Expojkvännen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Alex LjungdahlExpojkvännen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Alex Ljungdahl
Expojkvännen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Alex Ljungdahl
Här kommer Tova Mobergs expojkvän till tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHLHär kommer Tova Mobergs expojkvän till tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här kommer Tova Mobergs expojkvän till tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Moberg. Foto: PrivatTova Moberg. Foto: Privat
Tova Moberg. Foto: Privat

Expojkvän häktad för mord på Tova Moberg

Publicerad

Här anländer Tova Mobergs expojkvän till tingsrätten.

Nu har den 22-årige mannen häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag hade väl förväntat mig att de skulle komma till den här slutsatsen så jag är inte överraskad, säger åklagare Christer Sammens.

Den 22-årige mannen som är misstänkt för mord på 19-åriga Tova Moberg från en lilla byn Njutånger utanför Hudiksvall anlände med en polistransport till tingrätten i Hudiksvall med en gul häktesfilt över huvudet och badtofflor på fötterna.

När han sedan fördes in i tingrättssal 1 där häktningsförhandlingen hölls täckte han fortfarande ansiktet med filten, men blev tillsagd av lagmannen att ta bort den när förhandlingen började.

22-årige expojkvännen nekar till mordet på Tova Moberg

22-åringen strök håret år ansiktet och försökte sedan dölja sig bakom sin försvarare Bo Karlsson samtidigt som han vände ansiktet bort från åhörarna när åklagare Christer Sammens läste upp misstankarna mot honom.

– Han bestrider sannolika skäl för aktuellt brottspåstående, säger advokat Bo Karlsson.

Expojkvännen nekade till mord under förhandlingen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS MER: Anhöriga till Tovas ex befarar det värsta 

Men tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och häktade 22-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord på Tova Moberg.

– Jag hade väl förväntat mig att de skulle komma till den här slutsatsen så jag är inte överraskad. Jag anser att bevisningen i nuvarande stund är så stark så det räcker för häktning, säger Christer Sammens.

Vad är det för typ av bevisning ni har?

– Det finns flera omständigheter som pekar på att han är på sannolika skäl misstänkt för det här. Det är vittnesuppgifter, det är iakttagelser, allt möjligt helt enkelt.

Finns det någon teknisk bevisning?

– Inte i den bemärkelsen att man har analyserat spår för det är alldeles för tidigt att göra det.

Har ni hittat det tillhygge som ska ha använts?

– Det är inget jag vill kommentera.

När tror ni att Tova kom till gården?

– Hon har kommit dit ngn gång under kvällen.

När ringde hon det sista telefonsamtalet till sin väninna?

– Jag vill inte kommentera det, det har ganska stor betydelse för den här utredningen. De detaljerna vill jag inte gå in och kommentera.

När tror ni hon avled?

– Under natten eller tidig morgon.

LÄS MER: Tova Mobergs expojkvän förstökte styra henne i minsta detalj 

Åklagare Christer Sammens tror inte att Tova Moberg mördades vid den platsen där hon hittades.

Har mordet skett med uppsåt?

– Ja den uppfattningen har jag.

22-åringens advokat: Han har berättat vad han gjorde då Tova Moberg dog

22-åringens advokat säger att hans klient vidhåller att han är oskyldig till mordet på Tova Moberg. 

– Han förnekar brott mot Tova. Han känner inte igen det här alls.

Vad menar din klient att han gjort vid den tidpunkt då Tova Moberg dog?

– Han har lämnat en förklaring till vad han gjort under kvällen och natten och i den berättelsen fins ingenting av innebörd att Tova skulle ha blivit skadad på något sätt.

Det finns en anmälan om misshandel av Tova Moberg mot din klient. Vad säger han om den?

– Han har en förklaring till den händelsen, till den anmälan - men den förklaringen är jag inte beredd att gå ut med.

Hur mår din klient?

– Han mår som alla andra i samma situation som är anhållna sittande på arresten - väldigt dåligt. Sen blir det naturligtvis inte bättre av att vara misstänkt för ett väldigt allvarligt brott där han anser sig vara oskyldig.

– Det kan vara på sin plats att nämna att det krävs väldigt lite, det är ett lågt ställt beviskrav. Vi befinner oss väldigt långt från en sådan bevisning som kan leda till en fällande dom.

Tova Moberg skulle ha gått på fest

Det var i lördags kväll som Tova Moberg skulle åka på fest till en klasskompis, men av oklar anledning valde hon i stället att åka hem till sin expojkvän. Sent på lördagskvällen ringde hon till en väninna och berättade att hon var där, då ska Tova ha varit glad och allt var bra.

Men av oklar anledning hände något som slutade med att Tova Moberg dödades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag