Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tovas expojkvän försökte styra henne

Tova Mobergs expojkvän beskrivs som kontrollerande.
Polisens dykare hittade Tova Mobergs kropp i den här sjön. Foto: Swepix

HUDIKSVALL. Han var svartsjuk och försökte styra henne liv in i minsta detalj – och krävde pengar av Tovas pappa efter mordet.

Nu misstänker åklagaren att Tova Moberg mördades av sin expojkvän med hjälp av någon form av tillhygge – och att han sedan dumpade hennes kropp i en sjö.

– Han var så svartsjuk på Tova så det fanns inte. Manipulativ och ville inte att hon skulle ha någonting med någon annan än han att göra, säger Maria Hällström, nära vän till Tovas familj.

Vårsolen skiner ner över det ljusgula polishuset i tegel i centrala Hudiksvall där den 22-årige expojkvännen sitter inlåst sedan natten mot i måndags.

Han häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för mord på Tova Moberg efter att hennes döda kropp hittades klockan 23.05 i måndags kväll en sjö nära den gård utanför Forsa där expojkvännen bor.

Mannen har tidigare polisanmälts av Tovas föräldrar för att ha misshandlat deras dotter i mars i år.

– Den kommer att ha viss betydelse kanske i utredningen, det återstår att se, säger åklagare Christer Sammens om polisanmälan.

Expojkvännen är häktad för mord på Tova. Foto: Alex Ljungdahl

Tovas och den misstänkte expojkvännen förhållande beskrivs som destruktivt

Familjen Mobergs nära vänner Maria och Tommy Hällström beskriver förhållandet mellan Tova Moberg och den 22-årige mannen som "oerhört destruktivt". Paret hade varit tillsammans av och till i drygt fyra år, men det tog slut i samband med misshandelsanmälan.

– Det är inte första gången han har slagit henne, och det är mycket kränkande och fula ord som han använt mot henne och sådana saker, säger Maria Hällström.

Expojkvännen försökte styra Tovas liv och bestämma över vilka personer hon skulle umgås:

– Hon fick inte göra något för honom, hon fick inte gå på fester, hon fick inte resa med klasskompisarna. Han var så svartsjuk på Tova så det fanns inte.

När förhållandet tog slut märkte familjen en tydlig förändring i Tovas uppträdande.

– Hon blev mycket gladare, det vart gamla Tova igen. Han hade väl tappat makten över henne, säger Tommy Hällström.

 

LÄS MER: Anhöriga till Tovas expojkvän befarar det värsta

Oklart varför Tova Moberg åkte hem till expojkvännen

Men av oklar anledning valde Tova Moberg ändå att åka till expojkvännen på lördagskvällen i stället för att gå på en fest som planen var. Ju längre polisutredningen nu kommer desto mer klarnar bilden av vad som hände innan hon hittades död.

Tova Mobergs expojkvän ska ha varit extremt svartsjuk, enligt vänner till Tovas familj. Foto: Alex Ljungdahl

En nära anhörig till expojkvännen berättar för Expressen att 22-åringen köpte en större mängd alkohol och narkotika dagen innan mordet:

– Jag vet att han köpte massa sprit och piller dagen innan. Jag vet inte vad som hänt men jag befarar det värsta.

Enligt åklagare Christer Sammens kan någon form av tillhygge ha använts vid det misstänkta mordet.

– Inte vapen i den bemärkelsen att det är revolver eller pistoler eller något sådant, säger han.

Tillhygge?

– Det kan vara möjligt.

Christer Sammens säger också att man hittat vad man tror är mordplatsen.

– Jag kan inte beskriva mordet i detalj. Jag kan bara konstatera, jag kan nämna att hon är bragd om livet och det finns en man som är misstänkt för att ha gjort det, säger han och fortsätter:

– Ja, vi kan säga att vi har en ungefärlig bild av var vi tror att det har gjorts. I övrigt kan jag inte kommentera detaljer om det.

 

LÄS MER: Tovas expojkvän häktad för mord

Krävde pengar av Tova Mobergs pappa

Tovas pappa Roger Moberg träffade en av 22-åringarna på söndagen, medan dottern var försvunnen. Mannen sade sig då inte veta var Tova var – utan erbjöd sig att delta i sökandet.

Förhållandet beskrivs som destruktivt.

Föräldrarna ska i sökandet efter Tova råkat ta sönder en fönsterruta vid den misstänktes boende. Senare på söndagen fick pappan ett sms från mannen – som krävde ersättning för fönstret, enligt uppgift till Expressen.

Av häktningsframställan framgår att åklagaren vill belägga expojkvännen med restriktioner och att han anser att det finns risk att den mordmisstänkte undanröjer bevis om han släpps på fri fot.

Ytterligare två 22-åringar var tidigare anhållna misstänkt för mordet på Tova Moberg, men Christer Sammens beslöt att släppa dem på fri fot under onsdagseftermiddagen.

De är fortsatt misstänkta, men i så låg grad att de inte begärs häktade.

– Men de är inte avskrivna i formellt hänseende, säger Sammens.

På söndagsmorgonen, dagen efter att Tova inte dykt upp på festen, ska den nu mordmisstänkte expojkvännen ha lagt upp en bild på det sociala mediet Snapchat, enligt Aftonbladet. Till bilden ska han ha skrivit:

"Fuuuucking skitliv!!!! Som om man inte hade nog med problem redan!!!! Men detta tar faan priset."

Det mordmisstänkta exet kommer från Hudiksvallstrakten, liksom Tova. Han är sen tidigare dömd för brott bland annat efter att ha stoppats i en bil med spår av narkotika i urinen.

22-åringens advokat Bo Karlsson säger att hans klient förnekar all inblandning i det misstänkta mordet.

– Han mår dåligt, av förklarliga skäl. Man mår dåligt redan av själva inlåsningen och förhållandena på arresten och sen blir det ju inte bättre av att man är misstänkt för ett allvarligt brott, säger Bo Karlsson.