Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tovas skräck: "Nästa gång dödar han mig"

Den misstänkte 22-åringen och Tova Moberg var ett par under två års tid.
19-åriga Tova Moberg försvann den 13 maj i år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I sin privata dagbok skrev 19-åriga Tova Moberg om hur hon levde i pojkvännens våldsamma skräckvälde.

I slutet skrev hon inte bara för sig själv – utan riktade sig även till de som skulle läsa texterna om hon blev mördad.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig."

"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."

En lördagskväll i maj skulle 19-åriga Tova Moberg från Njutånger utanför Hudiksvall gå på fest.

Samma natt mördades hon. 

Kroppen hittades nedsänkt i en sjö intill hennes 22-årige expojkväns gård. Den var fastsurrad i en skottkärra med både silvertejp och metalltråd. I samband med mordet utsattes hon för minst 20 kraftfulla slag med hammare, mot både huvudet och kroppen, samt strypning.

Sedan händelsen har den 22-årige mannen suttit häktad. På fredagsmorgonen väckte åklagare Christer Sammens åtal för både mordet och grov kvinnofridskränkning som pågått under två års tid.

Försökte dölja mordspåren

– Tejpen som använts för att viras runt henne kommer från en tejprulle som hittas i en skrubb i hans bostad, säger åklagare Christer Sammens.

Åklagaren berättar också att mördaren vidtagit flera åtgärder för att dölja vad som hänt. Dels genom att sänka ner kroppen, men även genom att strö grus över den troliga mordplatsen på gårdsplanen. Samtidigt har åklagaren teorin att expojkvännen har bränt upp viktigt bevismaterial, bland annat sina egna kläder, i en oljefatstunna på gården kort efter mordet.

– Min klient förnekar all inblandning i mord. Det har han gjort hela tiden, säger försvarsadvokat Bo Karlsson och fortsätter:

– Han tillstår att det har förekommit en del våld mellan honom och Tova. Flera gånger har det varit någon form av gemensamt handgemäng.

Advokaten menar att åklagaren saknar teknisk bevisning som binder 22-åringen till mordet. Att åklagare Christer Sammens kallat ett 30-tal vittnen menar Karlsson andas en del desperation mot bakgrund av det.

Den mordåtalade 22-åringen när han leddes in till en häktningsförhandling i våras.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagarens ess: Stegräknare i mobilen

Åklagaren menar att den åtalade 22-åringens egen telefon pratar emot påståendena om att han ska ha sovit.

– Telefonen har en hälsoapp som mäter hur många steg man har gått. När vi analyserar den så visar det sig att mellan 2 och halv 3 har han gått omkring. Vid 4-tiden är han uppe och går igen. Omsätter man det i kilometer är det rätt långa sträckor han genomför, säger åklagare Sammens och fortsätter:

– Jag menar att det är då han gör sig av med kroppen.

Tova ville inte berätta om våldet och hoten som 22-åringen anklagas för att ha utsatt henne för – men i hemlighet dokumenterade hon allting i sin privata dagbok.


LÄS MER: Så pressas exet efter mordet på Tova


Tovas egna ord: "Nästa gång dödar han mig"

I dagboken, som nu är en del av bevisningen mot pojkvännen, framgår hur våldsspiralen stegrade. I de tidiga inläggen berättar Tova om hur 22-åringen satt upp regler för henne. Hon får inte umgås med vissa tjejkompisar eller andra killar. Periodvis får hon inte heller gå till jobbet eller skolan utan att han skäller ut henne.

I de sista inläggen, som är skrivna i februari i år i samband med att förhållandet tar slut, redogör Tova för hur hon regelbundet blir misshandlad. Samtidigt framgår det att hon känner att hon svävar i livsfara.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig. Ser helt jävla trasig ut. Min överläpp sprack så det vart blod på kudden."

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

LÄS MER: Tovas ett år långa helvete innan mordet


Tova samlade egna bevis mot 22-åringen

I de sena inläggen skriver hon inte längre bara för sig själv. Hon vänder sig även till den som eventuellt kommer att läsa hennes texter om hon blir mördad, och berättar att hon har dokumenterat skadorna hon fått i samband med att hon misshandlats.

"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."

Rättegången inleds i slutet av november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.