Tova mördades av sin expojkvän enligt åklagare.Tova mördades av sin expojkvän enligt åklagare.
Tova mördades av sin expojkvän enligt åklagare.
Den 22-årige expojkvännen står åtalad för mord och grov kvinnofridskränkning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENDen 22-årige expojkvännen står åtalad för mord och grov kvinnofridskränkning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Den 22-årige expojkvännen står åtalad för mord och grov kvinnofridskränkning. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Minnestund för Tova i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENMinnestund för Tova i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Minnestund för Tova i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tovas vän träder fram – med bevis mot exet

Publicerad

Mitt under pågående rättegång träder en av Tovas vänner fram och kontaktar polis.

Vännen har lämnat över material som hon menar visar på expojkvännens skräckvälde över mördade Tova Moberg, 19.

Tova Moberg mördades med hammare innan hennes kropp sänktes i sjön, fäst vid en skottkärra, enligt åklagaren Christer Sammens. Tovas expojkvän – en 22-årig man med dokumenterade drogproblem – står just nu inför rätta vid Hudiksvalls tingsrätt.

Uppgifter i polisutredningen tyder på att expojkvännen styrt Tovas liv och velat påverka vilka hon haft kontakt med och inte. Utöver mord åtalas han för grov kvinnofridskränkning då han – enligt polis och åklagare – vid upprepade tillfällen slagit och hotat Tova, 19.

Expojkvännen förs in i rättssalen i Hudiksvalls tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tova hade också själv sparat en rosa låda under sängen – med ett usb-minne fyllt av bilder på skador som enligt henne kommit från 22-åringens misshandel.

I sin dagbok skrev hon om rädslan att mannen en dag skulle döda henne, och i polisens förundersökning ingår expojkvännens sms med budskap om att hon måste lyda honom.

 

LÄS OCKSÅ: Exets krav på vännerna – natten då Tova mördades 

 

Tova: "Han såg och är fett grinig nu"

Nu – under pågående rättegång – träder en vän till Tova fram. Vännen har kontaktat polis och lämnat över material som hon menar stärker bilden av att expojkvännen styrde Tovas liv.

– Jag hittade den här konversationen på Facebook Messenger. Jag tänkte att den visar hur han var mot Tova, säger vännen i förhör.

– Jag reagerade på att Tova var tvungen att dölja och gömma saker.

Materialet hon lämnat över är skärmdumpar på chattkonversationer hon haft med Tova. Bilder som nu ingår i som bevis i målet vid Hudiksvalls tingsrätt.

 

LÄS OCKSÅ: Tovas ex stoppades – med skakande röda ögon 

 

Åklagare Christer Sammens.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 I ett meddelande från 23 januari skriver Tova till vännen:

"Varför skrev du? NN såg å är fett grinig nu."

Senare ber Tova vännen att ta bort kommentarer på en Instagrampost.

"Så inte de blir ännu mer knas om NN får för sig att snoka", skriver Tova.

 

LÄS OCKSÅ: Tovas rosa låda med hemliga bevis 

 

Tova Mobergs ursäkt till vännerna

"Sorry som fan asså men jag har varit med NN i flera dagar och har inte haft möjlighet att svara och han fucka ur när han såg att du skrev..."

Tova skriver vidare att expojkvännen uppmanat henne att "ta bort sina vänner från Snapchat."

Tova Moberg blev 19 år gammal.Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Kan typ inte göra slut med honom och han bara har massa krav och säger att jag inte får göra massa saker", skriver Tova Moberg till sin vän. Tova beklagar sig över att vännerna "ska behöva stå ut med detta."

Enligt åklagaren Christer Sammens stärker de nya skärmdumparna bilden av att 22-åringen velat styra och kontrollera vilka Tova Moberg hade kontakt med.

Rättegången mot 22-åringen fortsätter i nästa vecka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag