Elisabet Ytell och Patricia Karlsson Soler ordnade en ljusmanifestation för Tova efter mordet.Elisabet Ytell och Patricia Karlsson Soler ordnade en ljusmanifestation för Tova efter mordet.
Elisabet Ytell och Patricia Karlsson Soler ordnade en ljusmanifestation för Tova efter mordet.
Åklagare Christer Sammens: "Troligt jag väcker åtal för båda punkterna"Åklagare Christer Sammens: "Troligt jag väcker åtal för båda punkterna"
Åklagare Christer Sammens: "Troligt jag väcker åtal för båda punkterna"
Ljusmanifestation för mördade 19-åriga Tova Moberg utanför Iggesundsbadet i Iggesund. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLjusmanifestation för mördade 19-åriga Tova Moberg utanför Iggesundsbadet i Iggesund. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ljusmanifestation för mördade 19-åriga Tova Moberg utanför Iggesundsbadet i Iggesund. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Bild från då den 22-årige mannen häktades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENBild från då den 22-årige mannen häktades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Bild från då den 22-årige mannen häktades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tova Moberg hittades mördad i sjön bredvid expojkvännens gård.Tova Moberg hittades mördad i sjön bredvid expojkvännens gård.
Tova Moberg hittades mördad i sjön bredvid expojkvännens gård.

Tovas ett år långa helvete före mordet

Publicerad

I över ett års tid utsatte expojkvännen Tova Moberg för olika former av misshandel.

Sedan mördade han henne.

Det har utredningen visat, enligt åklagaren Christer Sammens.

– Hon har varit utsatt under en längre tid.

Efter en omfattande sökinsats hittades Tova Moberg död i vattnet utanför expojkvännens gård den 15 maj. Den 22-årige expojkvännen häktades också som misstänkt. En stor del av utredningen har handlat om att kartlägga deras relation, berättar åklagaren Christer Sammens när Expressen träffar honom i Hudiksvall.

Redan tidigt stod klart att Tovas föräldrar anmält expojkvännen för en misshandel som ska ha skett i mars. Utredningen lades ner eftersom Tova inte ville medverka till att göra "livet till ett helvete" för hennes ex.

Under utredningens gång har nya uppgifter kommit fram: Att expojkvännen i över ett års tid före mordet utsatte Tova Moberg för olika typer av våld och kränkningar, enligt Christer Sammens.

– Det har varit viktigt att få den helhet av det som hon har varit utsatt för, säger Christer Sammens.

Åtalet gäller mord – och grov kvinnofridskränkning.

– Det är troligt att jag kommer väcka åtal för båda punkterna.

Är du säker på att han är skyldig?

– Min uppfattning är att jag tycker mig kunna presentera bevisning som bör räcka för en fällande dom.

Expojkvännens advokat Bo Karlsson säger att 22-åringen fortfarande nekar till mord. 

Hur ställer han sig till åtalet om grov kvinnofridskränkning?

– Jag är inte beredd att kommentera det i nuläget, säger Bo Karlsson.

Förundersökningen kommer landa på runt 3 500 sidor och åtal ska vara väckt den 3 november.

"Hur lurad har man blivit?"

Fem månader har gått sedan mordet. Vänner och bekanta beskriver hur en overklighetskänsla fortfarande präglar Iggesund utanför Hudiksvall. Ett samhälle där alla känner alla och många var bekanta med både offret och den misstänkte förövaren.

– Det är en person som man har umgåtts med, hur lurad har man blivit? Hur kan han ha varit kapabel till något sånt här om det är sant, säger Patricia Karlsson Soler som var bekant med 22-åringen.

– Väldigt, väldigt obehagligt och det känns ju som att det är någonting man läser om och ser på film och nu har det faktiskt hänt här.

Arrangerade manifestation

Expressen träffar henne och Elisabet Ytell utanför simhallen i Iggesund. I simhallen tillbringade Tova många timmar och utanför hallen hölls en ljusmanifestation efter hennes död som samlade flera hundra personer. Det var Patricia och Elisabet som arrangerade den för att visa att kärleken är större än ondskan.

– Det var jättefint att se så många sluta upp och bara finnas för varandra, säger Elisabet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag