försvunna Tova Moberg.
Polisbilar anländer under natten.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hundpatrull söker efter försvunna Tova.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
<p>Sopsäckar och bruna påsar har burits ut från gården i Hudiksvallstrakten.</p>
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Många poliser och tekniker är inblandade.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
<p>Kriminaltekniker har burit ut bruna påsar.</p>
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
En helikopter deltar i sökandet.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hundpatrull söker efter försvunna Tova.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
På måndagsmorgonen gick polisens arbete över från informationsinhämtning till aktivt sökande.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland har varit borta sedan natten mellan lördag och söndag. Då befann hon sig i Hudiksvallstrakten tillsammans med vänner, men efter midnatt finns inga iakttagelser av henne.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
1 / 13

19-åriga Tova Moberg har varit försvunnen sedan natten mot söndag.

Tre män sitter anhållna för människorov och polisen har spärrat av ett område runt en gård där en person med koppling till Tova bor.

– Vi har säkrat spår men vad det är vill jag inte gå in på, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Under måndagskvällen sökte polishelikopter och sjöpolis i området.

Tova Moberg från Njutånger var i lördags kväll i Hudiksvallstrakten med vänner. Enligt en vän skulle Tova den kvällen träffa en person som kopplas till en gård i trakten. Enligt uppgifter till Aftonbladet ringde hon en vän från gården timmar innan hon försvann.

Polisen har lyckats positionera Tovas mobiltelefon.

– Vi har en mobilpositionering för ett ganska så stort område. Dock kan jag inte gå in på vilken tidpunkt den positioneringen är ifrån, säger Christer Nordström.

Polisen ska jobba hela natten med sökandet efter Tova.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

"Vi har säkrat spår"

På söndagen dök Tova aldrig upp på den simtävling hon skulle delta i. Den kvällen beslutade polis och anhöriga att gå ut med namn och bild på henne för att underlätta sökandet.

– Vi har ännu inte anträffat kvinnan. Vi har säkrat spår men vad det är vill jag inte gå in på. Vår förhoppning är att hon är vid liv. Vi arbetar förutsättningslöst, säger Christer Nordström.

Polisen fokuserar sökinsatsen till den aktuella gården som spärrades av. På gården är en person som kopplas till Tova skriven. Ett 50-tal poliser organiserade skallgång och sökte med hundar och helikopter.

Innanför avspärrningarna arbetade vitklädda tekniker. Vid gården finns flera hus och personal bar i väg bruna påsar. Polisen sökte även vid en mast i ett stenigt område vid riksväg 84. På måndagskvällen sökte polishelikopter åter vid gården och sjöpolisen undersökte närliggande vattendrag. Polisen har hittills valt att inte ta hjälp av organisationen Missing people.

– Vi kommer vara kvar under kvällen och natten, det beror alldeles på händelseutvecklingen. Det viktiga är att vi hittar henne. Det är uppgifter som har kommit fram som gör att vi är där, säger Christer Nordström.

Han efterlyser fler tips från allmänheten.

– Vi är fortfarande mycket angelägna om tips och iakttagelser kring det här försvinnandet. Ring polisen på 11414.

Tre män anhölls

En man i närheten berättar för Expressen att han såg tre yngre män "komma upp ur skogen" på söndagskvällen. Enligt honom försökte männen dölja sina ansikten.

– Det verkade mystiskt och jag undrade vad de höll på med, säger mannen.

Tidigt på måndag morgon anhölls tre män i 20-årsåldern misstänkta för människorov på den försvunna 19-åringen. De anhölls på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Arbetet leds just nu av Karolina Lindekrantz, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Polis söker nu igenom ett område söder om Hudiksvall med både hundar och helikopter.
Foto: Daniel Sjöholm

– När en händelse redan har inträffat lottas det vanligtvis på respektive geografiska åklagarområde. När det är en pågående insats är det vi som handlägger det, säger hon.

På tisdag är två nya förhör inplanerade med två av de anhållna.

– Det pågår en hel del förundersökningsåtgärder för att utreda vad som har hänt och vem som kan kopplas till det här försvinnandet.

Förnekar

Ett 50-tal poliser deltar i sökinsatsen.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Advokat Jakob Machuca företräder en av de misstänkta och träffade sin klient under dagen.

– Han förnekar brott och tycker att det är oerhört jobbigt att sitta frihetsberövad. Han menar att han inte har något med den här misstanken att göra, säger Machuca.

Även den andre mannen förnekar brott.

– Det finns ingenting som jag kan se som binder honom till någon brottslig gärning, säger hans advokat Jan Nyman.

Den tredje mannen företräds av advokat Bo Karlsson. ………

– Det ska vara förhör i morgon. Jag har inte haft någon kontakt än med min klient så jag vet inte hur han ställer sig till misstankarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.