Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tova skrev dagbok – förutsåg sin egen död

Tova Moberg hittades mördad i mitten av maj.
22-åringen häktades i Hudiksvalls tingsrätt i maj och har sedan dess suttit frihetsberövad.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Åklagare Christer Sammens.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

19-åriga Tova Moberg kände på sig att hon skulle bli mördad.

Innan hennes kropp hittades nedsänkt i en sjö utanför Hudiksvall förde hon en personlig dagbok där hon i det närmaste förutsåg sin egen död, enligt åklagaren.

Nu utgör skrifterna ett av åklagarens viktigaste bevis mot den 22-årige expojkvännen som sitter häktad misstänkt för mordet.

I mitten av maj, med en månad kvar till studentexamen, mördades 19-åriga Tova Moberg. Efter en stor sökinsats hittade polisen hennes kropp nedsänkt i en sjö bredvid expojkvännens gård, utanför Hudiksvall.

Sedan dess har den 22-årige expojkvännen suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Det omvittnat destruktiva förhållandet mellan Tova och 22-åringen tog slut i mars. I samband med det polisanmäldes han av Tovas anhöriga för att ha misshandlat henne. I ett första polisförhör berättade Tova att "saker hade hänt" och att det fanns fotografier.

Men eftersom hon inte ville göra "livet till ett helvete" för expojkvännen så ville hon inte medverka i utredningen, visar dokument hos tingsrätten.

Tova förutsåg att hon skulle dö – i personlig dagbok

Samtidigt förstod 19-åringen att hon var i fara.

Inom ramen för mordutredningen har polisen hittat Tovas personliga dagbok, "i vilken hon i det närmaste förutsåg sin egen död och att denna skulle komma att inträffa", enligt åklagare Christer Sammens.

– Den slutsatsen drar jag från det hon skrev. Hon skrev det nästan uttryckligen att hon snart trodde sig vara död, säger Sammens och fortsätter:

– I dagboken beskriver hon olika händelser som har inträffat. Dels innefattar den påståenden om att hon har utsatts för brott tidigare. Den är även intressant för att hon beskriver olika händelser i sitt liv som hon har haft med den misstänkte.

Åklagaren menar samtidigt att man har kunnat styrka tidigare uppgifter om att expojkvännen agerat våldsamt.

Han skriver att det har "framkommit graverande uppgifter och misstankar om att (22-åringen) utsatt Tova för misshandel, hot och tvång vid flera tillfällen innan den 14 maj 2017. Det har påträffats fotografier, säkrats meddelanden och vittnen är hörda som bekräftar angivna uppgifter".

22-åringen har hela tiden nekat till brott.

– Det pågår fortfarande utredning. Det som sägs får stå för åklagaren, säger 22-åringens försvarsadvokat Bo Karlsson, om de nya uppgifterna.


LÄS MER: Tovas expojkvän försökte styra henne


Tova anförtrodde sig till jurist

I samband med misshandelsanmälan hade Tova ett två timmar långt möte med ett målsägandebiträde. Men vad hon valde att avslöja för juristen i mötet är okänt – eftersom han har vägrat att delta på polisförhör med hänvisning till tystnadsplikt.

”Ur advokatetisk synvinkel är även ett välmenat brott mot tystnadsplikten oetiskt", skriver han i ett yttrande till tingsrätten.

För åklagaren är det av största intresse att få veta vad som avslöjats i mötet. De dåvarande omständigheterna har "stor betydelse såsom förklaringsvärde och motiv varför (22-åringen) skulle berövat Tova Moberg livet den aktuella natten", skriver Sammens.


LÄS MER: Exet dödshotade Tova före mordet


Juridiskt kaos

Målsägandebiträdets tystnadsplikt har lett till ett juridiskt kaos där han nu kallas till domstol för att vittna. Åtgärden är väldigt sällsynt och förhöret är inplanerat att hållas på fredag.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och det är nog inte många andra som har heller, säger åklagare Christer Sammens.

Förra veckan sa åklagaren att ett eventuellt åtal kommer att dröja. Föremål har skickats till NFC för analys och svaren väntas om ungefär två månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.