Tova Mobergs ex-pojkvän Billy Fagerström lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt utredningen. Foto: ALEX LJUNGDAHLTova Mobergs ex-pojkvän Billy Fagerström lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt utredningen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Mobergs ex-pojkvän Billy Fagerström lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt utredningen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg. Foto: PrivatTova Moberg. Foto: Privat
Tova Moberg. Foto: Privat
Billy Fagerström är skyldig till mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHLBilly Fagerström är skyldig till mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy Fagerström är skyldig till mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tova Mobergs mördare Billy Fagerström lider inte av psykisk sjukdom

Publicerad

Tova Mobergs expojkvän Billy Fagerström, 23, är skyldig mördare, enligt domstol.

Rättspsykiater slår fast att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning – därmed kan han straffas med fängelse.

Enligt åklagaren slog Billy Fagerström ihjäl Tova med hammare innan han fäste kroppen vid en skottkärra som sänktes ned i vattnet.

I Tova Mobergs egen dagbok, som blivit känd för polisen under mordutredningen, beskriver hon hur Billy Fagerström under en längre tid misshandlat och hotat henne.

Billy Fagerström kan nu dömas till fängelse.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 30 december 2016 skrev Tova:

"Jag tror han försöker få mig att lita på honom så jag vågar träffa honom själv, sen döda mig. Men ja, vi får väl hoppas bara. (...) I morgon är det nyårsafton, detta år ska bli bra, det ska sluta bra i alla fall."

När Billy Fagerströms mamma fick höra vad Tova skrivit i polisförhör reagerade hon:

– Åh herregud, jag ryser.

 

LÄS MER: Åklagaren kräver livstid för Tovas ex-pojkvän 

Utanför Billy Fagerströms gård hittades Tova död, i vattnet.

"Besinningslöst våld"

Tova Moberg anmäldes försvunnen den 15 maj. Kroppen hittades senare i vattnet vid expojkvännen Billy Fagerströms gård – och han häktades som mordmisstänkt.

När rättegången avslutades strax före jul beslutade Hudiksvalls tingsrätt att skicka Fagerström till rättspsyk för en undersökning. I samband med det beslutet tog rätten ställning i skuldfrågan – och ansåg att bevisningen för Billy Fagerströms skuld var övertygande.

Åklagaren Christer Sammens.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Tittar man på Tovas situation är hon väldigt utsatt och ensam. Hon drabbas av ett besinningslöst våld och efter sin död utsatts för en väldigt omild behandling, sa åklagaren Christer Sammens i domstolen.

 

LÄS OCKSÅ: Tovas ord fick Billy Fagerströms mamma att rysa 

Nekar till anklagelserna

Nu är den rättspsykiatriska undersökningen färdig, med slutsatsen att Billy Fagerström inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet, och att han inte lider av någon sådan nu heller. Det innebär att han kan dömas till livstids fängelse – vilket åklagare Sammens också yrkat på.

Billy Fagerström har hela tiden nekat.

Förutom mord står 23-åringen åtalad för grov kvinnofridskränkning. Den åtalspunkten rör flera fall av hot och misshandel som Fagerström enligt misstankarna utsatte Tova Moberg för.

Sorgen efter Tova Moberg, 19.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fagerström har konsekvent nekat till misstankarna och lämnat olika versioner med alternativa förklaringar.

– Min klient förnekar all inblandning i mord. Det har han gjort hela tiden, har hans försvarsadvokat Bo Karlsson sagt.

Rättegången återupptas för en sista förhandlingsdag den 1 februari.

Därefter kommer besked om hur Billy Fagerström straffas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag