Tova Moberg tillsammans med sin pappa Roger Moberg. Foto: / PRIVATTova Moberg tillsammans med sin pappa Roger Moberg. Foto: / PRIVAT
Tova Moberg tillsammans med sin pappa Roger Moberg. Foto: / PRIVAT
Ett stort sökpådrag drogs i gång för att hitta Tova Moberg. Hon hittades sedan död. Foto: / ALEX LJUNGDAHLEtt stort sökpådrag drogs i gång för att hitta Tova Moberg. Hon hittades sedan död. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ett stort sökpådrag drogs i gång för att hitta Tova Moberg. Hon hittades sedan död. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Tova, 19, hittades runt 20 meter ut i vattnet

Publicerad

Tova Moberg hittades på botten runt 20 meter ut i vattnet vid gården söder om Hudiksvall.

– Hon har transporterats dit om jag uttrycker mig så, berättar nu åklagare Christer Sammens.

Gården är fortfarande avspärrad och fynd från brottsplatsundersökningen kommer att skickas på teknisk analys.

På torsdagen häktades Tova Mobergs expojkvän på sannolika skäl misstänkt för mord. Han gömde sig under en filt på väg till salen och fortsatte sedan försöka dölja sitt ansikte genom att titta in i en vägg under häktningsförhandlingen.

Tova hittades död i måndags kväll vid 23-tiden. Då hade hon varit försvunnen i nästan två dygn. Hon hittades i sjön vid den gård söder om Hudiksvall som polisen hade spärrat av.

Nu berättar åklagare Christer Sammens att Tova hittades "ett 20-tal meter från stranden".

– Hon hittades på botten. Hon har transporterats dit om jag uttrycker mig så.

Tova Moberg, 19, sörjs av hela bygden.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Har hon transporterats med båt?

– Det är inte den uppfattningen jag har. Man kan bära eller släpa. Det finns andra möjligheter att få ut en kropp än att använda båt. Det är ganska långgrunt och lite vatten, säger Sammens.

Var kroppen nedsänkt med tyngder?

– Jag vill inte kommentera det.

Förhållandet beskrivs som destruktivt

När hon hittades satt expojkvännen och två kamrater till honom anhållna för människorov. Kamraterna släpptes senare – nu är expojkvännen alltså häktad för mord.

Familjevänner har berättat för Expressen att Tova nyligen hade avslutat det mångåriga förhållandet, som de beskriver som destruktivt. På lördagen valde hon ändå att åka och besöka expojkvännen. Vid 21-tiden pratade hon med en väninna på Snapchat. De diskuterade vad de skulle ha på sig den kommande studentbalen. Ett par timmar senare, vid halv tolv på natten, ringde Tova en annan kompis – då var hon fortfarande oskadd.

Gården är fortfarande avspärrad.

 

LÄS OCKSÅ: Så försökte misstänkte mördaren gömma Tova

 

Fynd ska analyseras

– Fyndplatsen är ute i vattnet. Det torde inte vara en brottsplats, säger Sammens.

Polis och åklagare jobbar efter teorin att expojkvännen mördade Tova någon annanstans och sedan dumpade kroppen i sjön. Christer Sammens har tidigare sagt att expojkvännen kan ha använt ett tillhygge.

– Vi har en uppfattning om hur hon bragts om livet, säger han.

Gården söder om Hudiksvall är fortsatt avspärrad och den tekniska undersökningen kan pågå ett tag till. Nya förhör med expojkvännen är ska göras och fynd från gården kommer att skickas på analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping. Christer Sammens vill inte kommentera närmare än så.

Expojkvännen nekar till brott.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag