BIlly Fagerström dömdes till livstids fängelse för moredet på Tova Moberg. Nu vill han byta advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHLBIlly Fagerström dömdes till livstids fängelse för moredet på Tova Moberg. Nu vill han byta advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
BIlly Fagerström dömdes till livstids fängelse för moredet på Tova Moberg. Nu vill han byta advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg plågades i flera år innan hon mördades av Billy Fagerström.Tova Moberg plågades i flera år innan hon mördades av Billy Fagerström.
Tova Moberg plågades i flera år innan hon mördades av Billy Fagerström.

Tovas mördares krav inifrån cellen: ”Tappat förtroende”

Publicerad

Här är livstidsdömda Billy Fagerströms klagobrev inifrån cellen.

Tova Mobergs mördare sågar sin advokat och beskyller honom för att ha ”underlåtit (...) att lyfta fram bevis” som talar till Fagerströms fördel.

”Jag är bara 23 år gammal och har blivit dömd till livstids fängelse”, skriver mördaren. 

Billy Fagerström plågade Tova Moberg under flera års tid innan han slutligen slog ihjäl henne med hammare, band kroppen vid en skottkärra och sänkte den i vattnet.

Det slog Hudiksvalls tingsrätt fast i förra veckan, när de dömde honom till livstids fängelse för mord och flera fall av misshandel och olaga hot. 

Billy Fagerström kritiserar sin advokat i brevet där han önskar sig Thomas Olsson som advokat i stället.

”Inte haft samma åsikter”

Han har ännu inte överklagat domen, däremot har han krävt i ett handskrivet brev till tingsrätten att han vill ha en ny advokat:

”Jag och min advokat har inte haft samma åsikter om upplägget av mitt försvar. Det jag ville ta upp/framföra har advokaten inte lagt så stor vikt vid”, skriver Billy Fagerström.

Han är missnöjd med hur advokaten skött sig under rättegången:

”Jag upplevde att han inte ställde åklagaren mot väggen och ifrågasatte utredningen bättre. Vidare har han underlåtit att undersöka viktiga detaljer och lyft fram bevis som talar till min fördel”. 

Mördaren Billy Fagerström vill ha stjärnadvokaten Thomas Olsson som försvarare i stället.Foto: SUVAD MRKONJIC

Advokaten: ”Inte ovanligt att man vill byta”

Billy Fagerströms tidigare advokat Bo Karlsson säger att han känner till brevet men att han inte läst det.

– Det är inte ovanligt att en klient vill byta advokat efter en sån här dom. 

 

LÄS MER: Tovas ex-pojkvän pekar ut detalj som ska fria honom 

Lämnat flera olika versioner

Billy Fagerström har redan från tiden vid Tovas försvinnande i maj förra året gett flera versioner av vad han gjort och sett under mordnatten. 

”Jag tycker det var ett dåligt upplägg av vittnesförhören vid rättegången, saker jag ville att han skulle frågat vittnen om gjordes aldrig”, skriver Billy Fagerström.

Under rättegången visade Tova Mobergs anhöriga starka känslor och när åklagare läste upp ur den dagbok som hon förde var det många som inte längre höll tillbaka gråten. 

De var efteråt besvikna över att Billy Fagerström inte visat några känslor eller någon ånger. 

LÄS MER: Tovas mammas tårar i rätten: "Ropar på Tova" 

"Engagemanget inte 100%"

Nu kritiserar alltså Billy Fagerström sin advokat, och menar att han inte gjorde ett tillräckligt bra jobb:

”Jag upplevde att engagemanget inte var 100% eftersom vi inte hade samma uppfattning i många frågor. På grund av ovan nämnda skäl har jag tappat förtroendet för min nuvarande advokat helt och ansöker härmed om att få byta till Thomas Olsson”. 

– Jag har blivit tillfrågad och har accepterat erbjudandet. Det är inte godkänt än så jag får avvakta och se vad domstolen säger, säger Thomas Olsson.

Brevet i sin helhet

Jag Billy Fagerström ansöker härmed om att få byta advokat från Bo Karlsson till Thomas Olsson. 

Pga följande skäl önskar jag byta advokat. 

Jag är bara 23 år gammal och har blivit dömd till livstids fängelse. Jag och min advokat har inte haft samma åsikter om upplägget av mitt försvar. Det jag ville ta upp/framföra hur advokaten inte lagt så stor vikt vid. Jag upplevde att han inte ställde åklagaren mot väggen och ifrågasatte utredningen bättre. Vidare har han underlåtit att undersöka viktiga detaljer och lyft fram bevis som talar till min fördel. Jag tycker det var ett dåligt upplägg av vittnesförhören vid rättegången, saker jag ville att han skulle frågat vittnen om gjordes aldrig. Jag upplevde att engagemanget inte var 100% eftersom vi inte hade samma uppfattning i många frågor. På grund av ovan nämnda skäl har jag tappat förtroendet för min nuvarande advokat helt och ansöker härmed om att få byta till Thomas Olsson. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag