Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tovas expojkvän skulle ta tag i sitt liv

Tova Moberg, 19, hittades död i en sjö utanför Njutånger i Hälsingland. Foto: Privat
Expojkvännen häktades tidigare i veckan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg hedrades med en minnesceremoni. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han skrev projektarbete om att lackera epatraktorer och beskrivs som en normal kille som hade lite "rackartyg" för sig.

Efter de struliga år som följde studenten lämnade han Hudiksvall för att ta tag i livet. Han skulle skaffa taxikort och tjäna egna pengar för första gången.

På väg till en lektion på bilskolan stoppades han med röda, skakande ögon. Utan taxikort – men med en ny knarkdom – återvände han till Hudiksvall.

Där, anser åklagaren, mördade han sin exflickvän Tova Moberg och dumpade henne 20 meter ut i sjön.

Plötsligt kom en epatraktor farande framför ögonen på poliserna som stod parkerade vid en bensinmack i Hudiksvall och bevakade trafiken. De uppfattade det som att den körde om en personbil som åkte i 100 kilometer i timmen. I så fall körde epatraktorn i mer än tredubbla tillåtna hastigheten.

När tonårskillen som körde epatraktorn insåg att poliserna följde efter stannade han till. Han misstänktes för olovlig körning och berättade senare i förhör hur han och hans pappa byggt ihop fordonet. Nyligen hade växellådan gått sönder och han köpte en ny via Blocket – helt utan vetskap att den nya lådan var trimmad, säger han.

"När växellådan demonteras kan vi direkt observera att något inte står rätt till", står i polisens anteckningar. Tonårskillen dömdes till dagsböter om 1 500 kronor för olovlig körning.

Tovas misstänkte mördare häktades tidigare i veckan. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bekanta beskriver honom så här:

– Jag tyckte han var en helt normal kille som hade lite små hyss för sig, typ festade och så. Inget mer med det, säger en bekant.

– Han var väl ungefär som mig, eller nästan alla i den åldern, ganska "busig", gillade att hitta på rackartyg. Sen hade han även stor kärlek till fordon och datorer, säger en annan.

Dömd för narkotikabrott 

Den röda tråden genom uppväxten är just motorintresset. I sociala medier har han publicerat flera bilder på den epatraktor, av märket Volvo, han och pappan jobbat på tillsammans.

Han är från Hudiksvallstrakten men tillbringade stora delar av tonåren i en annan svensk stad där han gick ur grundskolan med godkända betyg och läste fordonsprogrammet på gymnasiet. Också där med minst godkänt i alla ämnen. Projektarbetet handlade om att lackera epatraktorer.

På bilderna han lagt upp glänser Volvotraktorn han byggt med sin pappa.

Mot slutet av gymnasiestudierna blev han tillsammans med den tre år yngre Tova, en flicka från Njutånger utanför Hudiksvall. Under samma period började drogerna spela en allt större roll i hans liv. Det framgår av hans egna uppgifter i förhör.

För tre år sedan dömdes han för ringa narkotikabrott för första gången. Då påstod han sig ha fått i sig drogröken av misstag på en fest. Polisen noterade hur han hade "blanka ögon", var "torr i munnen" och "nervös" när han satt i passagerarsätet i en bil som stannats. Tester visade att han var påverkad av ämnet THC, som är den aktiva substansen i cannabis och hasch.

Ville ta taxileg

Ett par år senare misstänktes han för ringa narkotikabrott igen. Den här gången medgav han helt öppet att han rökt hasch sporadiskt sedan 2012 och att det på senare tid blivit "flera gånger i veckan". De nya brottsmisstankarna, sa han själv i förhör, kom som en "uppenbarelse att han måste sluta." Han flyttade återigen bort från Hudiksvallstrakten, nu för att "ta tag i sitt liv".

Han ville ta taxileg som en väg in i yrkeslivet. Ett jobb som taxichaufför skulle ge honom en möjlighet att för första gången tjäna egna pengar. Fram till dess hade han inte taxerat en krona i inkomst utan levt på ersättning från Försäkringskassan. 2 000 kronor i månaden, enligt en dom.

Ett stort räddningspådrag drogs i gång för att hitta Tova Moberg. Foto: Alex Ljungdahl

Men det blev aldrig någon taxilegitimation. En tid efter att han flyttat stoppade polisen honom i en bil på väg till trafikskolan. Hans ögon var rödsprängda, glansiga och skakiga, enligt polisens anteckningar. Mannen intygade att han inte tagit några droger sedan sist, men tester visade på nytt att han hade THC i blodet. Och på nytt dömdes han till dagsböter för ringa narkotikabrott. Den här gången även för rattfylleri. Körkortet återkallades.

Han flyttade tillbaka till Hudiksvallstrakten och har den senaste tiden bott på en gård vid vattnet.

Destruktivt förhållande

Nära vänner till Tova Moberg och hennes familj har beskrivit hennes förhållande till 22-åringen som destruktivt. Tidigare i år polisanmälde Tovas familj honom för misshandel. Enligt en nära anhörig till 22-åringen gick det till så här:

– Som han berättade så hade de stått och knuffat på varandra. Men eftersom han är så mycket större och starkare än Tova så hade hon farit in i hörnet på en byrå eller nåt, så hon fått ett stort blåmärke under ögat.

Maria och Tommy Hällström är nära vänner till Tova Mobergs familj. Enligt dem var det inte första gången 22-åringen gav sig på Tova med våld. Han har också försökt att styra hennes liv och bestämma vilka hon får umgås med, berättar de:

– Hon fick inte göra något för honom, hon fick inte gå på fester, hon fick inte resa med klasskompisarna. Han var så svartsjuk på Tova så det fanns inte.

Tova Moberg hade avslutat relationen med mannen.

I samband med misshandelsanmälan tidigare i år avslutade Tova Moberg relationen med 22-åringen. Då, beskriver vännerna, blev hon gladare, var som "den gamla Tova" igen. Hon såg fram emot att fira studenten.

Flera vänner till 22-åringen säger samtidigt – helt tvärtom – att de aldrig sett honom våldsam.

– Jag har aldrig sett honom slå någon och har pratat med flera andra som också känner honom – de säger samma sak, säger en bekant.

Köpte sprit och piller

Trots uppbrottet bestämde sig ändå Tova i lördags kväll för att åka och besöka expojkvännen på gården söder om Hudiksvall. Dagen innan hade exet köpt "massa sprit och piller", enligt en nära anhörig till honom. Vid niotiden på kvällen pratade Tova Moberg med en väninna via Snapchat.

– Vi diskuterade balklänningar. Jag frågade vad hon skulle ha på sig på balen, säger väninnan.

Ett par timmar senare, vid halv tolv på kvällen, ringde Tova ett annat samtal. Då mådde hon fortfarande bra. Det är det sista kända livstecknet efter Tova Moberg, 19.

Dagen efter dök hon aldrig upp på simtävlingen hon skulle delta i.

Hennes familj anade oråd och under sina försök att hitta dottern träffade pappa Roger Moberg den 22-årige expojkvännen under söndagen. Roger frågade var hans dotter var. Expojkvännen sade sig inte ha en aning – han verkade orolig och erbjöd sig att hjälpa till att leta. Senare anhölls han för människorov.

Tova Moberg blev 19 år. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tova Moberg hittades av polisens dykare 20 meter ut från stranden, på grunt vatten vid gården söder om Hudiksvall. Enligt misstankarna tog 22-åringen livet av henne med ett tillhygge och dumpade henne i sjön för att dölja sitt brott.

22-åringen nekar till brott och säger genom sin advokat Bo Karlsson att han hade tänkt åka på "cruising" – nöjesåkning – den kvällen. Den kom han aldrig i väg på, men enligt advokaten har han lämnat en version av vad han gjorde natten mellan lördag och söndag.

– Den innehåller inget spår av att han på något sätt ska ha skadat Tova, säger Bo Karlsson.

22-åringen

• Uppvuxen i Hudiksvallstrakten men har spenderat delar av uppväxten på en annan ort, där han bland annat gått grundskolan och fordonsprogrammet på gymnasiet. Såväl på grundskolan som i gymnasiet fick han godkänt i allt.

• Tillbringade nyligen tid i en annan svensk stad för att ta taxikort, men flyttade tillbaka till Hudiksvall efter att ha stoppats drogpåverkad i en bil.

• Har inte gjort värnplikten.

• Hade varit tillsammans med Tova Moberg i flera års tid när förhållandet tidigare i år tog slut efter att han polisanmälts för att ha misshandlat henne.

• Förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Har fått strafföreläggande tre gånger: Brott mot vägtrafikregisterlagen, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Lika många gånger har han dömts till dagsböter i tingsrätten. Domarna gäller olovlig körning, ringa narkotikabrott i två fall samt rattfylleri.