Tova Moberg hittades död i en sjö utanför Hudiksvall. Foto: PrivatTova Moberg hittades död i en sjö utanför Hudiksvall. Foto: Privat
Tova Moberg hittades död i en sjö utanför Hudiksvall. Foto: Privat
Tovas expojkvän misstänks för mordet. Foto: MATS ANDERSSON/TTTovas expojkvän misstänks för mordet. Foto: MATS ANDERSSON/TT
Tovas expojkvän misstänks för mordet. Foto: MATS ANDERSSON/TT
Tovas expojkvän kan lida av en allvarlig psykisk störning. Foto: ALEX LJUNGDAHLTovas expojkvän kan lida av en allvarlig psykisk störning. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tovas expojkvän kan lida av en allvarlig psykisk störning. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tovas ex sover gott: "Är bekymmersfri"

Publicerad

Tova Mobergs mordmisstänkte expojkvän säger att han sover gott på häktet och beskrivs av rättsläkaren som "förvånansvärt bekymmersfri."

I en ny sinnesutredning berättar exet om drogerna och datorspelen som präglat tillvaron på den ensliga gården utanför Hudiksvall.

Enligt åklagaren mördade han Tova med ett tillhygge och dumpade hennes kropp i vattnet vid just den gården.

Relationen mellan Tova Moberg och 22-åringen tog slut tidigare i år när Tovas familj anmälde honom för misshandel. Lördagskvällen den 13 maj åkte Tova av okänd anledning till gården utanför Hudiksvall där expojkvännen bodde. Det blev hennes sista kväll i livet.

Tovas 22-årige expojkvän är häktad på sannolika skäl för mord. I en ny sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, skriver rättsläkaren att exet inte visar några "distinkta tecken" på psykisk ohälsa, men: "Mot bakgrund av den allvarliga gärningen och NN:s ringa ålder är det dock angeläget att säkert utesluta förekomst av en allvarlig psykisk störning."

Läkaren föreslår att expojkvännen genomgår en större rättspsykiatrisk undersökning längre fram. Han noterar särskilt hur 22-åringens framtoning är "förvånansvärt bekymmerfri." Senare berättar 22-åringen själv att hans nattsömn varit anmärkningsvärt god under tiden i häktet.

 

LÄS OCKSÅ: Exets liv med drogdomar och taxidrömmar 

Stoppades med skakande ögon

En stor del av utredningen ägnas åt 22-åringens berättelse om sin egen bakgrund. Där framkommer att han flyttade från Hudiksvall till en annan svensk stad i tioårsåldern. För några år sedan återvände han till hemstaden och bosatte sig på gården – det var där Tova Moberg hittades död i vattnet.

Expojkvännen berättar hur han ägnat de senaste åren åt att spela datorspel och röka droger. Främst har det handlat om cannabis, men 22-åringen säger sig också ha testat amfetamin och olika tabletter. Vid ett tillfälle började han röka drogen spice i stället för cannabis i ett års tid: "Eftersom spice inte så lätt kan detekteras i urinprov menar NN att han löpte mindre risk att fällas för rattfylla och narkotikabrott", skriver rättsläkaren.

Expressen har tidigare berättat att 22-åringen är dömd för narkotikabrott vid olika tillfällen. Bland annat stoppades han med röda, skakande ögon när han var på väg till trafikskolan för att ta taxileg.

Under rubriken "psykiskt tillstånd" noterar rättsläkaren att 22-åringen "hälsar adekvat", ger "god formell kontakt" men en "ytlig känslomässig kontakt" med ett "neutralt" stämningsläge utan tecken på ångest. Han visar dock själviska tendenser, enligt läkaren: 

Har svårt att minnas

”(...) anas en självcentrerad hållning då NN inledningsvis verkar ha uppfattning att paragraf 7-undersökningen primärt är till för att gynna hans sak i rättsprocessen.”

Expojkvännen nekar till anklagelserna och har enligt åklagaren Christer Sammens lämnat en berättelse där "Tova finns i livet." 22-åringen har svårt att minnas delar av kvällen och natten då Tova Moberg dog, enligt hans advokat:

– Ja, så är det. Sedan är det inte minnesluckor som sträcker sig under hela kvällen och natten utan han har lämnat en berättelse, säger Bo Karlsson, försvarare.

Vänner till Tova Mobergs familj har berättat hur 22-åringen varit svartsjuk och försökt styra Tova Moberg under tiden de var tillsammans. 

– Hon fick inte göra något för honom, hon fick inte gå på fester, hon fick inte resa med klasskompisarna. Han var så svartsjuk på Tova så det fanns inte.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag