Tova Moberg hittades mördad i mitten av maj.Tova Moberg hittades mördad i mitten av maj.
Tova Moberg hittades mördad i mitten av maj.
22-åringen häktades i Hudiksvalls tingsrätt i maj och har sedan dess suttit frihetsberövad. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN22-åringen häktades i Hudiksvalls tingsrätt i maj och har sedan dess suttit frihetsberövad. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
22-åringen häktades i Hudiksvalls tingsrätt i maj och har sedan dess suttit frihetsberövad. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Åklagare Christer Sammens. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENÅklagare Christer Sammens. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Åklagare Christer Sammens. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tova skrev dagbok – förutsåg sin egen död

Publicerad

19-åriga Tova Moberg kände på sig att hon skulle bli mördad.

Innan hennes kropp hittades nedsänkt i en sjö utanför Hudiksvall förde hon en personlig dagbok där hon i det närmaste förutsåg sin egen död, enligt åklagaren.

Nu utgör skrifterna ett av åklagarens viktigaste bevis mot den 22-årige expojkvännen som sitter häktad misstänkt för mordet.

I mitten av maj, med en månad kvar till studentexamen, mördades 19-åriga Tova Moberg. Efter en stor sökinsats hittade polisen hennes kropp nedsänkt i en sjö bredvid expojkvännens gård, utanför Hudiksvall.

Sedan dess har den 22-årige expojkvännen suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Det omvittnat destruktiva förhållandet mellan Tova och 22-åringen tog slut i mars. I samband med det polisanmäldes han av Tovas anhöriga för att ha misshandlat henne. I ett första polisförhör berättade Tova att "saker hade hänt" och att det fanns fotografier.

Men eftersom hon inte ville göra "livet till ett helvete" för expojkvännen så ville hon inte medverka i utredningen, visar dokument hos tingsrätten.

Tova förutsåg att hon skulle dö – i personlig dagbok

Samtidigt förstod 19-åringen att hon var i fara.

Inom ramen för mordutredningen har polisen hittat Tovas personliga dagbok, "i vilken hon i det närmaste förutsåg sin egen död och att denna skulle komma att inträffa", enligt åklagare Christer Sammens.

– Den slutsatsen drar jag från det hon skrev. Hon skrev det nästan uttryckligen att hon snart trodde sig vara död, säger Sammens och fortsätter:

– I dagboken beskriver hon olika händelser som har inträffat. Dels innefattar den påståenden om att hon har utsatts för brott tidigare. Den är även intressant för att hon beskriver olika händelser i sitt liv som hon har haft med den misstänkte.

Åklagaren menar samtidigt att man har kunnat styrka tidigare uppgifter om att expojkvännen agerat våldsamt.

Han skriver att det har "framkommit graverande uppgifter och misstankar om att (22-åringen) utsatt Tova för misshandel, hot och tvång vid flera tillfällen innan den 14 maj 2017. Det har påträffats fotografier, säkrats meddelanden och vittnen är hörda som bekräftar angivna uppgifter".

22-åringen har hela tiden nekat till brott.

– Det pågår fortfarande utredning. Det som sägs får stå för åklagaren, säger 22-åringens försvarsadvokat Bo Karlsson, om de nya uppgifterna.

 

LÄS MER: Tovas expojkvän försökte styra henne

 

Tova anförtrodde sig till jurist

I samband med misshandelsanmälan hade Tova ett två timmar långt möte med ett målsägandebiträde. Men vad hon valde att avslöja för juristen i mötet är okänt – eftersom han har vägrat att delta på polisförhör med hänvisning till tystnadsplikt.

”Ur advokatetisk synvinkel är även ett välmenat brott mot tystnadsplikten oetiskt", skriver han i ett yttrande till tingsrätten.

För åklagaren är det av största intresse att få veta vad som avslöjats i mötet. De dåvarande omständigheterna har "stor betydelse såsom förklaringsvärde och motiv varför (22-åringen) skulle berövat Tova Moberg livet den aktuella natten", skriver Sammens.

 

LÄS MER: Exet dödshotade Tova före mordet

 

Juridiskt kaos

Målsägandebiträdets tystnadsplikt har lett till ett juridiskt kaos där han nu kallas till domstol för att vittna. Åtgärden är väldigt sällsynt och förhöret är inplanerat att hållas på fredag.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och det är nog inte många andra som har heller, säger åklagare Christer Sammens.

Förra veckan sa åklagaren att ett eventuellt åtal kommer att dröja. Föremål har skickats till NFC för analys och svaren väntas om ungefär två månader.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag