Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tovas expojkvän blir inlåst med andra kvinnomördare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Billy Fagerström mördade sin exflickvän Tova Moberg
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg blev 19 år gammal.
Foto: Privat

Billy Fagerström, 23, mördade brutalt sin ex-flickvän Tova Moberg.

Nu står det klart att han får avtjäna sitt livstidsstraff på anstalten Hall – tillsammans med andra kvinnomördare.

Sedan några veckor tillbaka är Fagerström i fejd med Kriminalvården – eftersom han inte tillåts brevväxla med kvinnor.

I maj i fjol hittades 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hudiksvall mördad. Kroppen var nedsänkt och undangömd i en sjö i anslutning till hennes expojkvän Billy Fagerströms gård.

Fagerström, som i dag är 23 år gammal, nekade till mordet men de samlade bevisen visade en annan bild. Både tingsrätten och hovrätten dömde honom till livstids fängelse för mordet på Tova.

Nu står det klart att Billy Fagerström kommer att avtjäna sitt straff på anstalten Hall – som är specialiserad för att rymma män som utfört våld mot kvinnor.

I Kriminalvårdens placeringsbeslut står:

"Billy Fagerström har framfört önskemål om bland annat möjlighet till behandling mot missbruk och relationsproblematik".

"Anstalten Hall bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller passande säkerhet och särskilt verkställighetsinnehåll för relationsbrottsdömda".

Flera kvinnomördare på anstalten

Just nu befinner sig Billy Fagerström på anstalten Kumla, där han har suttit i väntan på placering. Så fort en plats blir ledig på anstalten Hall kommer Fagerström att flyttas dit.

På anstalten kommer han att hamna med en rad andra kvinnomördare.

Bland dem:

Björn Olsen är dömd till 16 års fängelse för mord efter att ha slagit ihjäl sin flickvän Therese Palmkvist med en yxa i parets gemensamma hem i Långshyttan, hösten 2016. Efter mordet lät han Thereses kropp ligga i källaren. I ett brev till en anhörig har han skrivit "sjukt hur bra man har det i fängelset".

Björn Olsen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sjuksköterskan Ivan Hammar, 30, avtjänar ett 18 år långt straff för att ha knivmördat sin tidigare flickvän, en 25-årig kvinna, under en permission från psykvården.

Ivan Hammar.
Foto: POLISEN


Får inte brevväxla med kvinnor

Tidigare i november skickade anmälde Fagerström Kriminalvården hos JO, efter missnöje om att han inte fick brevväxla med kvinnor. Anstalten hade då stoppat brevväxlingen eftersom man ansåg att den var "olämplig" mot bakgrund av det brott som Fagerström är dömd för.

"Så mina inkommande brev från kvinnliga bekanta blir stoppade trots att dem ej har något olagligt innehåll. Detta skedde helt oprovocerat i dag." skrev den dömde mördaren i sin anmälan då.

Fram till nu har Billy Fagerström suttit på riksmottagningen på Kumlaanstalten för att genomgå en utredning. I placeringsbeslutet står: 

Destruktivt förhållande med Tova Moberg

"Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög".

Billy Fagerström och Tova Moberg hade varit i ett destruktivt förhållande under flera års tid. Vid tidpunkten för mordet var de inte tillsammans. Tova förde dagbok och anteckningar från den visar att hon var livrädd för expojkvännen under sin sista tid i livet.

Förutom mord är han även dömd för misshandel, olaga tvång och olaga hot mot Tova Moberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.