Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Vädjan i rätten till exet: Erkänn mordet på Tova

Publicerad
Uppdaterad

Festkvällen slutade med att 19-åriga Tova Moberg blev brutalt mördad och nedsänkt i en sjö.

I rätten vädjade juristen som företräder Tovas familj att den åtalade 22-åringen skulle lätta på sitt hjärta och erkänna.

– Det är oerhört förnedrande att du sitter och säger så, svarade han.

– Jag har inte gjort något. That's it.

Rättegången efter mordet på 19-åriga Tova Moberg från Njutånger har gått in på sin tredje dag.

Efter att mördade Tovas föräldrar vittnat i domstolen hade turen på onsdagen kommit till förhör med hennes expojkvän – 22-åringen som står åtalad misstänkt för att ha mördat henne och sänkt ner hennes kropp i sjön bredvid sin gård.

LÄS ÄVEN: Pappa kallas in – för att skydda ex-pojkvännen

Iklädd beigea byxor, ljus tröja och svarta skor berättade han sin redogörelse. Växelvis tittade han dels upp mot rätten och gestikulerade, dels ner i anteckningar som han tagit med sig in i salen som stöd. Precis som tidigare nekar han till att ha utfört mordet.

Rättegången efter mordet på 19-åriga Tova Moberg från Njutånger har gått in på sin tredje dag.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Under mordnatten förfestade 22-åringen och två vänner hans gård utanför Hudiksvall. När vännerna lämnade för att åka på cruising stannade han och Tova kvar.

– När groggen var slut gick vi ner till köket för att blanda en ny grogg. Vi satt och lyssnade på musik och pratade och hade trevligt, berättade pojkvännen.

22-åringen: Tova åkte i väg

Enligt 22-åringen sa Tova sedan att hon skulle lämna gården.

– Jag satt vid köksbordet och kollade när hon gick ut mot vägen, sa han och fortsatte:

– Sedan ser jag att hon hoppar in i bilen i baksätet och åker i väg.

LÄS ÄVEN: GW: "Ganska säker på att man får honom fälld"

Hans version skiljer sig markant från åklagare Christer Sammens. Sammens menar att Tova aldrig lämnade gården i livet. I stället blev hon mördad av 22-åringen, enligt åklagaren.

Målsägandebiträdet som företräder Tova Mobergs familj vände sig till 22-åringen och vädjade till honom att lätta på sitt hjärta och erkänna mordet.

– Det är oerhört förnedrande att du sitter och säger så här. Jag vet nog bäst vad som har hänt, svarade 22-åringen.

– Jag har inte gjort någonting, thats it.

Under mordnatten förfestade 22-åringen och två vänner hans gård utanför Hudiksvall. När vännerna lämnade för att åka på cruising stannade han och Tova kvar.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tabletter och alkohol

I rätten berättade 22-åringen att han var väldigt påverkad under mordnatten och att han hade drabbats av minnesluckor.

– Jag var i ganska dåligt skick. Jag hade även ätit tabletter under kvällen.

Precis som i tidigare polisförhör nämnde expojkvännen att han hade minnesbilder av att en annan man befunnit sig i huset under kvällen och natten. Han har inte velat lämna några djupare uppgifter om vem personen är – och sagt att han hellre sitter tio år i fängelse.

Åklagaren Christer Sammens har tidigare avfärdat påståendena om en mystisk man på gården som en avledningsmanöver från 22-åringen för att rikta skulden mot någon annan.

Nya uppgifter om tejprulle

Efter mordet hade Tova bundits vid en skottkärra med hjälp av metalltråd och silvertejp. Den tekniska undersökningen har visat att tejpen runt Tova kommer från en rulle som senare hittats i en skrubb i 22-åringens bostad.

Under dagen lämnade 22-åringen nu, på eget bevåg, helt nya uppgifter om tejprullen. Han berättade att han dagen efter mordet går ner till sjön för att hämta ett par årklykor och på vägen tillbaka till huset hittar en rulle silvertejp i en bil på gården som han tar med in i huset och sedan inte tänkt mer på det. 

Uppgifterna ledde till nya frågor från åklagaren.

– Du berättade att det låg en rulle silvertejp på en bil, frågade åklagaren.

– Mm, på “skuffen”. Den bilen stod inte där när du var och tittade, svarade 22-åringen och hänvisar till den syn som rätten gjorde på gården tidigare under rättegången.

– Men jag har faktiskt sett den, så jag betvivlar inte att bilen stod där. Men just att det låg en rulle silvertejp på den, det har jag aldrig hört förut. 

– Nej, nej.

– Det är också någonting som du under de här sex månaderna du har varit häktad har kommit på lämpligt till i dag?

– Ja, jag har en minnesbild av det helt enkelt.

– Varför har den dykt upp så sent då?

– Det är en bra fråga. För att jag har suttit och funderat mycket helt enkelt, svarade 22-åringen, som suttit häktad sen i maj.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag