Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tovas mördares krav inifrån cellen: ”Tappat förtroende”

BIlly Fagerström dömdes till livstids fängelse för moredet på Tova Moberg. Nu vill han byta advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg plågades i flera år innan hon mördades av Billy Fagerström.

Här är livstidsdömda Billy Fagerströms klagobrev inifrån cellen.

Tova Mobergs mördare sågar sin advokat och beskyller honom för att ha ”underlåtit (...) att lyfta fram bevis” som talar till Fagerströms fördel.

”Jag är bara 23 år gammal och har blivit dömd till livstids fängelse”, skriver mördaren. 

Billy Fagerström plågade Tova Moberg under flera års tid innan han slutligen slog ihjäl henne med hammare, band kroppen vid en skottkärra och sänkte den i vattnet.

Det slog Hudiksvalls tingsrätt fast i förra veckan, när de dömde honom till livstids fängelse för mord och flera fall av misshandel och olaga hot. 

Billy Fagerström kritiserar sin advokat i brevet där han önskar sig Thomas Olsson som advokat i stället.

”Inte haft samma åsikter”

Han har ännu inte överklagat domen, däremot har han krävt i ett handskrivet brev till tingsrätten att han vill ha en ny advokat:

”Jag och min advokat har inte haft samma åsikter om upplägget av mitt försvar. Det jag ville ta upp/framföra har advokaten inte lagt så stor vikt vid”, skriver Billy Fagerström.

Han är missnöjd med hur advokaten skött sig under rättegången:

”Jag upplevde att han inte ställde åklagaren mot väggen och ifrågasatte utredningen bättre. Vidare har han underlåtit att undersöka viktiga detaljer och lyft fram bevis som talar till min fördel”. 

Mördaren Billy Fagerström vill ha stjärnadvokaten Thomas Olsson som försvarare i stället. Foto: SUVAD MRKONJIC

Advokaten: ”Inte ovanligt att man vill byta”

Billy Fagerströms tidigare advokat Bo Karlsson säger att han känner till brevet men att han inte läst det.

– Det är inte ovanligt att en klient vill byta advokat efter en sån här dom. 

 

LÄS MER: Tovas ex-pojkvän pekar ut detalj som ska fria honom 

Lämnat flera olika versioner

Billy Fagerström har redan från tiden vid Tovas försvinnande i maj förra året gett flera versioner av vad han gjort och sett under mordnatten. 

”Jag tycker det var ett dåligt upplägg av vittnesförhören vid rättegången, saker jag ville att han skulle frågat vittnen om gjordes aldrig”, skriver Billy Fagerström.

Under rättegången visade Tova Mobergs anhöriga starka känslor och när åklagare läste upp ur den dagbok som hon förde var det många som inte längre höll tillbaka gråten. 

De var efteråt besvikna över att Billy Fagerström inte visat några känslor eller någon ånger. 

LÄS MER: Tovas mammas tårar i rätten: "Ropar på Tova" 

"Engagemanget inte 100%"

Nu kritiserar alltså Billy Fagerström sin advokat, och menar att han inte gjorde ett tillräckligt bra jobb:

”Jag upplevde att engagemanget inte var 100% eftersom vi inte hade samma uppfattning i många frågor. På grund av ovan nämnda skäl har jag tappat förtroendet för min nuvarande advokat helt och ansöker härmed om att få byta till Thomas Olsson”. 

– Jag har blivit tillfrågad och har accepterat erbjudandet. Det är inte godkänt än så jag får avvakta och se vad domstolen säger, säger Thomas Olsson.

Brevet i sin helhet

Jag Billy Fagerström ansöker härmed om att få byta advokat från Bo Karlsson till Thomas Olsson. 

Pga följande skäl önskar jag byta advokat. 

Jag är bara 23 år gammal och har blivit dömd till livstids fängelse. Jag och min advokat har inte haft samma åsikter om upplägget av mitt försvar. Det jag ville ta upp/framföra hur advokaten inte lagt så stor vikt vid. Jag upplevde att han inte ställde åklagaren mot väggen och ifrågasatte utredningen bättre. Vidare har han underlåtit att undersöka viktiga detaljer och lyft fram bevis som talar till min fördel. Jag tycker det var ett dåligt upplägg av vittnesförhören vid rättegången, saker jag ville att han skulle frågat vittnen om gjordes aldrig. Jag upplevde att engagemanget inte var 100% eftersom vi inte hade samma uppfattning i många frågor. På grund av ovan nämnda skäl har jag tappat förtroendet för min nuvarande advokat helt och ansöker härmed om att få byta till Thomas Olsson.